36

Ο Τζέιμι, ένα αγοράκι που γεννήθηκε τη Δευτέρα, είναι το δεύτερο «κατά παραγγελία» βρέφος της Βρετανίας. Είχε επιλεγεί ανάμεσα σε πολλά έμβρυα που δημιουργήθηκαν με εξωσωματική, ώστε να είναι συμβατός δότης κυττάρων για τον αδελφό του που πάσχει από ανίατη ασθένεια.

Όπως μεταδίδει την Πέμπτη το BBC, ο Τζέισον και η Μισέλ Ουίτακερ κατέφυγαν στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση και την προεμφυτευτική επιλογή, καθώς η βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας (HFEA) αρνήθηκε να τους δώσει τη σχετική άδεια.

Οι γιατροί στο Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Γενετικής του Σικάγου υπέβαλαν τα έμβρυα σε γενετικό έλεγχο και επέλεξαν αυτό που θα ήταν κατάλληλος δότης για τον τετράχρονο Τσάρλι, ο οποίος πάσχει από σπάνια μορφή αναιμίας που απαιτεί επώδυνες θεραπευτικές αγωγές.

Οι γιατροί στη Βρετανία ίσως μπορέσουν τώρα να θεραπεύσουν πλήρως το αγόρι, εισάγοντας στον οργανισμό του βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο του Τζέιμι.

Οι Ουίτακερ είναι το δεύτερο ζεύγος Βρετανών που καταφεύγουν στην Αμερική για να αποκτήσουν μωρό «κατά παραγγελία». Είχαν προηγηθεί το 2001 οι γονείς παιδιού με λευχαιμία.

Οι γονείς πιστεύουν ότι είναι παράλογο να τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τη μέθοδο. «Το μόνο που κάναμε ήταν ότι αλλάξαμε την πιθανότητα να είναι συμβατοί οι ιστοί από μία στις τέσσερις σε 98%» σχολιάζει ο 33χρονος Ουίτακερ.

«Δεν υπήρξε επιλογή με βάση το χρώμα των ματιών και των μαλλιών ή του φύλου» τονίζει.

Η HFEA πάντως απαγορεύει την επιλογή εμβρύων, με εξαίρεση τον προεμφυτευτικό έλεγχο για τις περιπτώσεις που υπάρχει πιθανότητα γέννησης βρέφους με ανωμαλίες.

Ο βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών Έβαν Χάρις, που υποστήριξε τις προσπάθειες των Γουίτακερ, πιστεύει ότι η δεοντολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα πρέπει να αλλάξει στη χώρα του.

«Είναι ώρα η κυβέρνηση να επιτρέψει το δημόσιο διάλογο, τη συζήτηση στο κοινοβούλιο και την τροποποίηση του Νόμου για την Ανθρώπινη Γονιμότητα και Εμβρυολογίας, για να επιτραπεί αυτού του είδους η θεραπεία» είπε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr