9/2/2010  Εγγραφή | Forum | inMail | Ημερολόγιο | Ε-cards |    
  in.gr > Ειδήσεις > Οικονομία Πρώτη σελίδα   | Το δικό μου in.gr  
 επικαιρότητα
Ελλάδα
Πολιτική, Κοινωνία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Διπλωματία... 
Κόσμος
Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Μ.Ανατολή... 
Αθλητισμός
Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβος... 
Επιστήμη - Τεχνολογία
Διάστημα, Βιολογία, Διαδίκτυο, Περιβάλλον... 
Πολιτισμός
Σινεμά, Θέατρο, Μουσική, Εκδηλώσεις, ΥΠΠΟ... 
Περίπτερο
Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Καιρός
Αθήνα, Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Ασία...
 χρηματιστήριο
 αναζήτηση
Ειδήσεις Διαδίκτυο
Αναλυτική αναζήτηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 οι απόψεις σας
5/10/2009 02:06
Παραιτείται από πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής
1/2/2010 11:09
Online συζήτηση για τους έμμεσους φόρους - Είναι αποτελεσματικοί;
 
 ειδικά νέα
Εκδηλώσεις
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα...
Αυτοκίνητο
Παρουσιάσεις, Δοκιμές, Αγωνιστικά Θέματα, Εκθέσεις ...
Υγεία
Πολιτική υγείας, επιστημονικές εξελίξεις, περιβάλλον - διατροφή
Εκπαίδευση
Ειδήσεις από το χώρο της Παιδείας






 

11/11/09 14:29  
Ασφυκτικές πιέσεις για την οικονομία
Στον προθάλαμο της αυστηρής επιτήρησης η Ελλάδα για το έλλειμμα

Reuters
Στον ασφυκτικό κλοιό της Κομισιόν βρίσκεται η ελληνική οικονομία
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης τίθεται η ελληνική οικονομία (10/11/2009)
Επόμενο άρθρο:
Στο μικροσκόπιο της εφορίας όλες οι δαπάνες και τα περιουσιακά στοιχεία (11/11/2009)
Δείτε το βίντεο...

Στον «προθάλαμο» της αυστηρής επιτήρησης έθεσε η Κομισιόν την Ελλάδα την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε τους προηγούμενους μήνες αποτελεσματική δράση για τη μείωση του ελλείμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της για υπαγωγή της Ελλάδας στα όσα προβλέπει το άρθρο 104, παράγραφος 8, της Συνθήκης του Μάαστριχ, για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, που αποτελεί τον προθάλαμο για την υπαγωγή της στο ακόμη αυστηρότερο καθεστώς της παραγράφου 9.

Στο άρθρο 104, παράγραφος 8, αναφέρεται ότι αν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή των συστάσεων μείωσης του ελλείμματος, εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημοσίως.

Εν συνεχεία (άρθρο 104, παράγραφος 9), προβλέπεται ότι το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει ένα κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία ουσιαστικά θα τα καθορίζει η Κομισιόν.

Με άλλα λόγια, η Κομισιόν θα ελέγχει ανά τρίμηνο την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί, την περασμένη άνοιξη, στην Κομισιόν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος σε 3,7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το έλλειμμα έχει εκτοξευθεί στο 12,7% περίπου, συνεπώς η Κομισιόν αποφάσισε ότι «δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή των συστάσεων μείωσης του ελλείμματος».

Η ελληνική πλευρά είχε προθεσμία έως τα τέλη του 2010 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Καθώς αυτό είναι αδύνατο, ο υπουργός Οικονομικών ελπίζει σε παράταση, έως τα τέλη του 2013 (ή ακόμα καλύτερα του 2014), κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η Κομισιόν τον Φεβρουάριο, παράλληλα με την -τυπική- υπαγωγή από το 104,8 στο 104,9.

«Πιστεύω ότι οι προθεσμίες που προτείνονται σήμερα είναι σκόπιμες και ρεαλιστικές» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Χ.Αλμούνια.

«Η εφαρμογή του Συμφώνου (Σταθερότητας) και η κατάρτιση των εν λόγω στρατηγικών (εξόδου από την κρίση) δεν είναι μόνο συμβατή με την συνέχιση των μέτρων τόνωσης για την ενίσχυση της ανάκαμψης. Απαιτείται, επίσης, για να αποφευχθεί αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια, κάτι που με τη σειρά του θα προκαλούσε αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους και των δαπανών χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αναστέλλοντας την ίδια την ανάκαμψη» συμπλήρωσε.

Παράταση προθεσμίας για τα ελλείμματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε σήμερα, Τετάρτη, τη δράση που ανέλαβαν πέντε χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία και Βρετανία), οι οποίες είχαν υπαχθεί στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τον περασμένο Απρίλιο, βάσει των συστάσεων της Επιτροπής δυνάμει του άρθρου 104 παράγραφος 7 της συνθήκης ΕΕ, στις οποίες ως βάση χρησιμοποιήθηκαν οι οικονομικές προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου.

