Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παναγιώτης Καμμένος: Πόσο εύκολα παίζει η πολιτική με το θυμικό μας...

Παναγιώτης Καμμένος: Πόσο εύκολα παίζει η πολιτική με το θυμικό μας…

...

Συνέντευξη: Μαρία Πετροπούλου/ Φωτογραφίες: Mike Rafail

Ένας ιερέας σε ένα μακρινό χωριό της Μολδαβίας αποφασίζει, εν καιρώ πολέμου, να ενταφιάσει έναν ανώνυμο ξένο που βρέθηκε νεκρός στο χωριό. Σταδιακά αποκαλύπτεται ότι ο νεκρός ήταν εβραίος και ο ιερέας κατηγορείται για βεβήλωση κοιμητηρίου.

Ο ιερέας ονομάζεται Κονσταντίν Γκεοργκίου και αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου του γιου του, Βιρτζίλ Γκεοργκίου, «Από την 25η Ώρα στην Αιώνια Ώρα». Οι Ηλίας Κουνέλας και Παναγιώτης Καμμένος εμπνέονται με τη σειρά τους από το βιβλίο και βασίζουν εκεί τη δική τους διήγηση και παράσταση «Η 8η ημέρα».

Οι δυο νέοι δημιουργοί, απόγονοι τρίτης μεταπολεμικής γενιάς, συνειδητοποιούν ένα στοιχείο που τους ενώνει, αλλά και τους χωρίζει ταυτόχρονα. Οι παππούδες τους ήταν αντίπαλοι στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Τώρα, καλούνται να συνυπάρξουν και να διαγράψουν μια νέα, μια δική τους πορεία, με ένα βασικό ερώτημα: Να παραμείνουν εχθροί ή όχι;

Η «8η ημέρα» θέτει στο επίκεντρο την έννοια του «ξένου», της «συνύπαρξης» και της «συμφιλίωσης», ενώ αποτελεί «προϊόν γέννησης» της πρόσφατης δύσκολης εποχής για την Ελλάδα και για το λαό της- την περίοδο του δημοψηφίσματος το προηγούμενο καλοκαίρι. «Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος μάς κατέστρεψε, αλλά μάς έκανε και καλό» επισημαίνει ο Παναγιώτης Καμμένος στο in.gr. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η προσφυγιά ήταν, είναι και θα είναι στη ζωή μας, ενώ προτρέπει τους γονείς που αντιδρούν κατά της ενσωμάτωσης προσφυγόπουλων στα σχολεία, να καλέσουν την «8η ημέρα» στο σπίτι τους.

Η «8η ημέρα» είναι η ημέρα της Καινούριας Δημιουργίας, του Καινούριου Κόσμου, της Ανάστασης, της Αιωνιότητας. Είναι μια ημέρα με έντονη θρησκευτική σημασία. Αρχικά, η παράσταση μπήκε κυριολεκτικά στα σπίτια των ανθρώπων. «Ένας άγνωστος χτυπάει την πόρτα σου», γράφει ο Γιάνος Πίλινσκυ, Ούγγρος ποιητής. Φέτος, ήρθε η ώρα να «μπει» σε ακόμη ένα σπίτι η παράσταση, σε αυτό του θεάτρου.

Η «8η ημέρα» έχει, αν δεν κάνω λάθος, έντονη θρησκευτική σημασία, συνδέεται με την αιωνιότητα. Γιατί ονομάσατε έτσι την παράσταση;
Η 8η ημέρα για την Ορθοδοξία είναι η ημέρα της Καινούργιας Δημιουργίας. Της συμφιλίωσης. Του Καινούργιου Κόσμου. Το βάπτισμα. Η Ανάσταση. Η αιωνιότητα. Βασικό θέμα προβληματισμού στην πρόβα μας και τελικώς στην παράστασή μας αποτέλεσε η συμφιλίωση. Μπορώ να συγχωρήσω τον «απέναντι» μου; Μοιραία, λοιπόν, η παράστασή μας πήρε τον τίτλο της.

