10/2/2010  Εγγραφή | Forum | inMail | Ημερολόγιο | Ε-cards |    
  in.gr > Ειδήσεις > Οικονομία Πρώτη σελίδα   | Το δικό μου in.gr  
 επικαιρότητα
Ελλάδα
Πολιτική, Κοινωνία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Διπλωματία... 
Κόσμος
Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Μ.Ανατολή... 
Αθλητισμός
Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβος... 
Επιστήμη - Τεχνολογία
Διάστημα, Βιολογία, Διαδίκτυο, Περιβάλλον... 
Πολιτισμός
Σινεμά, Θέατρο, Μουσική, Εκδηλώσεις, ΥΠΠΟ... 
Περίπτερο
Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Καιρός
Αθήνα, Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Ασία...
 χρηματιστήριο
 αναζήτηση
Ειδήσεις Διαδίκτυο
Αναλυτική αναζήτηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 οι απόψεις σας
5/10/2009 02:06
Παραιτείται από πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής
1/2/2010 11:09
Online συζήτηση για τους έμμεσους φόρους - Είναι αποτελεσματικοί;
 
 ειδικά νέα
Εκδηλώσεις
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα...
Αυτοκίνητο
Παρουσιάσεις, Δοκιμές, Αγωνιστικά Θέματα, Εκθέσεις ...
Υγεία
Πολιτική υγείας, επιστημονικές εξελίξεις, περιβάλλον - διατροφή
Εκπαίδευση
Ειδήσεις από το χώρο της Παιδείας






 

25/07/08 19:48  
«Πράσινο φως» απ' τους μετόχους
Ξεκινά το ΔΣ της ΕΒΖ τις διαπραγματεύσεις με τους δύο μνηστήρες για τη βιοαιθανόλη

Eurokinissi
Θεσσαλονίκη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Παράλληλα» και «άμεσα» θα τρέξουν τελικά οι απευθείας διαπραγματεύσεις -εκτός διαγωνισμού- της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) με την αμερικανική κοινοπραξία «RenewEnergy/Cal WestEthanol» και τη «Μotor Oil» του ομίλου Βαρδινογιάννη, ήτοι τα μοναδικά δύο επιχειρηματικά σχήματα, που κατέθεσαν προσφορές για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

Την έναρξη ταυτόχρονων απευθείας διαπραγματεύσεων με τους δύο «μνηστήρες», αλλά και την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό για τη βιοαιθανόλη, ενέκριναν την Παρασκευή ομόφωνα οι μέτοχοι της εταιρίας, στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη.

Απόσχιση κλάδου και δημιουργία δύο θυγατρικών

Στην αφετηρία μπαίνουν άμεσα και οι διαδικασίες μεταβίβασης -με απόσχιση από την ΕΒΖ- της εκμετάλλευσης των εργοστασίων Ξάνθης και Λάρισας, σε δύο θυγατρικές εταιρίες, οι οποίες αρχικά θα ανήκουν κατά 100% στην ΕΒΖ (με προοπτική όταν βρεθεί επενδυτής, να τού μεταβιβαστεί το αναλογούν μερίδιο).

Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απόσχιση, κατόπιν εισήγησης του εκπροσώπου του μεγαλομετόχου (ATEbank), Nικόλαου Κέζου, διευθυντή Στρατηγικής Ανάπτυξης.

Με την πρόσφατη ανακοίνωσή του για την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, το ΔΣ κοινοποιούσε την απόφασή του να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις «κατά προτεραιότητα» με τη Renew.

Ταυτόχρονα, όμως, έστειλε επιστολές και στις υπόλοιπες 11 εταιρίες/κοινοπραξίες, που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον, με τις οποίες διεμήνυε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτες στο «τραπέζι» των συζητήσεων.

Στη σημερινή παρουσία του στη γενική συνέλευση, βέβαια, ο κ. Κέζος τροποποίησε ελαφρώς αυτή τη διατύπωση (όχι επί της ουσίας, ωστόσο), καλώντας την ΕΒΖ να διεξάγει άμεσα «παράλληλες διαπραγματεύσεις και με τους δύο υποψηφίους, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι κάθε συμφωνία, θα «περάσει» οπωσδήποτε από νέα γενική συνέλευση της εταιρίας, προς έγκριση.

Ως προς τη δημιουργία των δύο θυγατρικών, ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Λεωνίδας Τσολέκας, επεσήμανε ότι αυτές «μπορούν να συσταθούν άμεσα, ακόμη και σε δύο εβδομάδες».

Εφόσον βρεθεί ο επενδυτής, θα γίνουν και οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης και το ποσοστό που θα λάβει ο νεοεισερχόμενος στη θυγατρική.

