Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Τα όνειρα του Αϊνστάιν» σε μια παράσταση - Τι δηλώνει η σκηνοθέτις

«Τα όνειρα του Αϊνστάιν» σε μια παράσταση – Τι δηλώνει η σκηνοθέτις

...

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Βουτά σε μια διανοητική πρόκληση, σε ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην επιστήμη και το θέατρο. Επιλέγει να ανεβάσει μια παράσταση όπου η έννοια του χρόνου υπάρχει με τη μορφή του ρυθμού, του φωτός, της μουσικής και των σχημάτων. Μιλά για Τα όνειρα του Αϊνστάιν δανειζόμενη στοιχεία από την ομώνυμη νουβέλα του Άλαν Λάιτμαν.

«Οι άνθρωποι που προέρχονται από τις φυσικές επιστήμες έχουν μια ωραία και μετρημένη αίσθηση του χιούμορ», δηλώνει στο in.gr η σκηνοθέτις της παράστασης Τα όνειρα του Αϊνστάιν, Ελένη Βλάχου, αναφερόμενη στη γοητεία που αντλεί από ένα κείμενο που, αν και επιστημονικής φύσεως, διακρίνεται από χιούμορ και θίγει κάθε ανθρώπινη ανησυχία.

Η σκηνοθέτις εξηγεί πως καθώς αναζητούσε ένα κείμενο που θα την ενέπνεε, βρέθηκε μπροστά στο θέμα του χρόνου. Ο χρόνος που περνά είναι, όπως επισημαίνει, κάτι παραπάνω ρυτίδες ή μεγαλύτερη ωριμότητα.

Στην παράσταση, Τα όνειρα του Αϊνστάιν, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Νέου Κόσμου, συνυπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αφήγησης, μια αλληλουχία μικρών ιστοριών με κοινά μεταξύ τους μοτίβα αλλά και με το δικό τους χαρακτήρα. Οι ήρωές, Αϊνστάιν και Μπέσσο, εμφανίζονται σε ειδικές σκηνές, στα ιντερμέδια που παρεμβάλλονται.


Στη νουβέλα του Άλαν Λάιτμαν, Τα όνειρα του Αϊνστάιν, βασίζεται η παράσταση που ανεβάζετε. Πώς και αποφασίσατε να αναμετρηθείτε με ένα κείμενο για τον χρόνο;

Ξεκίνησε κατά κάποιο τρόπο ανάποδα. Εμείς απλώς ψάχναμε ένα κείμενο που θα μας εμπνεύσει και βρέθηκε μπροστά μας το θέμα του χρόνου. Βρήκαμε στο θέμα αυτό τόσες αναφορές, τόσα πράγματα που μας αφορούν και έτσι αποφασίσαμε να αναμετρηθούμε όπως λέτε με αυτό.

Τι θα μπορούσε να είναι τελικά ο χρόνος ; Πώς παρουσιάζεται μέσα από τη νουβέλα;
Νομίζω ότι αυτό που θέλει τελικά να πει ο Λάιτμαν είναι ότι ο χρόνος παίρνει τη μορφή και τη διάσταση που του δίνουμε. Είμαστε υπεύθυνοι για το χρόνο μας, για το χρόνο που μας έχει δοθεί.

Πώς μεταφέρετε το μυθιστόρημα στο σανίδι; Πόσους χαρακτήρες συναντάμε και σε ποια σημεία βρίσκεται το χιούμορ;
Τι συμβαίνει σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος καθορίζεται από το υψόμετρο; Πώς ζουν οι άνθρωποι εκεί, πώς επηρεάζονται οι ζωές τους; Το βιβλίο είναι γεμάτο από περιγραφές τέτοιων κόσμων. Δημιουργήσαμε διαφορετικούς τρόπους αφήγησης και στη συνέχεια σκηνικής παρουσίασης για κάθε έναν από τους κόσμους αυτούς. Θα δείτε μια αλληλουχία μικρών ιστοριών με κοινά μεταξύ τους μοτίβα αλλά και με το δικό τους χαρακτήρα. Οι ήρωές μας- ο Αϊνστάιν και ο Μπέσσο- εμφανίζονται σε ειδικές σκηνές, στα ιντερμέδια που παρεμβάλλονται. Το χιούμορ διατρέχει όλο το κείμενο που είναι γραμμένο από έναν συγγραφέα που είναι παράλληλα και φυσικός. Οι άνθρωποι που προέρχονται από τις φυσικές επιστήμες έχουν μια ωραία και μετρημένη αίσθηση του χιούμορ. Σαν να ξέρουν κάτι παραπάνω και να μας κλείνουν διαρκώς το μάτι.

Θα λέγατε ότι ο χρόνος είναι τύραννος ή γιατρός;
Μπορεί να είναι το ένα, το άλλο ή και τα δύο ταυτόχρονα. Ο χρόνος που περνά είναι παραπάνω ρυτίδες ή μεγαλύτερη ωριμότητα, οι όμορφες στιγμές που πέρασαν μας προξενούν θλίψη που τέλειωσαν, μας προξενούν χαρά που τις ζήσαμε, η ατέλειωτη αναμονή σε ένα φανάρι είναι χάσιμο χρόνου από τις δουλειές μας ή ευκαιρία για ένα διάλειμμα από αυτές.

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας από την επαφή με ένα τέτοιο κείμενο;

Το δημιουργικό κομμάτι ήταν μια διαρκής πρόκληση μιας και το όλο εγχείρημα είναι για εμάς έτσι κι αλλιώς ένα πείραμα. Κατά τ ‘άλλα η επαφή μου με το κείμενο αυτό νομίζω ενίσχυσε την αισιόδοξη ματιά που έτσι κι αλλιώς έχω στα πράγματα και ελπίζω να καταφέρω να το μεταδώσω αυτό μέσα από την παράσταση.

Πού εντοπίζετε το επιστημονικό και πού το θεατρικό ενδιαφέρον μέσα στο έργο;
Το θεατρικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στο ότι πρόκειται για μία παράσταση που εμπνέεται από την επιστήμη και το επιστημονικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στο ότι μιλάμε για μία επιστήμη η οποία εμπνεύστηκε από τα όνειρα.


Πληροφορίες

Δώμα – Θέατρο Νέου Κόσμου
Μέχρι 9.4.2017
ΩΡΕΣ
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:00

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Βλάχου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μουστάκα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου

Εισιτήρια
Παρασκευή
Κανονικό 12€
Φοιτητικό 10€
Ανέργων 8€
Σάββατο-Κυριακή
Κανονικό 13€
Φοιτητικό / Ανέργων 10€

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024