Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
11/22/63: Το μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ στην μικρή οθόνη

11/22/63: Το μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ στην μικρή οθόνη

Με θέμα την δολοφονία του Τζον Κένεντι

Μαντώ Σιώμου

«Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να κοιτάζουν πίσω. Γι’ αυτό μπορούμε και γυρίζουμε το κεφάλι μας», γράφει ο Στίβεν Κινγκ στο μυθιστόρημά του, με τίτλο «11.22.63».

Είναι στην φύση του ανθρώπου, να ανατρέχει στο παρελθόν και να σκέφτεται, «τι θα γινόταν εάν», είχε ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία στο παρελθόν.

Τι θα συνέβαινε εάν ο Αμερικανός πολιτικός Αλ Γκορ είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2000; Ή εάν οι Αζτέκοι είχαν αναπτύξει την πυρίτιδα πριν από τους Ευρωπαίους;

Σκέψεις που συναρπάζουν και εξυπηρετούν συναισθηματικούς σκοπούς, ενώ κάποιες φορές βοηθάνε να κατανοήσουμε τον κόσμο με πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

«Ένα παρόμοιο σκοπό, εξυπηρετούν και οι εναλλακτικές ιστορίες, επιστημονικής φαντασίας», δηλώνει η Μπρίτζετ Κάρπεντερ, συμπαραγωγός με τον Τζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς, στη νέα σειρά του Hulu, 11.22.63. «Υπάρχουν τόσα σημαντικά μαθήματα για τη ζωή που μπορούμε να διδαχθούμε από το παρελθόν».

Σε αυτό αποσκοπεί και η νέα πολυαναμενόμενη σειρά. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, αφηγείται την ιστορία του Τζέικ Έπινγκ, ενός καθηγητή γυμνασίου, που βρίσκει μια ταξιδιωτική πύλη στον χρόνο, στο πίσω μέρος ενός τοπικού μαγαζιού της μικρής πόλης Μέιν. Η πύλη τον μεταφέρει στο 1958, με στόχο να αποτρέψει την δολοφονία του 35ου προέδρου της Αμερικής, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι από τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ.

Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι πυροβολείται στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή ενόσω βρίσκεται στο Ντάλας, σε συνοδεία αυτοκινητοπομπής. Η σφαίρα προκαλεί μοιραίο τραύμα στον εγκέφαλο του Προέδρου των ΗΠΑ. Πλάι στον Κένεντι, στο ίδιο αυτοκίνητο, βρίσκεται η σύζυγός του, Τζάκι. Λίγα αυτοκίνητα πιο πίσω ακολουθεί ο τότε Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον.


«Δεν ήμουν ζωντανός όταν συνέβη, αλλά είναι ένα μεγάλο γεγονός», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που έγινε στο Χόλιγουντ ο ηθοποιός Τζέιμς Φράνκο και πρωταγωνιστής της σειράς, για την δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική.

Ένα «μελανό» ιστορικό γεγονός, το οποίο υπήρξε στο μυαλό του Κινγκ από το 1971, όταν του πρωτοήρθε η ιδέα για το μυθιστόρημα, το οποίο θα ονόμαζε Split Track. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ένα ιστορικό μυθιστόρημα που απαιτούσε πολύ σημαντική έρευνα, που δεν ήταν πρόθυμος να κάνει εκείνη την εποχή. Επίσης, πίστευε ότι απαιτούσε μεγαλύτερο λογοτεχνικό ταλέντο από όσο διέθετε, λέγοντας ότι, «δεν έχω προσπαθήσει να γράψω κάτι σαν αυτό στο παρελθόν». «Ήταν πολύ παράξενο στην αρχή, σαν να σου σπάει ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια».

Ο συγγραφέας χρόνια αργότερα ταξιδεύει στο Ντάλας, επισκέπτεται το διαμέρισμα του Όσβαλτ, και μελετάει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα ότι ο Οσβαλτ έδρασε μόνος. Το 2011 κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του και συζητάει ήδη με τον παραγωγό
ΤζόναθανΝτέμι για την μεταφορά του στην μικρή οθόνη. Λόγο ασυμφωνίας, τελικά αναλαμβάνει την παραγωγή ο Τζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς, ενώ το 2014 το streaming service Hulu κλείνει το έργο.


Η σειρά «11.22.63» γυρίστηκε κυρίως στο Τορόντο, και ένα μέρος των γυρισμάτων έγινε στο Ντάλας. Η παραγωγή είχε πρόσβαση σε όλα τα βασικά αξιοθέατα, όπως την Αποθήκη σχολικών βιβλίων του Τέξας και το ομοσπονδιακό ταχυδρομείο, ενώ έκλεισαν την ιστορική πλατεία «Ντίλι Πλάζα» για μια ημέρα. Τα γυρίσματα στην πλατεία επηρέασαν πολύ έντονα το κάστ. Όπως χαρακτηριστικά είπε η παραγωγός Μπρίτζετ Κάρπεντερ, «όλοι είχαν ανατριχιάσει και ένιωθαν πως πήγαιναν σε κηδεία».

Στην σειρά έγιναν και κάποιες απαραίτητες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου την προσθήκη δευτερευόντων χαρακτήρων. Ο Άμπραμς, πρόσθεσε επίσης ένα «ερωτικό ενδιαφέρον», για να τονίσει την δραματουργία της σειράς, ώστε ο ήρωας να «δεθεί» με την ιστορία και να μην παρατηρεί απλά τα πράγματα, όπως συμβαίνει στο βιβλίο. Ο παραγωγός επισημαίνει ότι, «ο Κινγκ ανταποκρίθηκε θετικά σε όλες τις αλλαγές που έγιναν».

«Οι άνθρωποι που έχουν διαβάσει και αγαπήσει το βιβλίο θα είναι πολύ ικανοποιημένοι».

Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα στην Αμερική στις 15 Φεβρουαρίου.

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024