Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η λευκή ουσία συνεχίζει να αναπτύσσεται και στους ενήλικες, υποστηρίζει ερευνητής

Η λευκή ουσία συνεχίζει να αναπτύσσεται και στους ενήλικες, υποστηρίζει ερευνητής

Η λευκή ουσία του εγκεφάλου εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι και την πέμπτη δεκαετία της ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα, που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη γενικά παραδεκτή άποψη ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου σταματά με το τέλος της εφηβείας.

36

Η λευκή ουσία του εγκεφάλου εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι και την πέμπτη δεκαετία της ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα, που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη γενικά παραδεκτή άποψη ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου σταματά με το τέλος της εφηβείας.

Σύμφωνα με δημοσίευση των ερευνητών στο περιοδικό Archives of General Psychiatry, ο όγκος της λευκής ουσίας αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 44 ετών στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου, και μέχρι τα 47 χρόνια στους βρεγματικούς λοβούς. Στη συνέχεια αρχίζει να εκφυλίζεται προοδευτικά, όπως συμβαίνει και με τη φαιά ουσία από την ηλικία των 20 περίπου ετών.


Η λευκή ουσία είναι το δίκτυο των νευρικών ινών που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό στρώμα της φαιάς ουσίας. Πρόκειται για νευρικούς άξονες που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.


«Εάν ο εγκέφαλος παρομοιαστεί με το Διαδίκτυο, η φαιά ουσία είναι ένας υπολογιστής, και η λευκή είναι οι τηλεφωνικές γραμμές που συνδέουν τον υπολογιστή αυτόν με όλους τους υπόλοιπους» αναφέρει ο δρ. Τζορτζ Μπαρτζόκις, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην αμερικανική Υπηρεσία Υποθέσεων Βετεράνων.


Όπως διευκρινίζει στη δημοσίευσή του, στόχος της έρευνάς του ήταν να διαπιστώσει πώς είναι δυνατόν να παραμένει σταθερός ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με την πάροδο του χρόνου, ενώ ο όγκος της φαιάς ουσίας μειώνεται .


Για να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό κατέγραψε την εγκεφαλική λειτουργία 70 υγιών ανδρών, ηλικίας 19 έως 76 ετών, χρησιμοποιώντας την τεχνική του μαγνητικού συντονισμού (μαγνητική τομογραφία).


Επιβεβαίωσε παλιότερες έρευνες που έδειχναν ότι η μάζα της φαιάς ουσίας μειώνεται γραμμικά σε σχέση με την ηλικία, αλλά παράλληλα διαπίστωσε ότι η λευκή ουσία αυξανόταν, τουλάχιστον στις περιοχές που εξετάστηκαν.


Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι μετωπιαίοι και οι βρεγματικοί λοβοί (το πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου) είναι επιφορτισμένοι με ανώτερες νοητικές λειτουργίες και ελέγχουν εν μέρει τη μνήμη και βασικά στοιχεία της συμπεριφοράς.


Ο δρ. Τζορτζ Μπαρτζόκις θεωρεί ότι οι εμπειρίες που αποκτά κανείς στη ζωή του αντανακλώνται σε αλλαγές στην ίδια τη δομή του εγκεφάλου. Υποστηρίζει ότι ένας άνθρωπος είναι σε ηλικία 40 ετών διαφορετικό άτομο από αυτό που ήταν στα 17 του. «Το θέμα είναι: είναι διαφορετικό άτομο επειδή απέκτησε τόσες εμπειρίες ή επειδή ο ίδιος ο υπολογιστής (ο εγκέφαλος) είναι πολύ διαφορετικός; Η έρευνά μας προσφέρει ενδείξεις ότι πρόκειται για διαφορετικό υπολογιστή» αναφέρει ο ίδιος.


Η έρευνά του -εφόσον επιβεβαιωθεί με νέες μελέτες- ίσως προσφέρει παράλληλα νέα στοιχεία για τις εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, αλλά και για άλλες σοβαρές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, οι οποίες είναι δυνατόν να εκδηλωθούν από την εφηβεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024