Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανανεωμένη Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ανανεωμένη Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η Καμεράτα και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου, ανανεώνουν το ραντεβού τους με το ελληνικό μουσικό θέατρο παρουσιάζοντας δύο δραματικά έργα του σπουδαίου έλληνα συνθέτη Γιώργου Κουρουπού. Τις όπερες δωματίου «Πυλάδης» και «Ιοκάστη» την Τετάρτη 8 Ιουλίου στον χώρο της Πειραιώς 260 (Η). Ο Γιώργος Κουρουπός έχει αφήσει το δικό του ανεξίτηλο σημάδι στο […]

Η Καμεράτα και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου, ανανεώνουν το ραντεβού τους με το ελληνικό μουσικό θέατρο παρουσιάζοντας δύο δραματικά έργα του σπουδαίου έλληνα συνθέτη Γιώργου Κουρουπού. Τις όπερες δωματίου «Πυλάδης» και «Ιοκάστη»
την Τετάρτη 8 Ιουλίου στον χώρο της Πειραιώς 260 (Η).

Ο Γιώργος Κουρουπός έχει αφήσει το δικό του ανεξίτηλο σημάδι στο ελληνικό θέατρο. Η αρχαία τραγωδία γίνεται ο καμβάς μίας μουσικής κατάθεσης σαν ζωγραφιά, που αναζητά νέες προσεγγίσεις του Τραγικού και αναγνώσεις των σπουδαίων μύθων.

Με αφετηρία τις περιπέτειες δύο αρχετυπικών ηρωίδων, της Ηλέκτρας και της Ιοκάστης και οδηγό τη γλώσσα της μουσικής, ο Κουρουπός συναντιέται με το τραγικό μέσα από τη λυρική απαγγελία της αρχαίας τραγωδίας. Οι αιώνιες, πανανθρώπινες αγωνίες περί οικογένειας, πίστης και τιμής, περί σεβασμού των Θεών και σεβασμού του Νόμου των ανθρώπων, αναδεικνύονται μέσα από την παράδοσης των δημοτικών τραγουδιών και μπλέκονται με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα των μύθων που τα γέννησαν.

Ο Πυλάδης και η Ιοκάστη προτείνονται από την Καμεράτα σε κοινή παράσταση και στηρίζονται σε αναθεωρητικές προσεγγίσεις της «κρυφής πλευράς» του τραγικού από σημαντικούς λογοτέχνες –Γ. Χειμωνάς, Ι. Ηλιοπούλου–, εστιάζοντας στις «παράπλευρες» παρουσίες που αποτελούν ο Πυλάδης και η Ιοκάστη στους μύθους της Ηλέκτρας και του Οιδίποδα, αντίστοιχα. Παράλληλα, αποτελούν ύμνο στην πολύμορφη εκφραστικότητα της γυναικείας φωνής και πρότυπα της μοναδικής ισορροπίας διανόησης, λυρισμού και αμεσότητας που χαρακτηρίζει το συνθετικό ύφος του Γιώργου Κουρουπού.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής Γιώργος Πέτρου και σε αυτό το «ταξίδι» στην όπερα δωματίου.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο αμερικανός σκηνοθέτης Jay Scheib ο οποίος έχει διακριθεί για τις πρωτοποριακές αναγνώσεις τόσο στην όπερα όσο και στο θέατρο, έχοντας μάλιστα επιδείξει έντονη δραστηριότητα στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Σε συνεργασία με το σκηνογράφο Πάρι Μέξη και την ενδυματολόγο Laine Rettmer δημιουργούν έναν εντυπωσιακό υδάτινο κόσμο. Το υγρό στοιχείο δεν κυριαρχεί απλώς, αλλά περικυκλώνει τους τραγικούς ήρωες που καθρεφτίζονται μέσα του και βλέπουν τα συναισθήματά τους να μεγεθύνονται.

Η Ειρήνη Καράγιαννη, διακεκριμένη mezzo σοπράπο, έκανε το ντεμπούτο της το 1991 με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο επισκέπτεται 24 χρόνια μετά στην πιο ώριμη φάση της καριέρας της, ως Ηλέκτρα.

Η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου κάνει με την εμφάνισή της στην Ιοκάστη ένα φωνητικό και υποκριτικό “tour de force”, σ’ ένα έργο τελέιως διαφορετικό από αυτά που έχει συνηθίσει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενα Γιώργος Χειμωνάς (Πυλάδης), Ιουλίτα Ηλιοπούλου (Ιοκάστη)
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου
Σκηνοθεσία Jay Scheib
Σκηνικά Πάρις Μέξης
Κοστούμια Laine Rettmer
Φωτισμοί Γιώργος Τέλλος
Βοηθός σκηνοθέτη Γιωργίνα Γερμανού

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€ (μειωμένο), 10€ (φοιτητικό,65+), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε:
• Online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr
• Τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 – 21:00
• Από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
• Από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα Καταστήματα PUBLIC, τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και τα Reload Stores

Κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου).
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00.

entertainment.in.gr

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024