Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καφκικές έννοιες σε...δημόσια υπηρεσία

Καφκικές έννοιες σε…δημόσια υπηρεσία

...

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Τον ρόλο του περφόρμερ αναλαμβάνουν… εργαζόμενοι από τον πανεπιστημιακό μέχρι και τον τραπεζικό κλάδο, αναδεικνύοντας καφκικές έννοιες, σε έναν χώρο που θυμίζει δημόσια υπηρεσία. Εκεί κάποτε στεγάζονταν οι μοδίστρες του Εθνικού Θεάτρου, εκεί έραβαν τα κοστούμια των παραστάσεων και πραγματοποιούσαν τις μοδιστρικές πρόβες, τις επιδιορθώσεις και τη συναρμολόγησή τoυς.

Η σκηνοθέτις και χορογράφος Μαρία Γοργία συνεχίζει να εμπνέεται και να δημιουργεί με γνώμονα τα ψυχαναλυτικά πεδία αλλά και την κοινωνική και έμφυλη πραγματικότητα. Στο νέο της εγχείρημα, το Μονόπετρο του Πύργου με σαφείς επιρροές από τον Πύργο του Κάφκα, επιλέγει έξι άντρες που δεν προέρχονται από τον θεατρικό χώρο και θέτει βαθιά υπαρξιακά ζητήματα σε μια αίθουσα που θυμίζει εφορία.

«O χώρος μοιάζει με δημόσια υπηρεσία…τα πλακάκια, τα ντουλάπια. Μου θύμισε εφορίες που πηγαίνω. Και στον Πύργο του Κάφκα, από όπου είναι επηρεασμένη η παράσταση, ο ήρωας καλείται να μπει σε μια διοικητική μηχανή. Διάλεξα τον συγκεκριμένο χώρο γιατί τον συσχετίζω με την υπαρξιακή αναζήτηση, με την ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου», δηλώνει στο in.gr η κ. Γοργία για το έργο που θα παρουσιάζεται από τις 24 Μαρτίου στον πέμπτο όροφο της Μενάνδρου 47.

Ο χώρος δεν ανήκει στο Εθνικό Θέατρο εδώ και πέντε, περίπου, χρόνια. Εκείνο που θυμάται η σκηνοθέτις αντικρίζοντας για πρώτη φορά την αίθουσα ήταν οι τρύπες κάτω στο πάτωμα, όπου πιθανόν να βιδώνονταν οι ραπτομηχανές. Το στοιχείο αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να προδώσει την ιστορία του χώρου.

«Ο Πύργος του Κάφκα συσχετίζεται με την ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει κάπου και όχι να είναι κάποιος», επισημαίνει η κ. Γοργία λέγοντας ότι η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει σε ένα σύνολο είναι διαχρονική.

«Πρέπει να ανήκουμε στην ΕΕ, η ανάγκη να ανήκουμε πάντα κάπου υπάρχει στον Κάφκα. Το βαθύτερο ζήτημα στο οποίο καταλήγει το έργο είναι σχέση του ατόμου με τη μητέρα. Η σχέση είναι ασυνείδητη μέχρι να γίνει συνειδητή», επισημαίνει η σκηνοθέτις παρουσιάζοντας μια ψυχαναλυτική προσέγγιση.

Η δυσκολία ένταξης σε έναν μηχανισμό, τα κοινωνικά στερεότυπα αλλά και η αγωνία της διεκπεραίωσης ζητημάτων κατέχουν ειδική θέση στην παράσταση.

«Βρισκόμαστε σε ένα ψηλό κτίριο και κάθε όροφός του είναι μια αίθουσα. Στο έργο υπάρχει μια δυσκολία μετακίνησης που μπορεί να γίνει κατανοητή μέσα από τον χώρο. Στις δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει αγωνία για το εάν θα λυθεί κάτι, αυτό υπάρχει και στον Κάφκα», καταλήγει η κ. Γοργία και μαζί με τη δήλωσή της γίνεται σαφές ότι οι καφκικές έννοιες εντοπίζονται σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Χαρακτηρίζει το Μονόπετρο του Πύργου συμμετοχικό το έργο, δεν αποκαλύπτει όμως ακόμη τον βαθμό στον οποίο θα κινηθεί η διάδραση σε μια παράσταση όπου συμμετέχουν άνδρες ηλικίας από 40 έως και 60 ετών.

Πληροφορίες
Χώρος Αμάλγαμα
Μενάνδρου 47, 5ος όροφος, Αθήνα
Από 24 Μαρτίου μέχρι και 30 Απριλίου (εκτός του Πάσχα),
κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
ώρα έναρξης 21.15 / διάρκεια: 70 λεπτά
είσοδος ελεύθερη με προαιρετική οικονομική συνεισφορά
απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991
ο χώρος υποδέχεται αυστηρά έως 45 άτομα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024