Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λόγια που συγκλονίζουν μέσα από μια «Χορωδία Ανέργων»

Λόγια που συγκλονίζουν μέσα από μια «Χορωδία Ανέργων»

...

Ελισάβετ Σταμοπούλου

«Δεν είναι δύσκολο να βρεις άνεργο στην Ελλάδα. Δύσκολο είναι όμως να βρεις άνεργο που μέσα από μια παράσταση θα καταφέρει να μιλήσει για το πρόβλημά του», δηλώνει στο in.gr ο σκηνοθέτης της περφόρμανς, Χορωδία Ανέργων, Δημήτρης Ζάχος ξεδιπλώνοντας το νήμα μιας αφήγησης βιωματικής, αληθινής και άκρως επίκαιρης.

Σε μια χώρα παρατεταμένης ύφεσης, που έχει ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια της ανεργίας της ΕΕ, άνθρωποι που έχουν χάσει εργασία και στέγη προχωρούν σε εκμυστηρεύσεις ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στη σκηνή.

Οι εξομολογήσεις, όμως, δεν μοιάζουν τετριμμένες αφού συντελούνται μέσα από τη μουσική, το τραγούδι και το χιούμορ. Ο τίτλος Χορωδία Ανέργων, άλλωστε, μαρτυρά από την πρώτη στιγμή μια πρόθεση απομυθοποίησης. Στον αντίποδα της δραματοποίησης, παρουσιάζεται μια διαφορετική προσέγγιση που όχι μόνο δεν θυμίζει μοιρολατρία, αλλά τονίζει τη σημασία της συλλογικότητας και της δύναμης απέναντι στην ανεργία.

Όπως εξηγεί και ο κ. Ζάχος, προτείνεται μέσα από την περφόρμανς μια διαφορετική αντιμετώπιση χωρίς υπερβολική ανάλυση. Τα τραγούδια που παρουσιάζονται είναι πρωτότυπα και δημιουργήθηκαν ύστερα από καταγραφή εμπειριών των συμμετεχόντων στην παράσταση του Θεάτρου Πόρτα.

Στην ομάδα, που εκθέτει το εγχείρημα, κυριαρχεί το ετερόκλητο στοιχείο. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και οι ηλικίες ποικίλουν, από 24 μέχρι 55 ετών. Πωλητής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» μιλά για την προσπάθεια επιβίωσης στο δρόμο. Θλίψη προκαλεί και η περίπτωση αρχιτέκτονα, κατόχου διδακτορικού τίτλου, που αναγκάστηκε να κλείσει το μπλοκάκι του και έχει βρεθεί χωρίς μισθωτή εργασία. Άνεργη τα τελευταία πέντε χρόνια παραμένει συμμετέχουσα στην παράσταση που επί 17 έτη εργαζόταν σε επιχειρηματικό όμιλο.

Οι ιστορίες θλιβερές, μέσα από την παράσταση ακούγεται όμως κραυγή αισιοδοξίας. Όλοι μαζί οι «εκτός πλαισίου» επινοούν ένα νέο, ανεξερεύνητο, δικό τους «πλαίσιο», και εκφράζουν τη δύναμη του συνόλου και την έμπνευση για ζωή.

Οι δημιουργοί Ελένη Ευθυμίου και Δημήτρης Ζάχος προσκάλεσαν ως χορωδούς, ανθρώπους που είχαν την ισχυρή επιθυμία να ενταχθούν σε μία ομαδική συνθήκη, χωρίς κατά βάση να έχουν προηγούμενη σχέση με το τραγούδι. Στο πείραμα αυτό, οι καλλιτέχνες και οι νεο-χορωδοί, επένδυσαν στη χαρά που δημιουργεί το απενοχοποιημένο τραγούδισμα, το μοίρασμα των καθημερινών ιστοριών, η αλληλεγγύη και η συνεργασία.

Η «Χορωδία Ανέργων» αποτελεί το πρώτο σχεδίασμα ενός εγχειρήματος που στοχεύει στο μέλλον να ενώσει πολλούς ακόμα άνεργους ή και εργαζόμενους ανθρώπους σε ένα πλαίσιο συν-δημιουργίας.

Πληροφορίες

Έως 6 Απριλίου 2017
Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Αθήνα
Eισιτήρια:
12 ευρώ
8 ευρώ -ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων)

Σκηνοθεσία-Έρευνα-Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Sound design: Οδυσσέας Γκάλλιος
Καλλιτεχνική – κινησιολογική συνεργασία: Βιττόρια Κοτσάλου
Εικαστικά: Ευαγγελία Μαργαρίτη
Πιάνο: Ναυσικά Μακράκη
Βοηθός σκηνοθέτη, video on stage: Δημήτρης Aμπατζής

Xορωδία Ανέργων: Αντώνης Αγγελάκης, Δημήτρης Αμπατζής, Μιχάλης Αρφάνης, Στεφανία Γώγου Πούλου, Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος, Αναστασία Καριοφύλλη, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Ιωάννα Κωνσταντινίδη, Ναυσικά Μακράκη, Αλέξης Μανικάκης, Ευαγγελία Μαργαρίτη, Στέλιος Οικονομίδης, Ισμήνη Οικονόμου, Ευανθία Σιδέρη, Αντώνης Σούκερας, Ιουλία Συμεωνίδου

Βιολοντσέλο: Σταύρος Παργινός
Μουσικό Πριόνι: Iώ Αρματά

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024