Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Σαρακατσάνης: Καλύτερο ίσως το νεανικό θέατρο με την κρίση

Γιάννης Σαρακατσάνης: Καλύτερο ίσως το νεανικό θέατρο με την κρίση






Ελισάβετ Σταμοπούλου

Εκεί που η δημιουργία συναντά τη νεανική φαντασία, σταματά η αδράνεια και ξεκινά η πλοήγηση στο Bob Theatre Festival, φεστιβάλ που φέτος σβήνει δέκα κεράκια και εξακολουθεί να δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες.

Πρόκληση, για αυτή τη χρονιά, αποτελεί η ένταξη του εγχειρήματος, που θα παρουσιάζεται απότις 22 έως τις 28 Μαΐου, στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, ενός θεσμού που εδώ και χρόνια μυεί τον θεατή στην ουσία της νεανικής έκφρασης.

«Στόχος του Bob είναι να μπορούν οι καλές ομάδες να εισέρχονται στο εμπορικό θέατρο αυτούσιες και με τις δικές τους παραστάσεις» δηλώνει στο in.gr o καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Σαρακατσάνης.

Επενδύοντας σε νέες φωνές και σχήματα, σε ομάδες που κάτι διαφορετικό έχουν να πουν, παρουσιάζει μια δική του εκδοχή, λιγότερη σκοτεινή, για τη σχέση της ύφεσης με το θέατρο:

«Μοιάζει σαν η κρίση να έχει φουντώσει, όχι μόνο την ανάγκη για δημιουργία, αλλά και την ικανότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Τολμώ να πω πως η κρίση ίσως έκανε το νεανικό θέατρο καλύτερο».

Στη δέκατη εμφάνισή του, ποιες είναι οι νέες προκλήσεις που γνωρίζει το Bob Theatre Festival;
Το Bob είναι μια μεγάλη διοργάνωση με πολύ κόσμο. Φέτος, για παράδειγμα, έχουμε σε μια εβδομάδα 14 παραστάσεις και 27 ομάδες. Μαζί με τους εθελοντές και εμάς τους διοργανωτές, μιλάμε για περισσότερα από 200 άτομα που πρέπει να συντονίσουν τεχνικές απαιτήσεις, πρόβες και παραστάσεις. Η βασική πρόκληση λοιπόν του φετινού Bob Theatre Festival είναι η μετακόμισή του στην Πειραιώς 260 και η ένταξή του στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Όλοι οι προαναφερθέντες θα πρέπει να εγκατασταθούν σε ένα νέο, για εμάς, χώρο ο οποίος μάλιστα είναι και πολύ μεγαλύτερος από τους χώρους που έχουν στεγάσει το Bob μέχρι τώρα.

Σε νεανικές ομάδες δίνεται η δυνατότητα έκφρασης γι’αυτό και το Φεστιβάλ θυμίζει φυτώριο νέων καλλιτεχνών. Ποιες ιδέες θα πρωταγωνιστήσουν στο «Bob», ποιες θεματικές θα αναδειχθούν και ποιοι συγγραφείς θα απασχολήσουν το κοινό;

Στα 10 χρόνια που διοργανώνουμε το Bob Theatre Festival δεν έχω παρατηρήσει ποτέ κάποια θεματική που να φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους νέους καλλιτέχνες. Το μόνο ίσως που μπορώ να δω είναι μια μεγαλύτερη ενασχόληση με πολιτικοκοινωνικά θέματα από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Φέτος όμως έχουμε κάτι ιδιαίτερο. Οι παραστάσεις «Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς» της ομάδας θεάτρου Roswitha και «Περιστατικά» της Νάνσυς Μπούκλη εμπνέονται από τα κείμενα του ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς. Δεν ξέρω αν αυτό είναι μια θεματική που αναδεικνύεται ή απλή σύμπτωση…

Με βάση ποια κριτήρια επιλέγονται τα εγχειρήματα που θα παρουσιαστούν;
Αναζητούμε παραστάσεις που επικοινωνούν με το θεατή. Θέλουμε να φέρουμε στο φεστιβάλ ακόμα και τον πιο αμύητο θεατή, ο οποίος μπαίνοντας τυχαία σε μια από τις παραστάσεις όχι απλώς να περάσει καλά αλλά να βάλει το θέατρο στη ζωή του και να αναζητήσει τις νέες ομάδες και το χειμώνα.

Ποιος ο συμβολισμός που βρίσκεται πίσω από την επιλογή του φετινού τιμώμενου προσώπου;

Ο Γιάννης Καλαβριανός είναι ένας από εμάς. Είναι ένας σκηνοθέτης και ηθοποιός ο οποίος ξεκίνησε με την ομάδα Sforaris και αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος στο θέατρο. Με την ικανότητα και τη δουλειά του όμως κατάφερε να προχωρήσει, να ξεπεράσει το πλαίσιο του νεανικού θεάτρου και να είναι σήμερα ένας δραστήριος σκηνοθέτης που ζει από το θέατρο δημιουργικά. Αποτελεί λοιπόν μια απόδειξη, για τους νεότερους, ότι μπορείς να εξελιχθείς στο ελληνικό θέατρο χωρίς να κάνεις εκπτώσεις και χωρίς να χάσεις το προσωπικό σου στίγμα.

Οι δράσεις σας εντάσσονται στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Πώς προέκυψε η σχέση με τον συγκεκριμένο θεσμό και τι ακριβώς θα γνωρίσει ο θεατής;
Η ιδέα ανήκει στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Πριν από ένα χρόνο, περίπου, μας προσέγγισε και μας εξέφρασε την επιθυμία του να εντάξει με κάποιον τρόπο το Bob στις δράσεις του. Έτσι, το Φεστιβάλ Αθηνών θα έχει την ευκαιρία να έθει σε επαφή με το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου αλλά και με το νεανικό κοινό. Ενώ εμείς θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το νεανικό θέατρο στο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών και να του δείξουμε πόσο πολύτιμό είναι.

