9/2/2010  Εγγραφή | Forum | inMail | Ημερολόγιο | Ε-cards |    
  in.gr > Ειδήσεις > Επιστήμη - Τεχνολογία Πρώτη σελίδα   | Το δικό μου in.gr  
 επικαιρότητα
Ελλάδα
Πολιτική, Κοινωνία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Διπλωματία... 
Κόσμος
Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Μ.Ανατολή... 
Οικονομία
Ελλάδα, Κόσμος, Επιχειρήσεις, Αγορές... 
Αθλητισμός
Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβος... 
Πολιτισμός
Σινεμά, Θέατρο, Μουσική, Εκδηλώσεις, ΥΠΠΟ... 
Περίπτερο
Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Καιρός
Αθήνα, Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Ασία...
 αναζήτηση
Ειδήσεις Διαδίκτυο
Αναλυτική αναζήτηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 οι απόψεις σας
5/10/2009 02:06
Παραιτείται από πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής
1/2/2010 11:09
Online συζήτηση για τους έμμεσους φόρους - Είναι αποτελεσματικοί;
 
 ειδικά νέα
Εκδηλώσεις
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα...
Αυτοκίνητο
Παρουσιάσεις, Δοκιμές, Αγωνιστικά Θέματα, Εκθέσεις ...
Υγεία
Πολιτική υγείας, επιστημονικές εξελίξεις, περιβάλλον - διατροφή
Εκπαίδευση
Ειδήσεις από το χώρο της Παιδείας






 

10/07/09 17:16  
Μετρώντας μπουκιές και χρόνια
Ο περιορισμός του φαγητού παρατείνει τη ζωή, επιβεβαιώνει ιστορική μελέτη
Η διαφορά είναι εμφανής: Ο Κάντο (Α) έχει περίπου την ίδια ηλικία με τον Όουεν, φαίνεται όμως πολύ μικρότερος
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Ο δραστικός θερμιδικός περιορισμός διώχνει τις ασθένειες και παρατείνει θεαματικά τη ζωή εντόμων, σκουληκιών και τρωκτικών, γνώριζαν οι επιστήμονες. Έπειτα από 20 χρόνια αναμονής, επιβεβαιώνουν τώρα ότι το ίδιο ισχύει και για τους πιθήκους, πιθανότατα και για τον άνθρωπο.

Ιστορική μελέτη που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science έδειξε ότι οι πίθηκοι ρέζους που κατανάλωναν 30% λιγότερες θερμίδες, χωρίς όμως να στερούνται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ήταν τρεις φορές λιγότερο πιθανό να πεθάνουν στα 20 χρόνια που διήρκεσε το πείραμα, σε σχέση με πιθήκους που ακολοθούσαν τη στάνταρτ διατροφή.

Δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι πρωτεύον θηλαστικό όπως ο πίθηκος ρέζους, τα ευρήματα πιθανότατα ισχύουν και για μας, αν και ελάχιστοι άνθρωποι θα άντεχαν αυτό το δραστικό περιορισμό του φαγητού.

«Παρατηρήσαμε ότι ο θερμιδικός περιορισμός μείωσε κατά τρεις φορές τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας και αύξησε τα ποσοστά επιβίωσης» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ουέινντρουχ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Οι πρώτες ενδείξεις για την αξία του θερμιδικού περιορισμού προήλθαν από πειράματα σε ποντίκια τη δεκαετία του 1930. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν στη μύγα δροσόφιλα, στο ποντίκι και τον αρουραίο, σε νηματώδεις σκώληκες και άλλα απλά πειραματόζωα, ήταν όμως δύσκολο να επιβεβαιωθούν σε πρωτεύοντα θηλαστικά επειδή ζουν πολύ περισσότερο.

Η τελευταία μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες πιθήκους ρέζους, οι οποίοι ζουν κατά μέσο όρο 27 χρόνια σε αιχμαλωσία, αν και μπορούν να φτάσουν τα 40. Συνολικά 76 ζώα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία ακολούθησε τη στάνταρτ διατροφή, ενώ η άλλη έκανε μόνιμη δίαιτα με 30% λιγότερες θερμίδες και συμπληρώματα βιταμινών ώστε να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του πειράματος, το 37% των πειραματόζωων στην ομάδα της στάνταρτ διατροφής έχει πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, συγκριτικά με μόλις 13% στην ομάδα του θερμιδικού περιορισμού.

Οι πίθηκοι αυτής της ομάδας όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά είναι και πιο υγείς, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν δύο φορές μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών όγκων ή καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, παρουσιάζουν λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου λόγω της γήρανσης.

Το πώς ο θερμιδικός περιορισμός παρατείνει τη ζωή παραμένει άγνωστο, παρά το διεθνές ερευνητικό ενδιαφέρον των τελευταίων ετών. Ίσως η δραστική δίαιτα επαναπρογραμματίζει το μεταβολισμό ώστε να απελευθερώνει λιγότερα επιβλαβή παραπροϊόντα που προκαλούν γήρανση.

Το φαινόμενο είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τώρα μια μικρή μελέτη που θα υποβάλλει εθελοντές κανονικού βάρους σε θερμιδικό περιορισμό για δύο χρόνια.

Όταν ο μηχανισμός του φαινομένου τελικά διαλευκανθεί, οι επιστήμονες ίσως μπορέσουν να αναπτύξουν κάποιο φάρμακο που θα μιμείται τις επιδράσεις του περιορισμού χωρίς στέρηση των νόστιμων θερμίδων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Επιστήμη - Τεχνολογία: Περισσότερες ειδήσεις



 τελευταία νέα
10:15
Ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές
10:05
Πρώτη σύσκεψη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της ΝΔ
10:05
Απορρίπτει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία η ηττημένη Γιούλα Τιμοσένκο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


  περισσότερα
Σχετικά άρθρα
 Θερμιδικός περιορισμός, η απλούστερη συνταγή για μακροζωία (5/4/2006)
 Συστατικό του κόκκινου κρασιού ίσως επιμηκύνει τη ζωή (25/8/2003)
Σχετικοί δικτυακοί τόποι
 Science
  ψηφίστε
Θα αγοράσετε το iPad;

Οπωσδήποτε
Θα περιμένω να το δω
Δεν νομίζω
Αποκλείεται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
..............................

Διαβάστε τη σχετική είδηση

 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
: Πληροφορίες : Eγγραφή : in.mail : SiteMaker : Forum :
: Προβληθείτε στο in.gr : Καταχωρίστε το site σας : Επικοινωνήστε μαζί μας :

Υποδομή διαχείρισης περιεχομένου: Digital Genesis της ΔΟΛ DIGITAL A.E.
Caching Services: ObjectCache και DBCache της ΔΟΛ DIGITAL A.E.

©1999-2010  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.