10/2/2010  Εγγραφή | Forum | inMail | Ημερολόγιο | Ε-cards |    
  in.gr > Ειδήσεις > Οικονομία Πρώτη σελίδα   | Το δικό μου in.gr  
 επικαιρότητα
Ελλάδα
Πολιτική, Κοινωνία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Διπλωματία... 
Κόσμος
Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Μ.Ανατολή... 
Αθλητισμός
Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβος... 
Επιστήμη - Τεχνολογία
Διάστημα, Βιολογία, Διαδίκτυο, Περιβάλλον... 
Πολιτισμός
Σινεμά, Θέατρο, Μουσική, Εκδηλώσεις, ΥΠΠΟ... 
Περίπτερο
Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Καιρός
Αθήνα, Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Ασία...
 χρηματιστήριο
 αναζήτηση
Ειδήσεις Διαδίκτυο
Αναλυτική αναζήτηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 οι απόψεις σας
5/10/2009 02:06
Παραιτείται από πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής
1/2/2010 11:09
Online συζήτηση για τους έμμεσους φόρους - Είναι αποτελεσματικοί;
 
 ειδικά νέα
Εκδηλώσεις
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα...
Αυτοκίνητο
Παρουσιάσεις, Δοκιμές, Αγωνιστικά Θέματα, Εκθέσεις ...
Υγεία
Πολιτική υγείας, επιστημονικές εξελίξεις, περιβάλλον - διατροφή
Εκπαίδευση
Ειδήσεις από το χώρο της Παιδείας






 

29/03/05 14:31  
Πρώτο πακέτο πρόσθετων μέτρων
Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ και οι έμμεσοι φόροι σε τσιγάρα και ποτά

Eurokinissi
Σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για τη φορολογία καυσίμων, είπε ο υπουργός Οικονομίας
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 29/03/05 19:00
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
«Πράσινο φως» της κυβέρνησης για τα νέα φορολογικά μέτρα - Αυξάνεται ο ΦΠΑ (29/3/2005)
Το πρώτο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πακέτο πρόσθετων φορολογικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2006, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.

Η «παράλυση» των ελεγκτικών μηχανισμών και η έξαρση της φοροδιαφυγής (κυρίως στα καύσιμα και τα τσιγάρα) προκάλεσαν τη δραματική υστέρηση των δημοσίων εσόδων, γεγονός που οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην υιοθέτηση δέσμης έκτακτων μέτρων για τη συγκράτηση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «εθνική πρόκληση» τη μείωση του ελλείμματος, αποδίδοντας τις ευθύνες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό στις προηγούμενες κυβερνήσεις, την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «αποτυχία της οικονομικής πολιτικής» και εγκατάλειψη της πολιτικής της «ήπιας προσαρμογής».

Όπως είπε ο υπουργός, η μείωση του ελλείμματος θα στηριχθεί στη μείωση των δημοσίων δαπανών («χωρίς να πειράξουμε τις κοινωνικές δαπάνες») και την αύξηση των εσόδων «με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τον πολίτη». Η μείωση του ελλείμματος σε απόλυτους αριθμούς πρέπει να ανέλθει σε 5 δισ. ευρώ τουλάχιστον (από 10,1 δισ. σε 5 δισ. στο τέλος του 2006).

Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε ουσιαστικά την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης), λέγοντας ότι σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα ανακοινώνει σταδιακά τα φορολογικά μέτρα (ενδεχομένως θα ανακοινωθεί νέο πακέτο το φθινόπωρο) προκειμένου να απορροφήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2006 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα επιβληθεί ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Σε ό,τι αφορά το «Ξυστό», ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει την έκδοση και τη διάθεση του ή θα προκηρύξει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεσή του.

Συγκεκριμένα, τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός και τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Απριλίου είναι:

* Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 8% σε 9% και από 18% σε 19% αντίστοιχα. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό κατά 1% τουλάχιστον. Για τα τρόφιμα ειδικότερα ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 9% από 8% προηγουμένως και από 4% στο 4,5%. Οι συντελεστές για τις περιοχές (νησιά) που αντιστοιχεί μειωμένος ΦΠΑ (13%) παραμένουν ως έχουν.

* Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά. Στα αλκοολούχα ποτά (τα λεγόμενα «σκληρά») ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 20%. Η αύξηση της επιβάρυνσης περιορίζεται στο μισό για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και για τα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται στα Δωδεκάνησα. Η επιβάρυνση αφορά μόνο στα εμφιαλωμένα προϊόντα. Η σημερινή επιβάρυνση ΕΦΚ για μία φιάλη αλκοολικού τίτλου 40% vol είναι 254 ευρώ.

