36

Ο ιός του έρπητος 8 (HHV-8) που προκαλεί το σάρκωμα Καπόζι, μία μορφή καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με AIDS, μπορεί να μεταδοθεί και με το φιλί. Αμερικανοί ερευνητές, αφού εξέτασαν ομοφυλόφιλους άνδρες που είχαν προσβληθεί από τον ιό, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν το σάρκωμα, διαπίστωσαν ότι ο HHV-8 εμφανίζεται στο 30% των δειγμάτων σάλιου και μόλις στο 1% των δειγμάτων από τα γεννητικά όργανα.

Ο ιός HHV-8 ανήκει σε μία ευρύτερη ομάδα ιών που προκαλούν έρπητα στο στόμα και τα γεννητικά όργανα και είναι συγγενικός με τον ιό Έπσταϊν – Μπαρ, που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, την κατ εξοχήν «ασθένεια του φιλιού».


Το σάρκωμα Καπόζι εμφανίζεται σποραδικά εδώ και αιώνες στη Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά έκανε την εμφάνισή του στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη μόλις τη δεκαετία του 80, παράλληλα με την εξάπλωση του AIDS.


Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα θύματα του HIV και τα άτομα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα έπειτα από μεταμοσχεύσεις. Το σάρκωμα που προκαλεί εμφανίζεται με τη μορφή μοβ κηλίδων στο στόμα, το δέρμα και σπανιότερα στα εσωτερικά όργανα. Καταπολεμείται αποτελεσματικά με χημειοθεραπεία, μπορεί ωστόσο να αποβεί μοιραίο σε κάποιες περιπτώσεις.


Όπως αναφέρει το BBC, o ιός έχει μεταδοθεί στο 11-20% των υγιών ομοφυλόφιλων ανδρών στις ΗΠΑ, και στο 30-54% των ανδρών φορέων του HIV, ενώ δεν έχει εξαπλωθεί σημαντικά στους υγιείς ετεροφυλόφιλους.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης είναι οι σεξουαλικές επαφές με άτομα που πάσχουν από σάρκωμα Καπόζι, το «βαθύ» φιλί με φορείς του HIV και η χρήση του νιτρώδους αμυλίου (γνωστού και ως popper), του ναρκωτικού που χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη σεξουαλική ικανοποίηση.


Η νέα έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο Φρεντ Χάτσινσον, δημοσιεύεται στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας