Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Tου νόου ας μπέτε» με τον Χρόνη Εξαρχάκο

«Tου νόου ας μπέτε» με τον Χρόνη Εξαρχάκο

...

Ο Χρόνης Εξαρχάκος, από τους νεαρούς ηθοποιούς της χρυσής φουρνιάς του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ’60, δεν άργησε να γίνει δημοφιλής κωμικός και να παραμείνει αξέχαστος στις καρδιές του ελληνικού κινηματογραφικού κοινού.

Γεννήθηκε το 1932 στη Σύρο και πέθανε, σαν σήμερα, μόνος σε νοσοκομείο στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 σε ηλίκία μόλις 52 χρονών, από καρκίνο.

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Αποφοίτησε το 1963 και έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στο έργο «Η Βίλλα των Οργίων» με το θίασο Ρηγόπουλου-Αναλυτή.

Το 1964 συμμετέχει για πρώτη φορά σε τρεις κινηματογραφικές ταινίες, μία εκ των οποίων είναι το «Διαζύγιο αλλά Ελληνικά», του Οδυσσέα Κωστελέτου. Τα επόμενα χρόνια συνεχίζει την κινηματογραφική του δραστηριότητα και γίνεται δημοφιλής από την ταινία «Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια» (1966, Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης). Το 1967 ξεκινάει τη συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ, συμμετέχοντας σε 13 ταινίες, που οι περισσότερες ήταν μουσικές κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη.
Μερικές από τις πιο γνωστές εκείνης της περιόδου είναι: «Η Παριζιάνα», «Μαριχουάνα Στοπ», «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι», «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα». Κάποιοι μάλιστα ρόλοι του άφησαν εποχή, όπως αυτός του εκκολαπτόμενου εφευρέτη στο «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι».

Ο Χρόνης Έξαρχάκος είχε μπριόζικο στιλ, έδινε τέμπο στο ρόλο του, και είχε την ικανότητα να μιλάει γρήγορα, αλλά πολύ καθαρά. Οι γκριμάτσες του και μόνο, αρκούσαν για να προκαλούν το γέλιο στους θεατές. Στο θέατρο έπαιξε σε 60 επιθεωρήσεις με ανάλογη επιτυχία.

Στην ταινία της Finos Films «Ο Κατεργάρης», η Νόρα Βαλσάμη ζήτησε από τον αδερφό της Χρόνη Εξαρχάκο, ένα πάρτι «to know us better» (για να γνωριστούμε καλύτερα). Εκείνος, που δεν γνώριζε καν την έννοια της πρότασης, το πρόφερε με τον δικό του κωμικό τρόπο. «Tου νόου ας μπέτε», έλεγε σε όλη τη διάρκεια στης ταινίας, κάνοντας την ατάκα μια από τις πιο αγαπημένες του ελληνικού κινηματογράφου. Φυσικά τη δεκαετία του εξήντα, το πιο πιθανό είναι ότι ελάχιστοι θεατές γνώριζαν αγγλικά για να κατανοήσουν το αστείο….

Αυτό που έγινε αρκετά χρόνια αργότερα γνωστό ήταν ότι η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε την τελευταία ασπρόμαυρη παραγωγή της Φίνος Φιλμ, ενώ ήταν και η μοναδική που ο Χρόνης Εξαρχάκος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, το ταλέντο του ηθοποιού, ακόμα και μέσα από δεύτερους ρόλους ήταν τόσο μεγάλο, που πάντα κέρδιζε το πιο θερμό χειροκρότημα…

Δεν είχε νυμφευθεί ποτέ.

Δείτε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την ταινία «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι» (1971) που άφησε εποχή!

entertainment.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024