Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσφυγες από το Φεστιβάλ Αθηνών στην Μπιενάλε της Αθήνας

Πρόσφυγες από το Φεστιβάλ Αθηνών στην Μπιενάλε της Αθήνας

Η ομάδα του Station Athens θα παρουσιάσει τη νέα της δουλειά ΜΕΣΑ-ΖΩΝΤΕΣ στις 31 Μαΐου στο Μπάγκειον στο πλαίσιο της Σύναψης 2, Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 Ομόνοια, στις 19:30 και στις 21:00. Ο νέος τους ρόλος ανάμεσα στο νέο προσφυγικό κύμα και στην ελληνική κοινωνία αποτέλεσε αφορμή για σκέψη, συζήτηση, αυτοσχεδιασμούς και τελικά την σύνθεση αυτής της θεατρικής περφόρμανς.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ανακαλύπτουν το παιχνίδι που τόσο έχουν στερηθεί. Μαθαίνουν να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν το μέλλον με «όρους» επιμονής, υπομονής και όχι παραίτησης. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό εργαστήρι.

To Station Athens, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια τη δράση του, λειτουργεί ως καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, φωτογραφίας, βίντεο και εικαστικών για μετανάστες και πρόσφυγες. Άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, έχουν δημιουργήσει το δικό τους «σταθμό» στο θεατρικό χώρο του «Συνεργείου» σχηματίζοντας τάξεις που στόχο έχουν την παρουσίαση μιας παράστασης αλλά και όλου του υλικού που οδήγησε στη δημιουργία της.

Η ομάδα του Station Athens θα παρουσιάσει τη νέα της δουλειά ΜΕΣΑ-ΖΩΝΤΕΣ στις 31 Μαΐου στο Μπάγκειον στο πλαίσιο της Σύναψης 2, Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 ΟΜΟΝΟΙΑ, στις 19:30 και στις 21:00.

Ο νέος τους ρόλος ανάμεσα στο νέο προσφυγικό κύμα και στην ελληνική κοινωνία αποτέλεσε αφορμή για σκέψη, συζήτηση, αυτοσχεδιασμούς και τελικά την σύνθεση αυτής της θεατρικής περφόρμανς.

Η ομάδα Station Athens, στην οποία η συμμετοχή είναι εθελοντική, διαγράφει αξιόλογη πορεία, ενώ το περασμένο καλοκαίρι έφτασε στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση «Είμαστε οι Πέρσες!», μια καταγραφή συγκλονιστικών ιστοριών των προσφύγων.

Μιλώντας για το εγχείρημα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, η Γιολάντα Μαρκοπούλου, είχε αναφέρει στο in.gr πως το προσφυγικό θέμα τους απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια γι΄αυτό και θέτουν στο επίκεντρο την ιστορία κάθε ανθρώπου που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Μέσα από ΜΚΟ προσεγγίζουν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, που κατάφεραν να ξεφύγουν από το θάνατο και να διεκδικήσουν μια θέση στη ζωή. Η γνωριμία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας συντελείται μέσα από το παιχνίδι, με το σώμα να λειτουργεί συχνά ως δίαυλος επικοινωνίας.

Μέλος της ομάδας ο Χαλί, που αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, το Αφγανιστάν, και να πάρει μια βάρκα για να «δοκιμάσει» την τύχη του. Στην ομάδα συμμετέχουν και οι Ρεζά
που μεγάλωσε στο Ιράν, Χουσεΐν, που έφυγε σε ηλικία 12 ετών από το Αφγανιστάν και Ραμζάν που περπάτησε για να έρθει στην Ελλάδα, η άμμος έκαιγε τα πόδια του, και στη διαδρομή ήρθε αντιμέτωπος με έναν πεθαμένο άντρα που τον έτρωγαν τα κοράκια. Έτρεχε σε δρόμους στο Πακιστάν για να προπονηθεί και να αποκτήσει αντοχές λίγο πριν το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Πληροφορίες

Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα
Τρίτη 31 Μαΐου 2016, 19:30 & 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας

Συντελεστές: The Station Athens Group
Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργία / Συντονισμός Εργαστηρίου: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου
Παίζουν: Khalil Ali Zada, Ramzan Mohammad, Hussein Amiri, Aidim Joyimal, Ali Barkat, Zaki Nazari, Zarif Bahtyari και η Βέρα Λάρδη.
Συντονισμός Εργαστηρίου Station Athens: ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ & ΑΜΑΚΑ

entertainment.in.gr

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024