36

Ζωντανούς εξωγήινους μικροοργανισμούς ισχυρίζονται ότι εντόπισαν στο εσωτερικό μετεωρίτη δύο Ιταλοί επιστήμονες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η ιδιόμορφη δομή του DNA των μικροοργανισμών αποδεικνύει την εξωγήινη προέλευσή τους, ωστόσο άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για γήινα βακτήρια που είχαν μολύνει το δείγμα.

Όπως μεταδίδει το New Scientist την Παρασκευή, οι μικροοργανισμοί βρέθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II, σε μετεωρίτη που φυλάσσεται στο ορυκτολογικό μουσείο της πόλης, εγκλωβισμένοι μέσα σε κρυσταλλικά ορυκτά.


Όταν μεταφέρθηκαν σε θρεπτικό μέσο που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια βακτηρίων, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και να σχηματίζουν αποικίες, οι οποίες παρουσίαζαν ευαισθησία σε συνήθη αντιβιοτικά.


Η ανακάλυψη των δύο ερευνητών φαίνεται να υποστηρίζει τη θεωρία της Πανσπερμίας, σύμφωνα με την οποία η ζωή στη Γη προήλθε από μικροοργανισμούς που μεταφέρθηκαν από άλλα ηλιακά συστήματα εγκλωβισμένοι μέσα σε μετεωρίτες.


Ο δρ. Μπρούνο Ντ Αρτζένιο, γεωλόγος, και ο δρ. Τζιουζέπε Τζεράτσι, μοριακός βιολόγος, αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για γήινα βακτήρια που είχαν μολύνει το δείγμα, καθώς ολόκληρος ο μετεωρίτης είχε αποστειρωθεί με αλκοόλη και με θέρμανση στους 950 βαθμούς Κελσίου. Η ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών στη υψηλή θερμοκρασία αποδεικνύει, κατά τους ίδιους, την εξωγήινη προέλευσή τους.


Υποστηρίζουν, παράλληλα, ότι το γενετικό υλικό τους παρουσιάζει ιδιομορφίες που δεν απαντώνται σε κανέναν γνωστό οργανισμό.


Αμφιβολίες


Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν δημοσιοποιήσει γενετικές αναλύσεις που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό. Δεν έχει διευκρινιστεί, επίσης, εάν ο μετεωρίτης έχει χρονολογηθεί ούτε εάν υπάρχουν ενδείξεις για την πιθανή προέλευσή του.


Ο Ντέιβιντ Γουίν – Γουίλιαμς, της Βρετανικής Αποστολής Τοπογράφησης της Ανταρκτικής, αμφισβητεί τα συμπεράσματα των δύο Ιταλών επιστημόνων, υποστηρίζοντας ότι συνήθη βακτήρια θα μπορούσαν να έχουν εισχωρήσει βαθιά μέσα στο μετεωρίτη, όπου θα έμεναν ανεπηρέαστα από την υψηλή θερμοκρασία στα εξωτερικά στρώματα του βράχου κατά τη διαδικασία αποστείρωσης.


Πέρυσι, ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει στο εσωτερικό ενός μετεωρίτη που προερχόταν από τον Αρη ζωντανούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι ήταν πανομοιότυποι στην εμφάνιση και τη δομή τους με γήινους ακτινομύκητες.


Πάντως, ο Γουίν – Γουίλιαμς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εντοπιστούν τελικά δείγματα εξωγήινης ζωής σε μετεωρίτες που έχουν πέσει στη Γη.


«Πιστεύω ότι θα βρούμε ενδείξεις ζωής αλλού. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε, όμως, να διατηρηθεί αποστειρωμένος ο μετεωρίτης από τη στιγμή που θα ακουμπήσει στο έδαφος» διευκρινίζει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