Ποιος είναι ο στόχος του Φεστιβάλ; Ως καλλιτεχνικός διευθυντής, τι θα επιθυμούσατε να πραγματοποιηθεί;
Η θεατρική αγορά στην Ελλάδα έχει ένα κενό. Ένας νέος ηθοποιός μπορεί να φτιάξει μια ομάδα βγαίνοντας από τη σχολή και να δημιουργήσει με αυτήν για μερικά χρόνια. Μετά όμως και καθώς αυτός θα μεγαλώνει, οι οικονομικές απαιτήσεις της ζωής θα τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την ομάδα και, αν είναι τυχερός, να συνεχίσει ατομικά σε κάποιο πιο εμπορικό θέατρο. Στόχος του Bob είναι να μικρύνει αυτό το κενό. Στόχος του Bob είναι να μπορούν οι καλές ομάδες να μπαίνουν στο εμπορικό θέατρο αυτούσιες και με τις δικές τους παραστάσεις και οι νέοι καλλιτέχνες του θεάτρου να μπορούν να ζουν από τις δημιουργίες τους.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε για τα δέκατα γενέθλια του Φεστιβάλ, σε μια συγκυρία διόλου ιδανική τόσο για τη χώρα μας όσο και για το θέατρο;
Παρ’όλη την κρίση, δεν είδαμε ποτέ, όλα αυτά τα χρόνια, μείωση στην προσφορά νεανικών ομάδων και παραστάσεων. Αντιθέτως, οι ομάδες έγιναν πιο δραστήριες, πιο δημιουργικές και οι παραστάσεις τους πιο καλές. Μοιάζει σαν η κρίση να έχει φουντώσει, όχι μόνο την ανάγκη για δημιουργία, αλλά και την ικανότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Τολμώ να πω πως η κρίση ίσως έκανε το νεανικό θέατρο καλύτερο. Σας προσκαλώ λοιπόν στο Bob για να δείτε από κοντά αυτό το φαινόμενο. Για να ανακαλύψετε το κόλπο που έχουν βρει οι νεανικές ομάδες και αντιμετωπίζουν την κρίση δημιουργικά.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Δευτέρα, 22 Μαΐου
19:00: Ο Γλάρος… αυτό ήθελα να πω – HashArt treater group (105’) | Αίθουσα Ε
19:00 Διαγωνισμός Scratch Night – 1ος Προκριματικός (240’) | Αίθουσα Η
21:30: Σεξ Λεξικόν – σκην. Α. Τσούγκου (80’) | Αίθουσα Ε
23:00 Πάρτυ Έναρξης | Κήπος

Τρίτη, 23 Μαΐου
19:00 Διαγωνισμός Scratch Night – 2ος Προκριματικός (240’) | Αίθουσα Η
19:15: Γ.Τ.Π. – σκην. Κ. Λεβάντης (90’) | Αίθουσα Ε
21:30: Περιστατικά – σκην. Ν. Μπούκλη (70’) | Αίθουσα Ε

Τετάρτη, 24 Μαΐου
19:30: Τα Όνειρα του Αϊνστάιν – Όμορρος (50’) | Αίθουσα Ε
21:15: Ζωή μετά Χαμηλών Πτήσεων – σκην. Δ. Αγοράς (90’) | Αίθουσα Ε
19:00 Διαγωνισμός Scratch Night – 3ος Προκριματικός (240’) | Αίθουσα Η
23:00 Μουσική παράσταση – Μάρθα Φριντζήλα, Παναγιώτης Τσεβάς ||
Ανακοίνωση φιναλίστ διαγωνισμού Scratch Night | Κήπος |

Πέμπτη, 25 Μαΐου
19:30: Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη – σκην. Α. Καβάλη, Γ. Σοφολόγης (70’) | Αίθουσα Ε
21:15 Μπιλ και Λου – σκην. Δ. Μπογδάνος (90’) | Αίθουσα Η
21:30: Γιοσίρου Γιαμαγκούσι – Lorem Ipsum (80’) | Αίθουσα Ε

Παρασκευή, 26 Μαΐου
19:30: Στο Μυαλό του Δανιήλ Χαρμς – Θεατρική Ομάδα Roswitha (50’) | Αίθουσα Ε
21:15: Γ.Τ.Π. – σκην. Κ. Λεβάντης (90’) | Αίθουσα Ε
21:15 Ο Μουνής – 4Frontal (80’) | Αίθουσα Η

Σάββατο, 27 Μαΐου
17:00: Σεμινάριο – Διευρύνοντας τις Προοπτικές (180’) | Αίθουσα Δ
18:45: Όλα Αυτά τα Υπέροχα Πράγματα – σκην. Ι. Ανδρεάδη (100’) | Αίθουσα Ε
21:15: Big Talk – live | Αίθουσα Η
21:30: Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη – σκην. Α. Καβάλη, Γ. Σοφολόγης (70’) |

Κυριακή, 28 Μαΐου
18:30: Στο Μυαλό του Δανιήλ Χαρμς – Θεατρική Ομάδα Roswitha (50’) | Αίθουσα Ε
19:00 Διαγωνισμός Scratch Night – Τελικός (240’) | Αίθουσα Η
20:00: Τα Όνειρα του Αϊνστάιν – Όμορρος (50’) | Αίθουσα Ε
21:30: Γκλουμ – C. For Circus (90’) | Αίθουσα Ε
23:30 Πάρτυ Λήξης & Ανακοίνωση νικητών διαγωνισμού Scratch Night | Κήπος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024