Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα διαφορετικό «Gala» με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας

Ένα διαφορετικό «Gala» με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας

...

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ανήσυχο παιδί της γαλλικής πολιτιστικής σκηνής, αιρετικός καλλιτέχνης, εκκεντρική φύση, είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί στον Ζερόμ Μπελ. Ανεβάζει στη σκηνή ηθοποιούς με διανοητικές αναπηρίες, ηλικίας από 18 έως 51 ετών, αφήνοντάς τους να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο, είτε με κινήσεις ή με χαμόγελα και μορφασμούς.

Ο γάλλος δημιουργός επιστρέφει μετά από δύο χρόνια στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τη νέα του παράσταση «Gala», στις 9 και 10 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια παράσταση-ωδή στη διαφορετικότητα, ένα γκαλά με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας, της πόλης μας, που καταθέτουν επί σκηνής εαυτούς, θέτοντας και πάλι το ερώτημα: τι είναι χορός;

Για τον Μπελ, η σκηνή αποτελεί ένα εργαστήρι πειραματισμών: άλλοτε ως δυνάμει χώρος κριτικής της σύγχρονης ζωής , και άλλοτε πάλι ως αμφίσημο κατώφλι που στόχο έχει να προβληματοποιεί και όχι να επιβεβαιώνει τις επικρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, οι παραστάσεις του «κακού παιδιού» της γαλλικής χορευτικής σκηνής αποτελούν γεγονότα, λόγω της σχέσης που εγκαθιδρύει ανάμεσα στους «ερμηνευτές» και το κοινό, αλλά και επειδή τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται δεν οριοθετούνται απλώς στη θεατρική σκηνή, μα διαχέονται στην καθημερινή ζωή, χειραφετούν το βλέμμα και αφυπνίζουν τον θεατή.

Ο Μπελ επιμένει στον παιγνιώδη και διαλεκτικό χαρακτήρα της τέχνης. Στη νέα αυτή παραγωγή, χρησιμοποιεί την πιο κοινότοπη θεατρική φόρμα, το γκαλά, για να αναδείξει ό,τι λιγότερο κοινότοπο: ένα χορό ιδιοσυγκρασιακό, «κοινωνικό», απαλλαγμένο από στερεότυπα και κανόνες έκφρασης.

Συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε ηλικίας, τάξης και κινητικής «ιδιαιτερότητας», μετατρέποντας τη σκηνή σε κάδρο της κοινωνικής πραγματικότητας. Καθένας από εμάς μπορεί να συμμετέχει, ως δυνητικός ερμηνευτής της ίδιας της ταυτότητάς του, αλλά και των συμβάσεων που την κατασκευάζουν.

Για τον Ζερόμ Μπελ ο πειραματισμός είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η δουλειά του. «Κάνω μια δουλειά εμπειρική που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σκοπός. Δεν ξέρει κανείς τι θα προκύψει στο τέλος. Το σημαντικό είναι η έρευνα, ο πειραματισμός», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο in.gr.

Ο καλλιτέχνης έτρεφε, αρχικά, ενδοιασμούς όσον αφορά στη συνεργασία του με το Theater HORA, την ελβετική εταιρεία που απαρτίζεται από ηθοποιούς με μαθησιακές και διανοητικές δυσκολίες. Είχε, μάλιστα, αρνηθεί να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα, επειδή, όπως είχε δηλώσει, φοβόταν. Δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με άτομα με αναπηρία, και φοβόταν μήπως αυτό που έκανε δεν ήταν ορθό.

«Τα ΑμεΑ είναι μικρές μειονότητες που είναι δύσκολό να τις αποδεχτεί η πλειοψηφία, όπως άλλωστε όλες τις μειοψηφίες, όλα τα άτομα που είναι διαφορετικά», είχε αναφέρει θίγοντας το πρόβλημα αποδοχής της διαφορετικότητας.


Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λ. Συγγρού 107, Αθήνα
9 και 10 Ιανουαρίου 2017, 20:30
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10 – 12 – 15 – 18 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 – 10 – 12 – 14 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 – 9 – 11 – 13 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024