Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Αθηνών 2015: Τα highlights του φετινού προγράμματος

Φεστιβάλ Αθηνών 2015: Τα highlights του φετινού προγράμματος

Τρεις μήνες γεμάτοι θέατρο, συναυλίες, χορό. Ελληνικές και ξένες μεγάλες παραγωγές με νέα και δυνατά ονόματα καταξιωμένων καλλιτεχνών θα μας χαρίσουν μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες τα βράδια του καλοκαιριού που εκτός από τους γνώριμους χώρους της...

Τρεις μήνες γεμάτοι θέατρο, συναυλίες, χορό. Ελληνικές και ξένες μεγάλες παραγωγές με νέα και δυνατά ονόματα καταξιωμένων καλλιτεχνών θα μας χαρίσουν μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες τα βράδια του καλοκαιριού που εκτός από τους γνώριμους χώρους της Πειραιώς 260, το Ηρώδειο και το Μέγαρο θα φιλοξενηθούν και σε άλλα σημεία της πόλης.

Μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής θα ανέβουν στη σκηνή της οδού Πειραιώς 260 όπως του Τόμας Οστερμάγιερ με τη βερολινέζικη Σαουμπίνε –αγαπημένος του ελληνικού κοινού που ό,τι και να έχει παρουσιάσει γίνεται sold out. Φέτος θα παρουσιάσει τις «Μικρές Αλεπούδες» της Αμερικανίδας συγγραφέως και κοινωνικής ακτιβίστριας της Λίλιαν Χέλμαν στις (19, 20, 21/6, Πειραιώς 260).
Ο Γερμανός σκηνοθέτης με τη γνωστή μαεστρία που τον χαρακτηρίζει μεταφέρει τη δράση από τον αμερικανικό Νότο των αρχών του περασμένου αιώνα στο εδώ και το τώρα για να αποκαλύψει, μέσα από τις έξοχες ερμηνείες των ηθοποιών, την εσωτερική ζωή των προσώπων και την επίδραση του οικονομικού ανταγωνισμού στις ανθρώπινες συμπεριφορές.
Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς διά χειρός Ρομέο Καστελούτσι στο «Go down, Moses» που θα δούμε στο Μέγαρο (27, 28, 29/6). Ο τίτλος αναφέρεται στη θεϊκή εντολή προς τον Μωυσή την εποχή της εβραϊκής αιχμαλωσίας.

Πρωτότυπη η πρόταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου να παρουσιάσει τον «Ρήσο» του Ευριπίδη στο Λύκειο του Αριστοτέλη σε ένα αρχαιολογικό χώρο έντεκα στρεμμάτωνχώρο άγνωστο στο ευρύ κοινό, στο κέντρο της Αθήνας (ανάμεσα στο Σαρόγλειο Μέγαρο, το Βυζαντινό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών). Η τραγωδία που παρουσιάζεται σπάνια καυτηριάζει τα αίσχη του πολέμου.

Mε τη σαιξπηρική τραγωδία «Ιούλιος Καίσαρ» που έγραψε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1598-1599) έρχεται ο Τσέζαρις Γκραουζίνις την οποία θα παρουσιάσει ως σαρκαστικό πολιτικό θρίλερ της σύγχρονης εποχής με 11 ηθοποιούς και μουσική υπόκρουση electro-industrial, dark wave, neoclassical (30, 31/7, Πειραιώς 260).

Η Μαγκί Μαρέν δεν χρειάζεται συστάσεις. Για πέμπτη φορά έρχεται στην Αθήνα με μια ολοκαίνουρια παράσταση στις αποσκευές της το «Βit» που ο τίτλος του παραπέμπει σε ρυθμούς techno (2, 3, 4/6, Πειραιώς 260). Eπίσης η χορογράφος υπογράφει και το Singspiele, μία σόλο περφόρμανς με τον Νταβίντ Μαμπούς (9 και 10/6, Πειραιώς 260).

Για την τελευταία της υπόκλιση η Συλβί Γκιλέμ διαλέγει τη σκηνή του Ηρωδείου και το ελληνικό κοινό. Η μεγάλη χορέτρια διάλεξε για τον αποχαιρετισμό το «Life in Progress» σε χορογραφίες των Ματς Εκ, Ουίλιαμ Φόρσαϊθ, Άκραμ Καν και Ράσελ Μάλιφαντ (3 και 4/6 – Ηρώδειο).