Η «8η ημέρα» ξεκίνησε ως θέατρο σε σπίτια. Τι αναμένατε/ελπίζατε από αυτό; Ποιος είναι ο λόγος «ύπαρξης» της παράστασης στα σπίτια και στα νοικοκυριά;
Η «8η ημέρα» ξεκίνησε και συνεχίζει να πορεύεται ως θέατρο σε σπίτια και φέτος. Η περιοδεία και το ταξίδι μας συνεχίζει με αμείωτη ένταση από πέρυσι, απλώς σκεφτήκαμε ότι φέτος ήρθε η ώρα να της ανοίξουμε και ένα ακόμη σπίτι, το θέατρο. Τι ελπίζουμε; Ελπίζουμε κι οι δυο μας, η παράσταση να παντρέψει κόσμο! Είμαστε πολύ κοντά!

Πέρα από την Αθήνα, η παράσταση «ταξίδεψε» σε Θεσσαλονίκη και Ζυρίχη. Πώς σας υποδέχτηκε το κοινό εκεί;
Οι άνθρωποι εκτός Αθηνών και πόσο μάλλον εκτός Ελλάδος έχουν μια φλόγα ανάγκης. Ανάγκη για συμμετοχή, για κοινότητα, για συζήτηση, για βίωμα! Οι παραστάσεις μας και στις δύο αυτές πόλεις ήταν ξεχωριστές. Οι Θεσσαλονικείς έχουν ανάγκη από νέες εικόνες και κρατούν ζεστά ζωντανή την εστία και τη φιλοξενία! Ήταν πολύ αγνοί σε μία θεατρική εμπειρία με τέτοια εγγύτητα. Τους ευχαριστούμε για την χαρά και τη ζέστα που μας αγκάλιασαν.
Οι Έλληνες της Ζυρίχης, μικροί και μεγάλοι είναι μετανάστες. Από τη γενιά, σχεδόν, των παππούδων μου έως και συνομήλικούς μας. Έχουν Νόστο. Ξέρουν τι θα πει ξένος τόπος, ξένος λόγος. Θυμούνται, συζητούν, βρίσκονται, προσπαθούν να πιαστούν από ότι ελληνικό έλθει μπροστά τους…Το υποδέχτηκαν με χαρά! Ήταν συγκλονιστική εμπειρία!

Η παράσταση θίγει σημαντικά ζητήματα. Η έννοια της συγχώρεσης, η συνύπαρξη μέσα σε ένα περιβάλλον διαφορετικότητας, η συνείδηση, ηθικά διλήμματα. Ποια ανάγκη σάς ώθησε στο να συνδυάσετε όλα αυτά;
Ήρθε το κείμενο στα χέρια του Ηλία, με κάλεσε, βρεθήκαμε και τα βρήκαμε όλα μπροστά μας. Οικονομική Κρίση, Προσφυγιά, Τρομοκρατία, Πόλεμοι, Ειδήσεις, Δημοψηφίσματα, έχθρα, αριστερός – δεξιός, φόβος, φόβος, φόβος. Το σήμερα! Η ανάγκη να αφηγηθούμε και κάτι άλλο πέρα από τον «κακό άνθρωπο». Πέρα από τα άσχημα πράγματα που δίνουμε κάθε μέρα την προσοχή μας. Πέρα από την έχθρα. Η ανάγκη να υπερβούμε πια το κακό μας εαυτό! Ψάχνουμε συνέχεια εχθρούς γύρω μας. Οι εποχές είναι δύσκολες. Αλλά έχουν υπάρξει και δυσκολότερες. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε…

Οι πρώτες αναγνώσεις ξεκίνησαν τις ημέρες του δημοψηφίσματος (2015). Γιατί; Πώς σας επηρέασε ο έντονος διχασμός στον οποίο περιήλθε ο ελληνικός λαός τότε;
Μας κατέστρεψε! Αλλά εμάς μας έκανε και καλό. Τσακωθήκαμε, πλακωθήκαμε όπως όλοι. Βλέπεις ο Ηλίας είναι με τους «από’κεί» – κι εγώ είμαι με τους «από’δώ». Ή εγώ είμαι με τους «από’κεί», κι εγώ με τους «από’δώ». Δεν έχει σημασία…Συνειδητοποιήσαμε πόσο εύκολα παίζει η πολιτική με το θυμικό μας όταν θέλει! Και μας βάζει σε παιχνιδάκια που πάντα είναι ανεξέλεγκτα. Το βιβλίο του Γκεοργκίου για μας ήταν ένας κοινός τόπος συνάντησης, ελπίδας και πίστης! Υπάρχει κάτι πάνω από το «πολιτικό ον»… το «πνευματικό».

