Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επετειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ3 για την 28η Οκτωβρίου

Επετειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ3 για την 28η Οκτωβρίου

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το πρόγραμμα του κρατικού καναλιού, προσαρμοσμένο στην τριπλή επέτειο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου, ξεκινά το αφιερωματικό της πρόγραμμα από τις 26 Οκτωβρίου και συνεχίζει και στις 28 φυσικά. Πέρα από την καθιερωμένη απευθείας μετάδοση της στρατιωτικής παρέλασης, προβάλλει ντοκιμαντέρ […]

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το πρόγραμμα του κρατικού καναλιού, προσαρμοσμένο στην τριπλή επέτειο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου, ξεκινά το αφιερωματικό της πρόγραμμα από τις 26 Οκτωβρίου και συνεχίζει και στις 28 φυσικά. Πέρα από την καθιερωμένη απευθείας μετάδοση της στρατιωτικής παρέλασης, προβάλλει ντοκιμαντέρ σε α΄ προβολή, ταινίες, επιμορφωτικές και ενημερωτικές εκπομπές που διαμορφώνουν ανάλογα τη θεματολογία τους.

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου

8:00 |Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για τα Ελευθέρια της Θεσσαλονίκης σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

11:45 |«Φωνές της πόλης No 2». Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σουβατζή, που καταγράφει και σχολιάζει το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. Πρόκειται για μία περιπατητική παράσταση με δρώμενα σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

14:55 |«Thesstory», επιμορφωτική εκπομπή σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκανδαλάρη. Προβάλλεται το επεισόδιο με τίτλο: «Γεντί Κουλέ-Τείχη- Με θέα και Ιστορία».

15:00 |Μεταδίδεται το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Οι θησαυροί της UNECO», το οποίο αναδεικνύει την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη σημασία των 15 μνημείων της Θεσσαλονίκης, που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως χώροι Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε σενάριο Χρίστου Ζαφείρη και σκηνοθεσία Γιάννη Σανιώτη.

17:30 |Μεταδίδεται σε α΄ προβολή η εκπομπή «Δύο Αιώνες Ιστορίας – Μια διαδρομή στη Συλλογή του Βασίλη Νικόλτσιου» σε δημοσιογραφική επιμέλεια Νίκου Λαδιανού και σκηνοθεσία Ιωσήφ Νανάκη. Πρόκειται για μία ξενάγηση στη συλλογή με στρατιωτικά και άλλα ιστορικά κειμήλια, η οποία φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

20:00 |Το ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη Τόπος- Ιστορία» του Νίκου Βεζυργιάννη κάνει μία ιστορική περιήγηση στον βίο και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, καθώς και την ισχυρή διαχρονική σχέση του πολιούχου με την πολυτάραχη εξέλιξη της Θεσσαλονίκης.

22:00 |Το δράμα – φιλμ νουάρ «Και οι δήμιοι πεθαίνουν» (Hagmen also die), αμερικανικής παραγωγής 1943, περιγράφει την πραγματική ιστορία του Χάιντριχτ, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «Δήμιος της Πράγας» και σκοτώθηκε από μέλη της τσεχοσλοβακικής Αντίστασης. Το σενάριο είναι των Μπέρτολντ Μπρεχτ, Φριτζ Λαγκ και Τζον Ουέξλεϊ και η σκηνοθεσία του Φριτζ Λαγκ.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

10:00 |Σε α΄ προβολή το ντοκιμαντέρ «Η γυναίκα πίσω από τον Μουσολίνι» (Margherita, the woman who invented Mussolini), παραγωγής Seconde Vague Productions, 2015. Η ερωμένη και σύμβουλος του Μουσολίνι παραμένει μία σχεδόν ξεχασμένη γυναίκα στο περιβάλλον του Ντούτσε. Είκοσι χρόνια έντονης αγάπης και αμοιβαίου πάθους. Για τον Μουσολίνι η Μαργκερίτα ήταν η σκιά του και η λογογράφος του. Ήταν η «άλλη» γυναίκα του Ντούτσε. Ήταν Εβραία. Η σκηνοθεσία είναι του Pierre – Henry Salfati. (Επανάληψη στις 20:00 της ίδιας μέρας).

11:00 |Σε απευθείας σύνδεση η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με την οποία κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την εθνική επέτειο του «Όχι».Στην περιγραφή είναι ο Νίκος Λαδιανός, στη σκηνοθεσία ο Απόστολος Τσιτσούλης και στην παραγωγή ο Αργύρης Δούμπλατζης και ο Δημήτρης Φράστανλης.

14:00 |Η επιμορφωτική εκπομπή «Thesstory» παρουσιάζει την Καμάρα της Θεσσαλονίκης σε ένα επεισόδιο με τίτλο: «Θα βρεθούμε στην Καμάρα».

15:00 |Η πολεμική περιπέτεια «Μεγάλες προσδοκίες» του Κώστα Ασημακόπουλου, παραγωγής 1970, μας μεταφέρει στον Αύγουστο του 1944, όταν ένας λοχαγός του ελληνικού στρατού της Μέσης Ανατολής αποβιβάζεται μυστικά σε ένα νησί με αποστολή να συγκεντρώσει στοιχεία για την κατάσταση της αμυντικής διάταξης των Γερμανών, ενόψει της επικείμενης απόβασης των Συμμαχικών Δυνάμεων.
Πρωταγωνιστούν Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλεξάνδρα Λαδικού, Κατερίνα Χέλμη, Λυκούργος Καλλέργης, Δημήτρης Μυράτ, Νικηφόρος Νανέρης, Νίκη Τριανταφυλλίδη και Ίλυα Λυβικού

17:30 |Η αντιπολεμική κωμωδία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;», του Ντίνου Κατσουρίδη, με τον Θανάση Βέγγο, περιγράφει την περιπέτεια του Θανάση, ο οποίος μετά από μία σειρά παρεξηγήσεων κατηγορείται ότι είναι αρχηγός αντιστασιακών και καταδικάζεται από τους Γερμανούς σε θάνατο. Η ταινία έχει διακριθεί με βραβείο καλύτερης ταινίας, α΄ ανδρικού ρόλου και σεναρίου στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971.

21:00 |Σε α΄ προβολή το ντοκιμαντέρ «Έγκλημα και Επιστήμη» (In the name of the race and of science, Steasbourg 1941-1944), παραγωγής Temps Noir, France Televisions, 2013, διεισδύει στα άδυτα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και συναρμολογώντας αρχειακό υλικό, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και αρχεία ειδικών από όλο τον κόσμο πάνω στην ιστορία του Τρίτου Ράιχ, καταγράφει ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στο όνομα της επιστήμης. Η σκηνοθεσία είναι των Alex Ramonet και Sonia Rolley.

22:00 |Το βραβευμένο βιογραφικό δράμα «Hannah Arrendt» συμπαραγωγής Γαλλίας-Λουξεμβούργου- Γερμανίας, 2012. Η Χάννα Άρεντ ήταν Γερμανίδα πολιτική επιστήμων και φιλόσοφος. Η προσπάθειά της να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν τα εγκλήματα του ναζισμού, αλλά και η έντονη θέλησή της να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της προσωπικής ηθικής ευθύνης σε καιρούς που η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της, είχε ως αποτέλεσμα το βιβλίο «Ο Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ – Η κοινοτοπία του κακού».

entertainment.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024