Λονδίνο: Η διατροφή με καρύδια ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, καθώς μειώνει τα επίπεδα της δυνητικά βλαπτικής χοληστερίνης στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal for Clinical Nutrition.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα καρύδια έχουν ουσίες που προκαλούν αλλαγή στο μεταβολισμό των λιπών του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα της συγκέντρωσης της δυνητικά βλαπτικής χοληστερίνης στο αίμα.

Συγκεκριμένα, τα καρύδια περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ευνοϊκή επίδραση στο σύστημα πήξης του αίματος και στη ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι εν λογω ξηροί καρποί μειώνουν τη συγκέντρωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα αυτή περιορίζεται έως και 50% με την κατανάλωση 140 γραμμαρίων καρυδιών την εβδομάδα.

Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πέντε άνδρες και δεκατρείς μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, παρουσίασαν μείωση της χοληστερίνης τους κατά 27%, όταν στη συνήθη δίαιτά τους πρόσθεσαν ημερησίως 48 γραμμάρια καρυδία για κάθε 1.850 θερμίδες, και κατά 7% όταν η δίαιτα που ακολούθησαν ήταν υποθερμιδική.

Η διαιτολόγος Κολέτ Κέλι, από τη Βρετανική Εταιρεία Διαιτολογίας, δήλωσε: «Τα καρύδια είναι πλούσια σε λίπη και συνιστάται να αντικαθιστούν τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται σε τροφές όπως το βούτυρο και τα γλυκά. Όποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε καρύδια πρέπει να προσέχει το σύνολο των λιπών και των θερμίδων που λαμβάνει».

health.in.gr