36

Αμερικανοί ερευνητές κατασκεύασαν ένα σύστημα που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός πιθήκου και αναπαράγει τις κινήσεις του με ένα ρομποτικό βραχίονα. Καθώς ο πίθηκος τεντώνει το χέρι του για να πάρει φαγητό από ένα δίσκο, ένας μηχανικός βραχίονας εκτελεί ταυτόχρονα την ίδια κίνηση σε ένα εργαστήριο 950 χλμ. μακριά.

Ο δρ. Μιγκέλ Νικολέλις του Πανεπιστημίου Ντιουκ και οι συνεργάτες του εμφύτευσαν ηλεκτρόδια σε περιοχές του εγκεφάλου του πιθήκου που σχετίζονται με τον έλεγχο των κινήσεων.


Τα ηλεκτρόδια κατέγραφαν τη δραστηριότητα των νευρώνων, ενώ ο πίθηκος μάθαινε μια σειρά από κινήσεις, όπως να τεντώνει το χέρι του και να παίρνει το φαγητό που είχε τοποθετηθεί τυχαία σε τέσσερα πιθανά σημεία ενός δίσκου.


Τα στοιχεία τροφοδοτήθηκαν σε ένα υπολογιστικό νευρωνικό δίκτυο, που αντιστοίχησε τις καταγραφές με τις κινήσεις του χεριού του πειραματόζωου (τα νευρωνικά δίκτυα βασίζονται στην κατασκευή του εγκεφάλου και έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν).


Στην επόμενη φάση του πειράματος, ο υπολογιστής κατέγραφε την εγκεφαλική δραστηριότητα του πιθήκου, ενώ αυτός επαναλάμβανε τις κινήσεις, και καθοδηγούσε ένα ρομποτικό βραχίονα στο Εργαστήριο Αφής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης να εκτελέσει τις ίδιες κινήσεις σε πραγματικό χρόνο.


Όπως δηλώνει ο δρ. Νικολέλις στο BBC, το πείραμα εντάσσεται στις προσπάθειες των νευροεπιστημόνων να κατανοήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, εξετάζοντας τη δραστηριότητα πολλών νευρώνων ταυτόχρονα αντί ενός, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.


Το εντυπωσιακό επίτευγμα της ομάδας του, που περιγράφεται σε άρθρο του περιοδικού Nature, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο προσθετικών άκρων σε άτομα που έχουν ακρωτηριαστεί ή σε παραπληγικούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr