Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο ελληνίδες συγγραφείς «έρχονται» στο Φεστιβάλ Αθηνών

Δύο ελληνίδες συγγραφείς «έρχονται» στο Φεστιβάλ Αθηνών

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή Δύο ελληνίδες συγγραφείς η Μαρία Λαϊνά και η Μαρία Ευσταθιάδη έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το έργο της Mαρίας Λαϊνά με τίτλο Η Πασιέντζα θα ανέβει σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου, ενώ το έργο Textilen της Μαρίας […]

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Δύο ελληνίδες συγγραφείς η Μαρία Λαϊνά και η Μαρία Ευσταθιάδη έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Το έργο της Mαρίας Λαϊνά με τίτλο Η Πασιέντζα θα ανέβει σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου, ενώ το έργο Textilen της Μαρίας Ευσταθιάδη σε σκηνοθεσία του Βίκτωρα Αρδίττη θα φιλοξενηθεί στις 5 και 6 Ιουλίου, στο χώρο της Πειραιώς 260 (Κτίριο Η).

Πόσο διαταράσσονται η ισορροπίες όταν η πασέντζα δεν βγαίνει; Η εισβολή ενός τρίτου που θα οδηγήσει τα πράγματα; Η συγγραφέας Μαρία Λαϊνά -το Δεκέμβριο του 2014 της απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού της έργου- με εργαλείο της μια γλώσσα ρεαλιστική, στήνει έναν κόσμο αρχετυπικό, πέρα από κάθε ρεαλισμό.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Χατζόπουλος επιχειρεί να διεισδύσει στα σκοτεινά μονοπάτια των ανθρώπινων σχέσεων και να εξερευνήσει τα μεγάλα διλήμματα που τις χαρακτηρίζουν. Ο ίδιος σημειώνει για το έργο: «Χώρος και χρόνος άδηλος. Παρελθόν και παρόν αινιγματικά. Μέλλον απρόβλεπτο. Το μόνο βέβαιο, το μόνο βασανιστικά πραγματικό είναι η γλώσσα. Και μια ταλαντευόμενη επιθυμία. Το έργο της Μαρίας Λαϊνά συμπυκνώνει σε τρία πρόσωπα όλα τα αρχετυπικά διλήμματα που ενυπάρχουν στις ανθρώπινες δοσοληψίες: Μαζί ή κατά μόνας; Απομόνωση ή άνοιγμα στους άλλους; Συνύπαρξη ή επιβολή του ισχυρότερου; Όλα αυτά με οδηγό μια πασιέντζα. Το τυχαίο έχει κι αυτό τη γοητεία του. Τουλάχιστον, επιφυλάσσει εκπλήξεις».

Πρωταγωνιστούν: Αργύρης Ξάφης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Χατζόπουλος
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Βασίλη Παπατσαρούχα, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Στο Textilen της Μαρίας Ευσταθιάδη, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή- ο λόγος, οι χαρακτήρες, όπως η οικογένεια και η κοινωνία είναι ένα ύφασμα που υφαίνεται και ξηλώνεται. Η ισχυρή γραφή συνυπάρχει με το χοροθέατρο και ο ελλειπτικός ρεαλισμός με το μελόδραμα.

Ο Βίκτωρας Αρδίττης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Εννέα πρόσωπα αέναα εγκλωβισμένα σε μια φυσαλίδα χρόνου όπου οι ζωντανοί συνυπάρχουν με τους νεκρούς, το ορατό με το αόρατο, το όνειρο με τον εφιάλτη, όπου τα νήματα συμπλέκονται σχεδόν δίχως σειρά.Τρεις γενιές είναι συνεχώς επί σκηνής: φαντάσματα και σκιές, με χιούμορ και ενάργεια. Εδώ η βίαιη και σκοτεινή οικογενειακή μηχανή γίνεται ένα μεγάλο μωσαϊκό στιγμών από τη διαδρομή της αστικής τάξης τον εικοστό και τον εικοστό πρώτο αιώνα. Το μεγάλο αθηναϊκό σπίτι, οι υπηρέτριες, τα κρυμμένα πάθη και μυστικά, τα βραδινά φορέματα, τα παιδικά τραγουδάκια, προτείνουν μια χορογραφία που μετατρέπει τη σκηνή σε οθόνη των αναμνήσεων».

Παίζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ρηνιώ Κυριαζή, Ντένης Μακρής, Περικλής Μουστάκης, Θέμις Μπαζάκα, Σοφία Σεϊρλή, Μάνος Σταλάκης.και: Γιώργος Βουρδαμής, Θέμης Θεοχάρογλου (ασώματες φωνές)

Τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Καμαρωτός, την κίνηση επιμελήθηκε η Ίριδα Νικολάου και τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης.

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 20€. 15€ (φοιτητικό, μειωμένο), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών

entertainment.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024