Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η έλξη και η απώθηση είναι άρρηκτα δεμένες: Δύο ηθοποιοί απαντούν

Πώς η έλξη και η απώθηση είναι άρρηκτα δεμένες: Δύο ηθοποιοί απαντούν

...

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Μια παρωδία των ερωτικών μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα, γεμάτη παρεξηγήσεις, απίθανες σκηνές δράσεις και έναν έρωτα κάθε άλλο παρά συνηθισμένο εκτυλίσσεται στο σανίδι. Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, νικήτρια παράσταση του Scratch Night του Bob Theater Festival, θα παρουσιαστεί από τις 26 Ιανουαρίου στην ολοκληρωμένη για πρώτη φορά θεατρική εκδοχή της στο Bios.

«Ο Γκουαρέσκι γράφει ένα τεράστιο ανέκδοτο, μια κωμική σπουδή στο πώς η έλξη και η απώθηση είναι άρρηκτα δεμένες. Παρατηρεί δυο ανθρώπους που στην προσπάθεια τους να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, καταβάλλονται από έναν ανεξήγητο τρόμο και τα κάνουν όλα λάθος. Η συναισθηματική αγωνία ακραιοποιεί τη συμπεριφορά τους και -αντί να ενώνονται- καταλήγουν να συγκρούονται και να απομακρύνονται. Ο Γκουαρέσκι αφηγείται την ιστορία στοργικά, σα να αναπολεί το πόσο αστείος είναι ο έρωτας στην αρχή», δηλώνει στο in.gr η σκηνοθέτις Αμαλία Καβάλη για τα στοιχεία που την γοήτευσαν στο κείμενο του Τζοβάνι Γκουαρέσκι.

Ο συμπρωταγωνιστής της και σκηνοθέτης, Γιάννης Σοφολόγης, αναφέρει πως ο Τζοβάνι Γκουαρέσκι έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αφηγείται την ιστορία. «Έχει κάτι το βαθιά προσωπικό και ταυτόχρονα τόσο αστείο. Βάζει τους ήρωες του σε τόσο περίεργες και ακραίες συνθήκες όπου το κωμικό αλλά κ το επικίνδυνο καραδοκούν συνεχώς. Επίσης πολυ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ περιμένεις εξ αρχής διαβάζοντας ότι αυτοί οι δυο δε γίνεται παρά να καταλήξουν μαζί, σε κάθε «σταθμό» της ιστορίας υπάρχει η πιθανότητα να μην ξαναβρεθούν ποτέ. Και αυτό είναι εξαιρετικά γοητευτικό», επισημαίνει.

Οι Αμαλία Καβάλη και Γιάννης Σοφολόγης, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τη διασκευή και την πρώτη θεατρική μεταφορά του έργου Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη, επιλέγουν να ξεκινήσουν την παράσταση την ημέρα που οι ήρωες πρέπει να αποφασίσουν αν θα αλληλοσκοτωθούν ή αν θα παντρευτούν. Δύο ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής, ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας μέσα από αφήγηση, γρήγορες εναλλαγές ρόλων και έντονα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία.

Μιλώντας για την πρώτη της επαφή με το έργο, η κ. Καβάλη εξηγεί ότι ξεκίνησε την ανάγνωση χωρίς μεγάλες προσδοκίες καθώς διάλεξε το βιβλίο τυχαία σε μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο. Ήταν όμως τόσο διασκεδαστικό και ανάλαφρο που εν τέλει το διάβασε μονομιάς. Έπειτα, άρχισε να αναρωτιέται γιατί οι ήρωες έπρεπε να περάσουν μια ολόκληρη περιπέτεια για να φιλιώσουν. «Αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι μονάχα αστείο το πόσο ανώριμοι και αδέξιοι είναι στις συναντήσεις τους. Μπορεί η αδυναμία τους να να διαχειριστούν τα αισθήματα τους και αυτά που εκλαμβάνουν ως αισθήματα του άλλου να σήμαινε τη δια βίου μοναξιά. Είτε ξέμεναν απολύτως μόνοι, είτε έκαναν κάποιον ανέραστο γάμο», αναφέρει.

Καθώς διάβαζε το έργο ο κ. Σοφολόγης γελούσε και ταυτόχρονα είχε αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί και πού θα καταλήξει η ιστορία. Όταν ολοκλήρωσε το διάβασμα, προβληματιζόταν για τον τρόπο με τον οποίο θα κατάφερνε να την αφηγηθεί στο θέατρο. «Έχει κάτι το έντονα κινηματογραφικό αυτή η ιστορία. Η σκέψη που κυριαρχούσε μέσα μου ήταν το πόσο παράξενος και αστείος τελικά μπορεί να γίνει ο έρωτας και παράλληλα πόσο αδύναμοι είμαστε οι άνθρωποι απέναντι του, ευτυχώς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αγγίζοντας το θέμα της εναλλαγής των συναισθημάτων αγάπης και μίσους, η κ. Καβάλη δηλώνει ότι ίσως είναι «η ισχύς του αισθήματος που επιτρέπει να γλιστρά η πλάστιγγα από τη μια μεριά στην άλλη. Η Κλοτίλδη και ο Φιλιμάριο ακροβατούν στη γραμμή αυτή. Η παρουσία του άλλου τους προκαλεί πρωτόγνωρη ένταση που αδυνατούν να κατατάξουν συναισθηματικά, άλλοτε την ερμηνεύουν ως αγάπη και άλλοτε ως μίσος. Μόνο στη λύση αναγνωρίζουν πως έχουν γίνει ο ένας στον άλλον απαραίτητοι. Η πιθανότητα της μόνιμης απουσίας τους, κινητοποιεί την υπερβατική δράση που εν τέλει φέρει την ένωσή τους».

Εξηγώντας την γοητευτική αυτή εναλλαγή αγάπης και μίσους ο κ. Σοφολόγης επισημαίνει: «Στο κείμενο κάποια στιγμή η Κλοτίλδη λέει κατ´ ιδίαν: «Όταν βρίσκομαι μπροστά στον Φιλιμάριο τον αγαπώ και τον μισώ ταυτοχρόνως. Όταν όμως είμαι μακριά του, τον αγαπώ μονάχα. Πως γίνεται αυτό;». Οι δυο ήρωες ακροβατούν στα άκρα. Όπως τα μικρά παιδιά. Ή σε αγαπώ ή σε μισώ. Δεν υπάρχει μεσοδιάστημα. Θέλουν τόσο πολύ να ζήσουν τον έρωτα που είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν συνεχώς να τα χάσουν όλα, για να τα κερδίσουν τελικά όλα. Μέσα από την άρνηση και την κόντρα, οι ήρωες ουσιαστικά διεκδικούν το απόλυτο. Το ένα και το μοναδικό. Κι αυτό μόνο μέσα απο την ακρότητα μπορεί να το βρει κανείς».


Πληροφορίες

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 στις 21:00
Παραστάσεις: από Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 έως Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη με Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Εισιτήριο: 10 ευρώ (ενιαίο)
Χώρος: ΒΙΟS
Διεύθυνση: Πειραιώς 84. Αθήνα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-3425335

Διασκευή & Σκηνοθεσία: Αμαλία Καβάλη-Γιάννης Σοφολόγης
Πρωτοτυπη Μουσική: Gary Salomon
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλλη
Κουστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Eπικοινωνία παράστασης: Μαρία Τσολάκη, Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ερμηνεία: Αμαλία Καβάλη – Γιάννης Σοφολόγης
Μουσικός επί σκηνής: Gary Salomon

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024