Την ανησυχία των εργαζομένων ότι «όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει κάτι με τη βιοαιθανόλη, αλλά υπάρχει προβληματισμός και για τα άλλα τρία εργοστάσια της ΕΒΖ», μετέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, Μανόλης Λαγογιάννης.

Τόνισε ότι η Ομοσπονδία αντιτίθεται στον «αφελληνισμό και το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων, με αδιαφανείς και προσχηματικές διαδικασίες» και χαρακτήρισε αδιανόητο το να μην υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ.

Ζήτησε συνολικό κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό για τη ζάχαρη, που θα καλύπτει όλους τους εργαζομένους και τους καλλιεργητές.

Σε τρεις άξονες -βιοαιθανόλη, τευτλοκαλλιέργεια και εμπορία- εστιάζεται η προσπάθεια της διοίκησης της ΕΒΖ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Δαρνάκα, που επισήμανε ότι ο όποιος μετασχηματισμός της εταιρίας γίνεται με «πολύ μεγάλο σεβασμό προς τους εργαζομένους» [σ.σ. ανέρχονται σήμερα σε περίπου 630].

Σημείωσε ότι το παρόν ΔΣ παρέλαβε την εταιρία με 1.040 εργαζομένους, εκ των οποίων περίπου 400 συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ «τρέχουν» προγράμματα για άλλους 150, που πρόκειται να πάρουν σύνταξη σε πέντε χρόνια. Για άλλους 80, σχεδιάζεται πρόγραμμα μετατάξεων. Τελικά, στην εταιρία θα μείνουν περίπου 400.

Ερωτηθείς αν υπήρξε ενδιαφέρον από άλλους υποψήφιους επενδυτές για τη βιοαιθανόλη, μετά τις επιστολές που εστάλησαν στους 11 αρχικά ενδιαφερόμενους, ο κ. Δαρνάκας είπε ότι, όντως, «υπήρξε ενδιαφέρον», αλλά δεν προέβη σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για τη βιοαιθανόλη κηρύχθηκε άγονος στις 2/7, αφού κρίθηκε ότι οι προσφορές των δύο υποψηφίων δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Οι Αμερικανοί πρότειναν τη δημιουργία δύο εργοστασίων, δυναμικότητας 90.000 κυβικών βιοαιθανόλης έκαστο, με πρώτη ύλη το καλαμπόκι και όχι τα ζαχαρότευτλα, ενώ ο έτερος διεκδικητής, Motor Oil, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να λειτουργήσει μόνο ένα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οικονομία: Περισσότερες ειδήσεις



Βουλευτικές Εκλογές 2009

 τελευταία νέα
01:07
Η ομάδα κατέθεσε τη ψυχή της παρά τα προβλήματα, τόνισε ο Ζούρος
00:21
Ελπίδες για έξοδο στο Champions League απέκτησε η Σίτι, απώλεια για την Πόρτσμουθ
23:55
Ο Μπλατ χαρακτήρισε μεγάλη τη νίκη του Αρη και «χρυσό» τον Κακιούζη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


  περισσότερα
Σχετικά άρθρα
 Αν οι μέτοχοι της ΕΒΖ δώσουν «πράσινο φως», αρχίζουν οι συζητήσεις για βιοαιθανόλη (9/7/2008)
 Αγονος ο διαγωνισμός για τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (2/7/2008)
 Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την παραγωγή βιοαιθανόλης από τα εργοστάσια της ΕΒΖ (16/4/2008)
 Δύο οι τελικοί ενδιαφερόμενοι για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (8/4/2008)
 Παράταση του διαγωνισμού για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μέχρι τις 16 Νοεμβρίου (28/9/2007)
 Εννέα οι ενδιαφερόμενοι για τις μονάδες βιοαιθανόλης σε Λάρισα και Ξάνθη (11/7/2007)
 Διεθνής διαγωνισμός από την ΕΒΖ για τη μετατροπή των εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης (10/5/2007)
 Ανησυχία για τις θέσεις εργασίας στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (20/2/2007)
Σχετικοί δικτυακοί τόποι
 Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
  ψηφίστε
Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την οικονομία επαρκούν για να βγει η χώρα από την κρίση;

Ναι
Όχι
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
..............................


 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
: Πληροφορίες : Eγγραφή : in.mail : SiteMaker : Forum :
: Προβληθείτε στο in.gr : Καταχωρίστε το site σας : Επικοινωνήστε μαζί μας :

Υποδομή διαχείρισης περιεχομένου: Digital Genesis της ΔΟΛ DIGITAL A.E.
Caching Services: ObjectCache και DBCache της ΔΟΛ DIGITAL A.E.

©1999-2010  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.