Προσφυγιά. Ποια η γνώμη σας για το μείζον αυτό ζήτημα της κοινωνίας; Πιστεύετε ότι ως χώρα (αλλά και ως Ευρώπη) αντιμετωπίζουμε ορθά το «ξένο» στοιχείο;
Η προσφυγιά ήταν, είναι και θα είναι. Πάντα θα ξεριζώνονται ανθρώπινες ψυχές, γιατί κάποιοι σηκώνουν όπλα. Μακάρι να μπορέσει ο άνθρωπος να σταματήσει να κάνει κακό. Η βάση αυτή είναι. Αναμφίβολα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως πολίτες, σήμερα, των δυτικών κοινωνιών που ζούμε. Σαφώς μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση.
Ως Έλληνες κάνουμε ότι μπορούμε. Το πιστεύω. Νομίζω ότι κάνουμε πραγματικά το καλύτερο μας. Δεν είναι τίποτα από αυτά αυτονόητο. Και φυσικά μην ξεχνάμε πως τον πολιτισμό μας τον έχουμε στη κατάψυξη κάποιες δεκαετίες τώρα προκειμένου να βγάλουμε λεφτά. Οι εξελίξεις όμως τρέχουν κι εμείς ακολουθούμε λαχανιάζοντας. Δεν είναι λίγο όταν Έλληνες που δεν έχουν τα προς το ζην, βοηθούν, προσφέρουν, από το υστέρημα τους κυριολεκτικά, ανθρώπους που άφησαν χαλάσματα πίσω τους. Και φυσικά καλύπτοντας όλα τα κενά ελληνικού κράτους και Ευρώπης.

Τι θα λέγατε στους γονείς διαφόρων περιοχών της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν στην ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία;
Θα τους έλεγα ότι έχουν κι αυτοί τα δίκια τους. Αλλά θα τους θύμιζα κιόλας ότι όλοι μας είμαστε εγγόνια και παιδιά μεταναστών παππούδων, όλοι έχουμε συγγενείς στην Αμερική, την Αυστραλία, τη Γερμανία και φυσικά ότι όλοι έχουμε κάποιον αδελφό πια, σήμερα, στα ξένα. Πώς θα θέλαμε να του φερθούν; Τώρα είναι που πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να ξεπεράσουμε φόβους. Να κάνουμε την υπέρβαση. Και φυσικά θα τους έλεγα να καλέσουν την «8η ημέρα» σπίτι τους!

Τι συμβολίζουν τα δυο μικρά ξύλινα αλογάκια, καθώς και η υδρόγειος σφαίρα;
Οι παππούδες μας είναι, οι ψυχές τους… εχθροί ήταν κάποτε… Και τώρα μας κοιτούν από ψηλά. Να δούμε τι θα κανουμε τώρα εμείς.

Τι αισθάνονται οι δυο νέοι μετά τη «συνάντησή» τους; Κάθαρση; Αποκαθίσταται η μνήμη και η ιστορία των προγόνων τους;
Ευλογία αισθάνονται που κατάφεραν και συναντήθηκαν. Που μίλησαν και διατύπωσαν όσα κουβαλούσαν. Η συλλογική μνήμη που κουβαλάμε όλοι μέσα μας από το σπίτι μας, από τα διαβάσματα μας, από τα βιώματα μας δεν σβήνεται. Το θέμα είναι να την συμπληρώνουμε και με άλλα υλικά. Και να συζητάμε! Να συνθέτουμε.

Νομίζω πως ναι… η μνήμη τους αποκαθίσταται. Μπήκαν πια σε άλλον χρόνο…

Κάθε Κυριακή στις 13.00
Στο Από Μηχανής Θέατρο (Δώμα)
Ακαδήμου 13, Κεραμεικός

Φωτογραφίες: Μιχάλης Ραφαήλ

https://www.facebook.com/H8hHMERA

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024