72

Εφυγε από τη ζωή την Τρίτη το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Βασίλης Εφραιμίδης. Βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ, βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μετά τη μεταπολίτευση, ο Β.Εφραιμίδης ήταν από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 5.30 το απόγευμα στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Β.Εφραιμίδης γεννήθηκε σε ένα χωριό του Πόντου το 1915. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένειά του παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς και έρχεται το 1923 στην Αθήνα. Σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Η κήρυξη του πολέμου το 1940 βρίσκει το Β.Εφραιμίδη έφεδρο ανθυπασπιστή στην 8η Μεραρχία στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Για τη δράση του στον πόλεμο παρασημοφορείται με το Αριστείον Ανδρείας.


Με την απελευθέρωση συνεχίζει την πολιτική του δράση και το 1947 οδηγείται στη φυλακή. Αποφυλακίζεται τον Ιούλιο του 1951 και το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ.


Η χούντα καταδιώκει το Β.Εφραιμίδη, ο οποίος διαφεύγει στη Δυτική Ευρώπη και αναπτύσσει έντονη αντιδικτατορική δράση, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια. Από το 1981, εκλεγόταν συνεχώς ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