* Επιβολή ελάχιστου φόρου στα τσιγάρα. Προβλέπεται η επιβολή ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με ποσοστό 65% επί του ΕΦΚ της πλέον ζητούμενης κατηγορίας τιμής. Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι ο ΕΦΚ δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 50,45 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα. Η λεγόμενη πλέον Ζητούμενη Κατηγορία Τιμών είναι 2,70 ευρώ ανά πακέτο, δηλαδή 135 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα και ο ειδικός φόρος είναι 77,625 ευρώ, άρα το 65% του ελάχιστου ΕΦΚ είναι 50,46 ευρώ.

Έτσι, η τιμή των φθηνών πακέτων θα αυξηθεί σε 1,40 - 1,50 ευρώ.

Δαπάνες

Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα για την οικονομία και τόνισε ότι στο μέτωπο των δαπανών στόχος είναι η μείωση τους την επόμενη διετία στο 49% του ΑΕΠ από 50,4%. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είπε, θα επιδιωχθεί με ισορροπημένο τρόπο, βάσει πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 3% με 4%.

Η συρρίκνωση της δημόσιας σπατάλης θα έρθει, σημείωσε, με τη δραστική μείωση των πρωτογενών δαπανών. Στόχος είναι να μειωθούν στο 26,1% το 2004, στο 24% το 2005 και στο 23,2% το 2006.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο μέτρων.

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης εξήγγειλε την καθιέρωση ανεξάρτητου σώματος δημοσιονομικών ελεγκτών που θα εξασφαλίζει τον περιορισμό της σπατάλης. Σχεδιάζεται επίσης για τις ΔΕΚΟ ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο θα συνδυάζει την πιστή εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, τη συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική και τον έλεγχο των δανειακών αναγκών, καθώς και την έγκριση δανειοδότησης μόνο για επενδυτικούς σκοπούς και την εξυπηρέτηση του χρέους.

Τέλος, ο υπουργός είπε εντός των επομένων τριών μηνών θα καταγραφούν όλες οι ειδικές παροχές των αξιωματούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με στόχο το σημαντικό περιορισμό τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ


Οικονομία: Περισσότερες ειδήσεις



Βουλευτικές Εκλογές 2009

 τελευταία νέα
01:07
Η ομάδα κατέθεσε τη ψυχή της παρά τα προβλήματα, τόνισε ο Ζούρος
00:21
Ελπίδες για έξοδο στο Champions League απέκτησε η Σίτι, απώλεια για την Πόρτσμουθ
23:55
Ο Μπλατ χαρακτήρισε μεγάλη τη νίκη του Αρη και «χρυσό» τον Κακιούζη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


  περισσότερα
Διαβάστε επίσης
 Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης
 Έκκληση Σιούφα να απορροφήσουν οι επιχειρηματίες τις αυξήσεις από τη μεταβολή του ΦΠΑ
 Κόντρα για τα ελλείμματα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισοδηματική πολιτική
Σχετικά άρθρα
 Διάψευση Αβραμόπουλου για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε τουριστικές υπηρεσίες (28/3/2005)
 Πακέτο φορολογικών μέτρων ανακοινώνει η κυβέρνηση (25/3/2005)
 Την αντίθεσή του στα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες εκφράζει ο ΣΕΤΕ (24/3/2005)
 Ανοικτό ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας αφήνει ο Κ.Καραμανλής (23/3/2005)
 Αυξάνονται οι φόροι σε ποτά και τσιγάρα τον Απρίλιο - Νέες αντικειμενικές στα ακίνητα (22/3/2005)
 Διετή λιτότητα προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβάλλεται τη Δευτέρα (19/3/2005)
 Πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής συστήνει στην κυβέρνηση ο Χ.Αλμούνια (12/3/2005)
 Αύξηση της φορολογίας καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των εσόδων (11/3/2005)
 Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στην οικονομία (10/3/2005)
Σχετικοί δικτυακοί τόποι
 Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
  ψηφίστε
Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την οικονομία επαρκούν για να βγει η χώρα από την κρίση;

Ναι
Όχι
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
..............................


 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
: Πληροφορίες : Eγγραφή : in.mail : SiteMaker : Forum :
: Προβληθείτε στο in.gr : Καταχωρίστε το site σας : Επικοινωνήστε μαζί μας :

Υποδομή διαχείρισης περιεχομένου: Digital Genesis της ΔΟΛ DIGITAL A.E.
Caching Services: ObjectCache και DBCache της ΔΟΛ DIGITAL A.E.

©1999-2010  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.