Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυστικό δέος στο «Αρχαίο Αίμα» που υπογράφουν Σπυράτου και Ξαρχάκος

Μυστικό δέος στο «Αρχαίο Αίμα» που υπογράφουν Σπυράτου και Ξαρχάκος

Πρόκειται για μια παράσταση που φέρνει τη γυναίκα σε πρώτο πλάνο και μιλάει για τη σχέση της γυναίκας με την εξουσία, τον έρωτα, τον θάνατο η οποία μελετά το μυστικό δέος που αναδύεται από τις ακραίες ψυχικές συμπεριφορές μέσα από τις μορφές εμβληματικών γυναικών, όπως η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα, η Εκάβη, η Μήδεια. Η χορογράφος […]

Πρόκειται για μια παράσταση που φέρνει τη γυναίκα σε πρώτο πλάνο και μιλάει για τη σχέση της γυναίκας με την εξουσία, τον έρωτα, τον θάνατο η οποία μελετά το μυστικό δέος που αναδύεται από τις ακραίες ψυχικές συμπεριφορές μέσα από τις μορφές εμβληματικών γυναικών, όπως η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα, η Εκάβη, η Μήδεια.

Η χορογράφος Σοφία Σπυράτου με οδηγό τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και ερμηνεύτριες τέσσερις καταξιωμένες ελληνίδες ηθοποιούς -τη Λήδα Πρωτοψάλτη (Εκάβη) τη Μάνια Παπαδημητρίου (Ηλέκτρα), τη Βίκυ Παπαδοπούλου (Κασσάνδρα) και την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Κλυταιμνήστρα)- στήνει μια παράσταση που ανατέμνει τη γυναικεία θέση στον κόσμο – αρχαίο και σύγχρονο.

Το σκηνικό αποτελείται από δύο αρχαίους τάφους. Πάνω τους σκύβει μια ομάδα γυναικών, για να τους καθαρίσει και να τους στολίσει. Οι μονόλογοι, οι σκέψεις και ο θρήνος τους είναι η πρώτη ύλη της παράστασης, η πρώτη ύλη της ζωής αυτών των γυναικών, που στοιχειώνονται από τους αγαπημένους νεκρούς τους. Γύρω τους, μια άλλη ομάδα γυναικών, οι γυναίκες του Χορού, τις παρακολουθεί στην πιο έντονη στιγμή τους και σχολιάζει, τραγουδά, παρεμβαίνει και παίρνει μέρος στο δράμα τους.

Συμμετέχει Χορός πέντε γυναικών.

Το κείμενο της παράστασης συνδυάζει μονολόγους και χορικά από πολλές αρχαίες τραγωδίες, ενώ το κείμενο των χορικών ακούγεται τόσο στα νέα ελληνικά όσο και στο πρωτότυπο.

Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η χορογραφία του Αρχαίου Αίματος είναι της Σοφίας Σπυράτου, ενώ την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο σπουδαίος έλληνας συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος. Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Δάφνης Βαλέντε και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Όλες οι μεταφράσεις των αρχαίων κειμένων είναι του Κώστα Γεωργουσόπουλου, ο οποίος συνεργάστηκε με την σκηνοθέτιδα στην επιλογή των κειμένων, που συναποτελούν την παράσταση.

Κορυφαία Χορού: Ηρώ Σαΐα
Χορός: Χλόη Μάντζαρη, Δομινίκη Μητροπούλου, Ζωή Μυλωνά, Αντιγόνη Φρυδά

Σημειώνεται ότι το Αρχαίο Αίμα αποτελεί παραγγελία του Διεθνούς Φεστιβάλ «Πρέσπεια» και θα παρουσιαστεί στις 21 Αυγούστου.

Στη συνέχεια θα παιχτεί:
6 Σεπτεμβρίου – Παπάγου
7 Σεπτεμβρίου – Ηλιούπολη
14 Σεπτεμβρίου – Νέα Σμύρνη
16 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Βράχων

Στις 10 Σεμπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Στόμπι στα Σκόπια.

entertainment.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024