Για την Ελλάδα, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση, δεδομένου ότι η έντονη επιδείνωση την δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έναντι της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για -3,7%) οφείλεται κυρίως σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών.

Όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών (2,5% του ΑΕΠ) το 2009, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε υψηλότερες των προϋπολογισθεισών αμοιβές εργαζομένων και σε αυξημένες δαπάνες κεφαλαίου.

Συνεπώς, η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης.

Για την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία, η Κομισιόν σημνείωσε στην ανακοίνωσή της ότι «είναι δυνατόν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ανέλαβαν δράση, αλλά η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης συγκρινόμενη με τις προβλέψεις της Επιτροπής του Ιανουαρίου δικαιολογεί την αναθεώρηση των υφιστάμενων συστάσεων».

Κατά συνέπεια, έδωσε παράταση των προθεσμιών μείωσης του ελλείμματος κατά ένα επιπλέον έτος, όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή 2013 για τη Γαλλία και την Ισπανία, το 2014 για την Ιρλανδία και το οικονομικό έτος 2014/15 για τη Βρετανία.

Επίσης, βάσει των εξουσιών δημοσιονομικής επιτήρησης που της έχουν ανατεθεί από τη Συνθήκη της ΕΕ, η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο το 2013 ως προθεσμία για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Σλοβακία, την Σλοβενία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.

Για το Βέλγιο και την Ιταλία, που θα έχουν επίσης έλλειμμα άνω του 3% το 2009, λόγω του συγκριτικά περιορισμένου ύψους των ελλειμμάτων και των υψηλών δεικτών χρέους, απαιτήθηκε να καθοριστεί πλησιέστερη προθεσμία, το 2012.

Newsroom ΔΟΛ


Οικονομία: Περισσότερες ειδήσεις



Βουλευτικές Εκλογές 2009

 τελευταία νέα
21:37
Πώς θα επηρεάσουν τη φορολογική σας δήλωση οι αποδείξεις
21:26
Δεν χρήζει υποβάθμισης η πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, δηλώνει η Fitch
21:19
Η κυβέρνηση επανεξετάζει τη νομιμότητα των προσλήψεων αθλητών στο Δημόσιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


  περισσότερα
Διαβάστε επίσης
 Το Σύμφωνο Σταθερότητας, θεμέλιο για τις δημοσιονομικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
Σχετικά άρθρα
 Προβλέψεις για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,4% στο γ΄τρίμηνο του 2009 (10/11/2009)
 Αυστηρές συστάσεις του Ecofin για την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων (10/11/2009)
 Συναίνεση στο Ecofin για τη μείωση των ελλειμμάτων από το 2011 (10/11/2009)
 Δεσμεύσεις στην ΕΕ για άνοιγμα Ασφαλιστικού και κλειστών επαγγελμάτων (10/11/2009)
 Αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης αποφασίζουν οι Βρυξέλλες (10/11/2009)
 Βέλη κατά της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων εξαπολύει (και) ο Τρισέ (9/11/2009)
 Πιο σκληρή επιτήρηση για την ελληνική οικονομία προαναγγέλλει ο Χ.Αλμούνια (3/11/2009)
 Για «γενναία» μείωση του ελλείμματος θα δεσμευθεί στο Ecofin o Γ.Παπακωνσταντίνου (9/11/2009)
 Διατήρηση των μέτρων στήριξης των οικονομιών ζητά η G-20 (7/11/2009)
 «H Ελλάδα ίσως να μην έχει θετική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία» ανησυχεί η Moody's (6/11/2009)
 Σε νέα μορφή κατάρτισης του προϋπολογισμού θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών (6/11/2009)
 Σε διάλογο για αλλαγές στο Ασφαλιστικό το 2010 θα προχωρήσει η κυβέρνηση (6/11/2009)
 Και τυπικά σε επιτήρηση η Ελλάδα, προθεσμία έως το 2010 για τη μείωση του ελλείμματος (28/4/2009)
  ψηφίστε
Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την οικονομία επαρκούν για να βγει η χώρα από την κρίση;

Ναι
Όχι
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ
..............................


 

Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
: Πληροφορίες : Eγγραφή : in.mail : SiteMaker : Forum :
: Προβληθείτε στο in.gr : Καταχωρίστε το site σας : Επικοινωνήστε μαζί μας :

Υποδομή διαχείρισης περιεχομένου: Digital Genesis της ΔΟΛ DIGITAL A.E.
Caching Services: ObjectCache και DBCache της ΔΟΛ DIGITAL A.E.

©1999-2010  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.