75

Η Χάικε Ντρέσλερ είναι ένας από τους ζωντανούς «μύθους» του παγκόσμιου στίβου, με ρόλο πρωταγωνιστικό για περισσότερα από 15 χρόνια. Η Γερμανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, αλλά και των Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992, με παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς τίτλους στην κατοχή της, βρίσκεται στη δύση της καριέρας της. Ωστόσο, αυτή είναι η στιγμή που επέλεξε για να προχωρήσει σε αποκαλύψεις. «Ξέραμε ότι μας έδιναν αναβολικά, αλλά το δεχόμασταν διότι δεν είχαμε άλλη επιλογή» υποστήριξε η Χάικε Ντρέσλερ, αναφερόμενη στα όσα συνέβαιναν στην Ανατολική Γερμανία και στον «απαγορευμένο» αθλητισμό της.

«Όταν οι γιατροί μας έλεγαν πάρτε αυτό, είναι βιταμίνες, κάνει καλό, τους πιστεύαμε. Μόνο και που το θυμάμαι νιώθω άρρωστη. Ωστόσο, δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε, δεν μας έδιναν δικαίωμα επιλογής. Τώρα, όταν το σκέφτομαι, θεωρώ ότι ήταν πολύ ηλίθιο το να το δεχόμαστε» υποστηρίζει η Χάικε Ντρέσλερ, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.


Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο καθηγητής Βέρνερ Φράνκε, στον οποίο πριν από δέκα χρόνια είχαν ανατεθεί οι έρευνες για όσα συνέβαιναν στον αθλητισμό της Ανατολικής Γερμανίας, υποστήριξε ότι η Χάικε Ντρέσλερ έπαιρνε τα ίδια αναβολικά με τον Μπεν Τζόνσον. Ήταν αυτός που έφερε στην επιφάνεια μυστικά αρχεία της Stasi, τα οποία αποδείκνυαν τη χορήγηση φαρμάκων, προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις.


Ωστόσο, η Χάικε Ντρέσλερ, παρ όλο που το όνομά της είχε ακουστεί, δεν είχε βγει ποτέ να μιλήσει για το θέμα. Μέχρι χθες, οπότε παραδέχτηκε ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες, τόνισε ότι δεν το έκανε εσκεμμένα: «Ήμουν 17 χρόνων, με έπεισαν ότι όσα συνέβαιναν ήταν για το καλό μου. Και απέφευγα τις όποιες ερωτήσεις».


Οι απόψεις της τώρα πλέον έχουν, φυσιολογικά, αλλάξει και ίδια δηλώνει διατεθειμένη να δώσει τη δική της μάχη κατά των αναβολικών: «Το να δίνεις αναβολικά σε παιδιά και να καταστρέφεις την υγεία τους είναι ό,τι χειρότερο. Και σίγουρα όσοι το κάνουν θα ζήσουν τη στιγμή για να το μετανιώσουν, αφού με τέτοιες ενέργειες, πέρα από το κακό που γίνεται στην υγεία, και ο αθλητισμός χάνει την αξία του».


Το 1985 η Χάικε Ντρέσλερ ήταν σε δικαστική διαμάχη, την οποία τελικά έχασε και αναγκάστηκε να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο, όταν η σύζυγος του καθηγητή Βέρνερ Φράνκε την είχε κατονομάσει ως μέλος «του συστήματος της Ανατολικής Γερμανίας». Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Ντρέσλερ ανήκε στη μυστική αστυνομία ως ανεπίσημος πράκτορας, κάτι, που όπως υποστηρίζει τώρα, δεν την ενοχλούσε αφού της έδινε την ευκαιρία να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο