Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ.Καμίνης: Γιατί το Σάββατο θα διαβάσω Σεφέρη στο Κοντέινερ του Εθνικού

Γ.Καμίνης: Γιατί το Σάββατο θα διαβάσω Σεφέρη στο Κοντέινερ του Εθνικού

...

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη δράση «Κοντέινερ»! Μια κινούμενη εγκατάσταση, η οποία την περασμένη άνοιξη φιλοξένησε στην πλατεία Ομονοίας καταξιωμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς σε ένα αφιέρωμα στον Σαίξπηρ, φέτος συναντά το κοινό σε δημόσιες πλατείες της Αθήνας.

Ηθοποιοί από το δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου, διαβάζουν μέσα στο κοντέινερ του Δήμου Αθηναίων, σε απόσταση αναπνοής από μικρές ομάδες θεατών, αποσπάσματα από την ελληνική πεζογραφία και ποίηση. Τα λογοτεχνικά αυτά αποσπάσματα συνδέονται με τους σταθμούς του κοντέινερ, καθώς η δράση τους εκτυλίσσεται γύρω από τις περιοχές αυτές.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στις 12:30μμ θα διαβάσει Σεφέρη στο «Κοντέινερ» απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Θησείου. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός.
Αποσπάσματα από την ελληνική λογοτεχνία θα διαβάσουν επίσης οι ηθοποιοί: Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Κίτσου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Νίκος Χατζόπουλος, και Γιώργος Χριστοδούλου.

Ο Γιώργος Καμίνης – Δήμαρχος Αθηναίων σημειώνει: «Γιατί «η τέχνη δεν μιμείται. Η τέχνη δημιουργεί. Τον κόσμο.» Κι αν ο κόσμος μας, οι καθημερινές μας, σκοτεινιάζουν άθελά μας, μες στα δύσκολα και τα πολλά, ένα ποίημα, ένα Σάββατο, μια βόλτα στο Θησείο μπορούν να μας φωτίσουν.

Κι αυτό αφορά όλους. Κι είναι σπουδαίο το θέατρο, η τέχνη να βγαίνει στο δρόμο. Να συναντά αυτή το κοινό, κι όχι μόνο τ’ ανάποδο. Ακούγοντας τον Στάθη Λιβαθινό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, να μιλάει για το «μαζί», για ένα θέατρο ούτε για λίγους, ούτε για πάρα πολλούς, ένα θέατρο ανοιχτό για όλους, χωρίς δεύτερη σκέψη είπα «Ναι»!

Και κάπως έτσι, με ένα «Κοντέινερ» είπαμε θα φτάσουμε το θέατρο στις γειτονιές της Αθήνας. Και το κάναμε. Μετά την Ομόνοια και την Κυψέλη, πάμε στο Θησείο. Διαβάζουμε για την Αθήνα, στις γωνιές της, στους ανθρώπους της.

Από τις «Μέρες» του εξομολογητικού Σεφέρη – που διάλεξα να διαβάσω – το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα προσωπικού ημερολογίου Έλληνα λογοτέχνη, πλούσιο σε σκέψεις, αφορισμούς και συμβουλές για τη ζωή και την τέχνη, κρατάω καλά πως «το σπουδαίο δεν είναι ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας, ονειροπολώντας μιαν άλλη πιο ενδιαφέρουσα, αλλά να κάνουμε να λαλήσει τούτη τη ζωή, όπως μας δόθηκε, την καθημερινή, την ταπεινή, την ανθρώπινη, όπου το καθετί που μπορούσε να γυρέψουμε έπρεπε να υπάρχει».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, δελτία εισόδου θα διανέμονται αυθημερόν στον χώρο δράσης. Mέγιστος χρόνος παραμονής μέσα στο Κοντέινερ, 20 λεπτά. Η δράση θα επαναληφθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ενώ στις 27 & 28/12, 12-3μμ, το «Κοντέινερ» θα κάνει την τελευταία του στάση για φέτος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ακαδημίας.

entertainment.in.gr

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024