Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Pilobolus μετά από 10 χρόνια επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής

Οι Pilobolus μετά από 10 χρόνια επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής

Αυτά τα Χριστούγεννα, η Αθήνα υποδέχεται τους εκπληκτικούς Πιλόμπολους (Pilobolus). Το θρυλικό συγκρότημα μοντέρνου χορού μετά από 10 χρόνια έρχεται και πάλι από την Νέα Υόρκη στο Μέγαρο Μουσικής για να παρουσιάσει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις που έχουν παρακολουθήσει πάνω από 800.000 θεατές παγκοσμίως.

Αυτά τα Χριστούγεννα, η Αθήνα υποδέχεται τους εκπληκτικούς Πιλόμπολους (Pilobolus). Το θρυλικό συγκρότημα μοντέρνου χορού μετά από 10 χρόνια έρχεται και πάλι από την Νέα Υόρκη στο Μέγαρο Μουσικής για να παρουσιάσει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις που έχουν παρακολουθήσει πάνω από 800.000 θεατές παγκοσμίως.

Από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη θα ανέβουν κορμιά από λάστιχο που πλέκονται στα πιο αναπάντεχα σχήματα, μια διαρκής μάχη με τη βαρύτητα και τα όρια του ανθρώπινου σώματος, σε χορογραφίες υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Πώς να περιγράψει κανείς τον χορό των Pilobolus; σαν ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας; σαν μία δημιουργία που ξεφεύγει από τα όρια του δυνατού; σαν ένα θέαμα που είναι μαγικό; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Pilobolus ζωγραφίζουν με το ανθρώπινο σώμα εικόνες της φαντασίας.

To όνομα του Pilobolus Dance Theater είναι σήμερα συνώνυμο με την γέννηση της πρωτοπορίας στον σύγχρονο χορό. Ήταν το πρώτο συγκρότημα των Ηνωμένων Πολιτειών που αγνόησε τις συμβατικές τεχνικές του χορού και ξεπέρασε τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Είναι η ομάδα που συνεχίζει να δημιουργεί με διαρκή ανανέωση των χορευτών του επί 42 χρόνια, έχοντας σαν ιδανικό το ομαδικό πνεύμα και τον αυτοσχεδιασμό.

Οι Pilobolus πρότειναν μία άλλη γλώσσα στον σύγχρονο χορό. Είναι απαράμιλλης ομορφιάς οι «πίνακες» που παρουσιάζουν με τα σώματά τους. Οι στάσεις εναλλάσσονται με την κίνηση στις ευρηματικές τους χορογραφίες οι οποίες εκφράζουν την σύγχρονη ζωή με την δική τους ματιά, με την δική τους τέχνη. Μία γλώσσα του σώματος που πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν, όταν οι Pilobolus έγιναν μία ομάδα με διεθνή αναγνώριση, απήχηση και επιρροή.

PILOBOLUS DANCE THEATER

Είναι νύχτα. Ένα κορίτσι ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Μπορεί για τους γονείς της να είναι ακόμα παιδί, εκείνη όμως νιώθει μεγάλη, έτοιμη να ανακαλύψει τον κόσμο. Καθώς χάνεται σιγά σιγά σε ύπνο βαθύ, οι σκέψεις της και τα όνειρα αρχίζουν να πετάνε μέσα στο δωμάτιο. Ξυπνά απότομα, νιώθοντας κάτι να σέρνεται στον τοίχο πίσω από το κρεβάτι της. Είναι η σκιά της.

Το σπίτι αρχίζει να στροβιλίζεται, το κορίτσι νιώθει να τη ρουφά το σκοτάδι και, κάπως έτσι, αρχίζει το περιπετειώδες ταξίδι της στη Shadowland, τη Χώρα των Σκιών. Παράξενα πλάσματα εμφανίζονται στο δρόμο της, μερικά μπορεί να φαίνονται αστεία αλλά αποδεικνύονται μοχθηρά, μερικά είναι τόσο γοητευτικά όσο και απειλητικά. Παγιδευμένη στον κόσμο των σκιών, το κορίτσι θα αναζητήσει έναν τρόπο που θα τη φέρει πίσω στην πραγματική ζωή.

Η Shadowland, η Χώρα των Σκιών, είναι χορός και μουσικό θέατρο μαζί. Δημιουργήθηκε από τους Pilobolus μετά από πολλά χρόνια πειραματισμού με το θέατρο σκιών. Είναι μια πρωτοποριακή, μοναδική στο είδος της παράσταση που γεννήθηκε σε συνεργασία με τον Στήβεν Μπανκς, τον επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας της ευρηματικής σειράς κινουμένων σχεδίων Μπομπ ο Σφουγγαράκης, και τον αμερικανό μουσικό, παραγωγό και συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Ντέιβιντ Πόε.

Στην παράσταση συνδυάζεται το περίφημο χορευτικό στιλ των Pilobolus, που απαιτεί πολλή ενέργεια, γρήγορη και καινοτόμα χρήση των νέων τεχνολογιών –με πολλές κινούμενες εικόνες διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών– με μια σειρά προβολές και χορογραφίες που αξιοποιούν στο μέγιστο το φως και το σκοτάδι.

Τρεις από τους βασικούς συντελεστές της, η πρωταγωνίστρια της παράστασης Χέδερ Φαβρέτο (Heather Favretto) ο παραγωγός Ίταμαρ Κουμπόβυ (Itamar Kubovy) και ο δημιουργικός διευθυντής Μαρκ Φιούζικ (Mark Fucik) μιλούν για την Shadowland και περιγράφουν την καλλιτεχνική τους εμπειρία που έχουν βιώσει από αυτή την καταπληκτική παράσταση

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024