1

Ένα τεράστιο παγόβουνο, με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό της νήσου Κύπρου, αποκολλήθηκε από την ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής. Έχει έκταση 3.250 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι μεγαλύτερο από την Κύπρο ή εννέα φορές μεγαλύτερο από τη Σιγκαπούρη. Αυτήν τη στιγμή πλέει ελεύθερο στη θάλασσα του Αμούδσεν, νοτίως του Ειρηνικού Ωκεανού.

Για την αποκόλληση, που είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, φαίνεται ότι ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με ερευνητές που παρακολουθούν το φαινόμενο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποκόλληση παγωμένων μαζών από την Ανταρκτική τα τελευταία 30 χρόνια.

Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της αποκόλλησης στο επίπεδο των ωκεανών παγκοσμίως θα είναι μικρές, αλλά ανησυχούν για την ενδεχόμενη επιτάχυνση της ροής παγετώνων από την ίδια την Ανταρκτική. Οι ποσότητες των πάγων από τις οποίες αποκολλήθηκε το παγόβουνο, κρηπίδες όπως ονομάζονται, παίζουν το ρόλο φυσικού φράγματος για τους παγετώνες.

Η περιοχή από την οποία ξεκόλλησε το παγόβουνο, ονόματι Larsen B, παρακολουθείται στενά από καιρό για τον εντοπισμό των επιπτώσεων της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως, πιθανότατα εξαιτίας του λεγόμενου φαινομένου του θερμοκηπίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr