Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Σερίφου: Η όμορφη πνευματική περιπέτεια

Φεστιβάλ Σερίφου: Η όμορφη πνευματική περιπέτεια

Μαρία Πετροπούλου Το Φεστιβάλ Σερίφου δίνει μια πολιτιστική διάσταση στο νησί και είναι μια «όμορφη πνευματική περιπέτεια, που καθρεφτίζει το άνοιγμα του νησιού και της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στον κόσμο» εξηγεί ο κ. Στράτος Μαστοράκης, παραγωγός και διοργανωτής του Φεστιβάλ, στο in.gr. Πώς ξεκίνησε το Φεστιβάλ Σερίφου, με ποια πρωτοβουλία και με ποιον σκοπό; Το […]

Μαρία Πετροπούλου

Το Φεστιβάλ Σερίφου δίνει μια πολιτιστική διάσταση στο νησί και είναι μια «όμορφη πνευματική περιπέτεια, που καθρεφτίζει το άνοιγμα του νησιού και της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στον κόσμο» εξηγεί ο κ. Στράτος Μαστοράκης, παραγωγός και διοργανωτής του Φεστιβάλ, στο in.gr.

Πώς ξεκίνησε το Φεστιβάλ Σερίφου, με ποια πρωτοβουλία και με ποιον σκοπό;

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε από μια ιδέα του Χρήστου Θηβαίου για να δώσει μια πολιτιστική διάσταση στο νησί που τόσο αγαπάμε. Έτσι πήραμε την τρελή απόφαση (ως αιώνια ρομαντικοί) να μπούμε σ’ αυτήν την όμορφη πνευματική περιπέτεια και με μοναδικό κριτήριο την ποιότητα και την αισθητική, να δώσουμε στο νησί μουσική, ζωή, χαρά κι ελπίδα!
Βασικός μας σκοπός ήταν να προσφέρουμε στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό του τόπου μας μέσα από το έργο σημαντικών ελλήνων δημιουργών και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Έχει απήχηση από τον κόσμο;
Κάτι που ξεκίνησε σαν παιχνίδι τον πρώτο χρόνο, έχει φτάσει να είναι ένα μεγάλο γεγονός που η τοπική κοινωνία το περιμένει κάθε χρόνο, που οι επισκέπτες του νησιού το συνυπολογίζουν στα δεδομένα του ταξιδιού τους καθώς και οι μέτοικοι και καταξιώνεται ως θεσμός κι ως ένα σημαντικό πολιτιστικό έργο των Κυκλάδων.

Οι επισκέπτες είναι Έλληνες, αλλά και τουρίστες;
Οι επισκέπτες του νησιού είναι στην πλειονότητα τους Έλληνες, αλλά ανάμεσα τους υπάρχουν αρκετοί τουρίστες, επί το πλείστον Γάλλοι και Ιταλοί. Το κοινό του Φεστιβάλ είναι α) κυρίως οι ξένοι, οι οποίοι ανακαλύπτουν με ενθουσιασμό την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, β) οι μέτοικοι του νησιού, έλληνες και ξένοι, που εμπλουτίζουν την μακρά καλοκαιρινή διαμονή τους στο νησί με τα δρώμενα του Φεστιβάλ, γ) οι κάτοικοι του νησιού, που το αγκαλιάζουν με τον καλύτερο τρόπο και το σημαντικότερο δ) τα παιδιά. Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ είναι πολύ δυνατός!

Πώς επιλέγετε να το προβάλλετε;

Ο δημοσιογραφικός κόσμος το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή κι έτσι πολλά δημοσιογραφικά έντυπα καθώς και ιντερνετικά, αλλά και τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί το προβάλλουν χορηγικά. Η βοήθεια τους είναι πολύτιμη! Στο νησί προβάλλεται μέσω αφισών, banners και με την δωρεάν διανομή του αναλυτικού προγράμματος του Φεστιβάλ καθώς και με διάφορα σουβενίρ όπως t-shirts, τσάντες, κτλ.

Τι περιλαμβάνει το Φεστιβάλ; Μουσικά δρώμενα; Καλλιτεχνικά, θεατρικά;
Περιλαμβάνει ποικίλα μουσικά, εικαστικά, αλλά και θεατρικά δρώμενα. Είναι κυρίως μουσικό Φεστιβάλ, αλλά από την πρώτη κιόλας χρονιά υπήρξαν και θεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα γίνονται εικαστικές εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Προσπαθούμε να το ανοίξουμε σε κάθε μορφή τέχνης! Από πέρσι εγκαινιάσαμε μια μεγάλη συνάντηση τοπιογράφων από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται το νησί μας και ζωγραφίζουν το τοπίο του όπως έκαναν οι παλιοί ιμπρεσιονιστές άλλοτε. Τα έργα τους εκθέτονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ Σερίφου έχει συμβάλει σε μια σοβαρή κι αναγκαία μετάγγιση πολιτισμού μέσα από το πολιτιστικό του έργο με ποικίλα μουσικά ακούσματα κι ερεθίσματα.

Επιδιώκετε να δείξετε μέσω του Φεστιβάλ, (και) μια άλλη πλευρά του νησιού; Επιδιώκετε να δώσετε μια διαφορετική νότα στο νησί;
Θεωρώ ότι η τέχνη είναι μοναδική ανθρώπινη δημιουργία και δεν ξέρω τι θα ήταν το ανθρώπινο είδος χωρίς αυτήν. Η επαρχία διψάει κι έχει περισσότερη ανάγκη από πολιτισμό λόγω μηδαμινών επιλογών. Το φεστιβάλ μπορεί να καλύψει αυτήν την ανάγκη.
Το φεστιβάλ όμως μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομία του τόπου, να προωθήσει τουριστικά τον τόπο, να γνωστοποιήσει τον πολιτισμό του και την ιστορία του, να γεννήσει καινούργιες επιχειρήσεις από τις ανάγκες του, να αναπτύξει θέσεις εργασίας, να ενδυναμώσει την κοινωνία με το αίσθημα της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της δημιουργικότητας.
Το Φεστιβάλ Σερίφου είναι μια όμορφη πνευματική περιπέτεια που καθρεφτίζει το άνοιγμα του νησιού και της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στον κόσμο.

Θεατράκι Κάτω Χώρας. Ποιο είναι το ξεχωριστό στοιχείο του χώρου;
Είναι ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι, αμφιθεατρικό, πέτρινο, με μοναδική θέα στο Αιγαίο! Χτισμένο στην πλαγιά της Κάτω Χώρας, έχει μπροστά του την μοναδική θέα του όμορφου λιμανιού της Σερίφου κι απέναντι δεσπόζει η Σίφνος κι όλα τα άλλα κυκλαδονήσια. Έχει μια μοναδική ατμόσφαιρα και λόγω της δυναμικότητας του (200 θέσεων περίπου) έχεις την αίσθηση λες και βρίσκεσαι σε μια ιδιωτική παράσταση. Ο καλλιτέχνης και το κοινό είναι πολύ κοντά, νοιώθουν οικεία!

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Παραμένοντας πάντα πιστοί στους βασικούς μας στόχου όπου ήδη προανέφερα, θα προσπαθήσουμε να το ανοίξουμε και σε άλλους τομείς τέχνης όπως ο χορός κα.
Ο Ηλίας Λιούγκος, ως καλλιτεχνικός διευθυντής, επικεντρώνεται στους δημιουργούς και στο καλό ελληνικό τραγούδι προσπαθώντας να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την πλούσια μουσική μας καταγωγή. Μας ενδιαφέρει πολύ να προβάλλουμε νέες δημιουργίες και δημιουργούς.
Πρέπει να λύσουμε βέβαια πολλά προβλήματα και το κυριότερο την βιωσιμότητα του. Όμως αισιοδοξώ ότι όλα θα πάνε καλά! Πρέπει να πιστέψουμε στα θαύματα για να γίνουν τα θαύματα όπως έλεγε κι ο δάσκαλος Κουν.

Το Φεστιβάλ 2015, πότε θα διεξαχθεί;
Το Φεστιβάλ θα το ανοίξει η Μελίνα Κανά στις 25 Ιουλίου και θα το κλείσει ο Βαγγέλης Κορακάκης στις 13 Αυγούστου. Μια πλειάδα από μοναδικούς δημιουργούς κι ερμηνευτές θα γεμίσουν στο μεσοδιάστημα τις καλοκαιρινές νύχτες μας με ήχους γνωστούς και πρωτότυπους, με χρώματα, συναισθήματα και συγκινήσεις.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015
Σαβ 25/7 Μελίνα Κανά
Δευ 27/7 Ε.Τσαλιγοπούλου & Κ. Λειβαδάς
Τετ 29/7 Ανδριάνα Μπάμπαλη & Rous
Παρ. 31/7 Δημήτρης Μαραμής
Σαβ 01/8 Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Κυρ 02/8 7ο Φεστιβάλ Σουραυλιού
Τετ 05/8 Σταύρος Παπασταύρου (παιδικό)
Παρ 07/8 Σόνια Θεοδωρίδου
Κυρ 09/8 Ηλίας Λιούγκος & Σοφία Αβραμίδου
Τρι 11/8 Φωτεινή Βελεσιώτου
Πεμ 13/8 Βαγγέλης Κορακάκης
Παράλληλα Δρώμενα (από 25/7-13/8)
Α) Έκθεση σπουδαστών γραφιστικής του Κολεγίου Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΚΤΟ
Β) Ομαδική εικαστική έκθεση νεοϊμπρεσιονιστών
Γ) Έκθεση Ξυλογλυπτικής, Ζωγραφικής, Φωτογραφίας: ομάδα «συνArtηση 5»
Δ) Έκθεση Φωτογραφίας – ποίηση (στο café/bar «ΑΕΡΙΝΟ» & «ΑΝΕΜΟΣ»)
Ε) Αντωνία Βιταλιώτου – Σέττα, Παρουσίαση βιβλίου (εκδ. ΜΙΝΩΑΣ)
Πληροφορίες:
Άνω χώρα Σερίφου,
84005 Σέριφος, Κυκλάδες
Εισιτήρια: 10 € (Εκπτωτικό 7 €)
Ώρα έναρξης: 21:15
Email : serifosfestival@gmail.com
https://www.facebook.com/SerifosFestival
Τηλ. 6970650811 / 2108628187 / 2281052566
LINOS.PRO

entertainment.in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024