36

Ο ψύλλος χάνει τα πρωτεία του καλύτερου άλτη στο ζωικό βασίλειο. Ο αφροκόρος, ένα μικρό έντομο που τρέφεται με χυμούς φυτών, μπορεί να πηδήξει σε ύψος 70 εκατοστών -το ισοδύναμο ενός ανθρώπου που φτάνει με ένα άλμα στον 70ο όροφο ενός ουρανοξύστη.

Αν και ο ψύλλος μπορεί να φτάσει περίπου το ίδιο ύψος, ο αφροκόρος κερδίζει τα πρωτεία καθώς είναι 60 φορές βαρύτερος. «Αυτό κάνει τους αφροκόρους τους αληθινούς πρωταθλητές» σχολιάζει ο Μάλκολμ Μπάροους, επικεφαλής του τμήματος Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Το έντομο, με την επιστημονική ονομασία Philaenus spumarius, απαντάται σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Έχει μήκος περίπου έξι χιλιοστά, πράσινο χρώμα και στην εμφάνιση θυμίζει γρύλο. Πηδά από κλαδί σε κλαδί και απομυζά χυμούς από φύλλα και βλαστούς.

Το όνομα του αφροκόρου προέρχεται από τις μάζες φυσσαλίδων στις οποίες κρύβονται τα μικρά του πάνω σε φύλλα και κλαδιά.

Ο Μπάροουζ, που μελετά το πώς το νευρικό σύστημα των εντόμων συντονίζει της κινήσεις τους, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο περιοδικό Nature.

Υψηλή επιτάχυνση

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα άλματα του αφροκόρου με κάμερα υψηλής ταχύτητας. Διαπίστωσαν ότι η μοναδική ικανότητά του να πηδά οφείλεται στα πίσω πόδια του, τόσο εξειδικευμένα στα άλματα ώστε είναι άχρηστα για τη βάδιση.

Επειδή η δύναμη που απαιτείται για το άλμα δεν μπορεί να παραχθεί σε σύντομο χρόνο, οι μύες των πίσω ποδιών συσπώνται πριν από το άλμα και συσσωρεύουν ενέργεια, όπως τα ελατήρια.

Όταν ο αφροκόρος περπατά, τα πίσω πόδια του σέρνονται ακίνητα, συγκρατούμενα στη θέση τους από ειδικά εξογκώματα στην κοιλιακή περιοχή. Όταν όμως αποφασίσει να πηδήξει, τα πόδια αποδεσμεύονται από τα εξογκώματα και τινάζονται σχεδόν ακαριαία.

Το έντομο εκτινάσσεται στον αέρα με επιτάχυνση 400 φορές μεγαλύτερη από την επιτάχυνση της βαρύτητας (400g).

Συγκριτικά, ο ψύλλος πηδά με επιτάχυνση 135g, ενώ ο άνθρωπος, ακόμα και με τη βοήθεια ειδικής στολής, δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 7g χωρίς να λιποθυμήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιο σας