9/2/2010  Εγγραφή | Forum | inMail | Ημερολόγιο | Ε-cards |    
  in.gr > Ειδήσεις > Επιστήμη - Τεχνολογία Πρώτη σελίδα   | Το δικό μου in.gr  
 επικαιρότητα
Ελλάδα
Πολιτική, Κοινωνία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Διπλωματία... 
Κόσμος
Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Μ.Ανατολή... 
Οικονομία
Ελλάδα, Κόσμος, Επιχειρήσεις, Αγορές... 
Αθλητισμός
Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβος... 
Πολιτισμός
Σινεμά, Θέατρο, Μουσική, Εκδηλώσεις, ΥΠΠΟ... 
Περίπτερο
Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Καιρός
Αθήνα, Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Ασία...
 αναζήτηση
Ειδήσεις Διαδίκτυο
Αναλυτική αναζήτηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 οι απόψεις σας
5/10/2009 02:06
Παραιτείται από πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής
1/2/2010 11:09
Online συζήτηση για τους έμμεσους φόρους - Είναι αποτελεσματικοί;
 
 ειδικά νέα
Εκδηλώσεις
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα...
Αυτοκίνητο
Παρουσιάσεις, Δοκιμές, Αγωνιστικά Θέματα, Εκθέσεις ...
Υγεία
Πολιτική υγείας, επιστημονικές εξελίξεις, περιβάλλον - διατροφή
Εκπαίδευση
Ειδήσεις από το χώρο της Παιδείας






 

20/04/04 15:31  
Μηχανισμοί κυτταρικού θανάτου
Έρευνα εξηγεί γιατί ο HIV μπορεί να προκαλέσει άνοια

Μοντέλο του HIV σε υπολογιστή
Φιλαδέλφεια
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Έπειτα από 20 χρόνια έρευνας, Αμερικανοί επιστήμονες φαίνεται ότι εξήγησαν γιατί το ένα τέταρτο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS εκδηλώνουν άνοια. Τα κύτταρα του εγκεφάλου νεκρώνονται από πρωτεΐνες που παράγει ο ίδιος HIV.

Ο τρόπος με τον οποίο ο ιός του AIDS καταστρέφει τους νευρώνες είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστος» αναφέρει ο Ρότζερ Πόμερανς, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια. Ο HIV δεν προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου ή αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, όπως η μηνιγγίτιδα και ο έρπης.

Όπως αναφέρει την Τρίτη το BBC, η μέχρι σήμερα επικρατούσα θεωρία ήταν ότι ο ιός καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα έμμεσα, προσβάλλοντας αμυντικά κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία με τη σειρά τους εκκρίνουν κυτταροτοξικές ουσίες, κυτοκίνες και χημοκίνες.

Ωστόσο το φαινόμενο του κυταρικού θανάτου στον εγκέφαλο δεν είχε διαλευκανθεί επαρκως και συνέχιζε να προβληματίσει τους επιστήμονες.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο έγκριτο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές εξέτασαν εγκεφαλικά κύτταρα και Τ-λεμφοκύτταρα (αμυντικά κύτταρα στο αίμα) μολυσμένα με τον HIV. Ο ιός αφαιρέθηκε τεχνητά από ορισμένα από αυτά τα κύτταρα.

Όταν ο ιός ήταν παρών, τα Τ-λεμφοκύτταρα σκότωναν τους νευρώνες. Αντίθετα, όταν από τα Τ-λεμφοκύτταρα είχε απομακρυνθεί ο HIV και οι πρωτεΐνες του, οι νευρώνες επιζούσαν. «Από τη στιγμή που ιός είχε απομακρυνθεί, τίποτα από τα Τ-κύτταρα δεν σκότωνε τους νευρώνες» αναφέρει ο Δρ Πόμερανς.

Οι ερευνητές κατάφεραν μάλιστα να προσδιορίσουν δύο βιοχημικούς μηχανισμούς που οδηγούσαν σε κυτταρικό θάνατο. «Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ο ιός και οι ιικές πρωτεΐνες που προκαλούν τον νευρωνικό κυτταρικό θάνατο, και ίσως γνωρίζουμε τα ακριβή μονοπάτια που εμπλέκονται» σχολιάζει ο Πόμερανς.

Με άλλα πειράματα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι κυτοκίνες και οι χημοκίνες ήταν παρούσες σε χαμηλά επίπεδα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που ακολουθούν την αντιρετροϊική θεραπεία HAART έχουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν άνοια λόγω του HIV.

Newsroom ΔΟΛ


Επιστήμη - Τεχνολογία: Περισσότερες ειδήσεις



 τελευταία νέα
21:37
Πώς θα επηρεάσουν τη φορολογική σας δήλωση οι αποδείξεις
21:26
Δεν χρήζει υποβάθμισης η πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, δηλώνει η Fitch
21:19
Η κυβέρνηση επανεξετάζει τη νομιμότητα των προσλήψεων αθλητών στο Δημόσιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


  περισσότερα
Διαβάστε επίσης
 Τεστ ανίχνευσης του HIV στο σάλιο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ
 Ελληνική η προέλευση του νεώτερου φαρμάκου κατά του AIDS
Σχετικά άρθρα
 HIV link to dementia 'explained' (BBC, 20/4/2004)
 Αύξηση των κρουσμάτων του AIDS το 2003 αναφέρει ο ΟΗΕ - Στα 40 εκατ. οι φορείς (25/11/2003)
Σχετικοί δικτυακοί τόποι
 Proceedings of the National Academy of Sciences
 Thomas Jefferson University
 UNAIDS
 Health.in.gr
  ψηφίστε
Θα αγοράσετε το iPad;

Οπωσδήποτε
Θα περιμένω να το δω
Δεν νομίζω
Αποκλείεται
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
..............................

Διαβάστε τη σχετική είδηση

 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
: Πληροφορίες : Eγγραφή : in.mail : SiteMaker : Forum :
: Προβληθείτε στο in.gr : Καταχωρίστε το site σας : Επικοινωνήστε μαζί μας :

Υποδομή διαχείρισης περιεχομένου: Digital Genesis της ΔΟΛ DIGITAL A.E.
Caching Services: ObjectCache και DBCache της ΔΟΛ DIGITAL A.E.

©1999-2010  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.