36

Η φθορίωση του πόσιμου νερού συμβάλλει στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών και στην υγεία των δοντιών, όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό British Medical Journal. Ωστόσο, σε άλλο δημοσίευμα του ίδιου τεύχους, οι ερευνητές συνιστούν προσοχή, καθώς η μακροχρόνια έκθεση στο φθόριο μπορεί να προκαλέσει κηλίδες στα δόντια.

Η προσθήκη φθορίου στο πόσιμο νερό είναι μια μέθοδος για την απολύμανσή του, η οποία εφαρμόζεται σε πολλές μεγάλες πόλεις αντί της χλωρίωσης. Ο λόγος είναι ότι συμβάλλει στην υγεία των δοντιών, καθώς το φθόριο είναι φυσικό συστατικό της αδαμαντίνης και προφυλάσσει τα δόντια από την τερηδόνα.


Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, μελετήθηκε η επίδραση του φθοριωμένου νερού σε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων γυναικών. Όπως είναι γνωστό, οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να προσβληθούν από οστεοπόρωση, ασθένεια που οδηγεί σε μείωση της πυκνότητας των οστών.


Σύμφωνα με την έρευνα, το φθόριο που προστίθεται στο νερό συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό έχει αποτέλεσμα τη μείωση της πιθανότητας για κάταγμα της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης κατά 30% περίπου.


Παράλληλα, η φθορίωση μειώνει την ανάπτυξη της τερηδόνας κατά 15%, ή κατά 2,25 χαλασμένα/σφραγισμένα δόντια ανά άτομο κατά μέσο όρο.


Ωστόσο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Υόρκης αναφέρουν στο ίδιο περιοδικό ότι η μακροχρόνια έκθεση στο φθόριο που προστίθεται στο νερό οδηγεί στη δημιουργία κηλίδων στα δόντια και συνιστούν προσοχή. Αν και οι κηλίδες αυτές δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικές.


Όλοι οι ερευνητές φαίνεται να συμφωνούν ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι υγειονομικές αρχές προτού προχωρήσουν στην επιλογή της μεθόδου απολύμανσης του νερού. Τέτοιοι παράγοντες είναι η αρχική (φυσική) περιεκτικότητα του νερού σε φθόριο καθώς και η συχνότητα των παθήσεων των οστών και των δοντιών στον πληθυσμό.


Το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιεί πανελλαδικά την παλαιότερη μέθοδο της χλωρίωσης του νερού. Αν και πρόκειται για αρκετά σημαντικό υγειονομικό θέμα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το ποια μέθοδος απολύμανσης του νερού είναι προτιμότερη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