Ο Άνταμ Κοέν, γιος του θρυλικού Λέοναρντ Κοέν, εκτός του ότι πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ύδρα ηχογραφεί και το τελευταίο του άλμπουμ, «We go home» (Σεπτέμβριος 2014), στο παλιό αρχοντικό που είχε αγοράσει ο πατέρας του στο νησί, τη δεκαετία του ’60. Τον Καναδό τραγουδοποιό θα τον συναντήσουμε στο Ηρώδειο (29/6) σε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει κομμάτια και από τα τέσσερα άλμπουμ αλλά και αρκετές από τις γνωστές και αγαπημένες συνθέσεις του πατέρα του.

Σταύρος Ξαρχάκος και Μαρινέλλα συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Νανούρη. Αφορμή ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα κείμενα του Γιάννη Ρίτσου Η σονάτα του σεληνόφωτος. Στο πιάνο ο Νεοκλής Νεοφυτίδης. (15, 16, 17/6 – Πειραιώς 260)

Η κορεατικής καταγωγής Young Jean Lee έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας καλεσμένη του Φεστιβάλ Αθηνών. Η δραματουργός και σκηνοθέτις πραγματεύεται στα έργα της το ζήτημα της ταυτότητας, σε όλες τις όψεις του –εθνική, κοινωνική, σεξουαλική– αμφισβητώντας τις κυρίαρχες αξίες των σύγχρονων νεοφιλελεύθερων κοινωνιών. Εδώ θα μας έρθει με το «Straight White Men» που εστιάζει στο ανδρικό πρότυπο των δυτικών κοινωνιών: τoν λευκό, ετεροφυλόφιλο άντρα και απαντάει στην αναπάντεχη ερώτηση. Tι γίνεται όταν κάποια στιγμή χάνουμε το πιο μεγάλο μας προνόμιο: το να ξεχνούμε ότι είμαστε προνομιούχοι; (22, 23 & 24/6 – Πειραιώς 260)

Πρώτη γνωριμία με τη γυναικεία βερολινέζικη κολεκτίβα She She Pop που φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια. Με όπλα το χιούμορ, τη νεανική αδιαλλαξία, τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια δεν διστάζουν να αναδείξουν κοινωνικά ζητήματα μέσα από τα δικά τους βιώματα. (11 & 12/7 – Πειραιώς 260)

Μια διαφορετική «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ θα δούμε από τον ξεχωριστό νοτιοφρικανικό θίασο Baxter Theatre Center. O θίασος, που αποτελείται από μια λευκή και δύο μαύρους ηθοποιούς, εστιάζει στη σαρκοβόρα πάλη των κοινωνικών τάξεων, φύλων αλλά και στον ψυχισμό τους. (11, 12 & 13/6 – Πειραιώς 260)

Ο Λετονός σκηνοθέτης Άλβις Χερμάνις, Διευθυντής και σκηνοθέτης του Νέου Θεάτρου της Ρίγας, θα παρουσιάσει το έργο της Tατιάνα Τόλσταγια, «Σόνια». (16, 17 & 18/6 – Πειραιώς 260)

Με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστούν: το κορυφαίο έργο Canto General του Νομπελίστα Xιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα, από τη χορωδία υψηλών αξιώσεων Choeur du Canto από τη Βρετάνη υπό τη διεύθυνση του Jean Golgevit (23 & 24/7, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το Άξιον εστί (14/7 – Ηρώδειο).

Η πορτογαλικής καταγωγής Τάνια Καρβάλιο θα μας συστηθεί για πρώτη φορά στη σκηνή της Πειραιώς 260 όπου θα παρουσιάσει το «Weaving Chaos». Μία μίξη κλασικού και σύγχρονου χορού αλλά και εικαστικές πινελιές. Με οδηγό της την Οδύσσεια αναπαριστά σκηνικά το αίσθημα της αστάθειας και της ατελεύτητης περιπλάνησης των χαρακτήρων του ομηρικού έπους. (27, 28/6)

Η Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Πέτρου θα παρουσιάσουν δύο δραματικά έργα του Γιώργου Κουρουπού. Τον Πυλάδη σε κείμενο του Γιώργου Χειμωνά και την Ιοκάστη, σε κείμενο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. (8 & 9/7 – Πειραιώς 260)

Ο Φρανσουά Τανγκί θεωρείται από τους ποιητές της γαλλικής σκηνής, θα παρουσιάσει το «Passim». Θραύσματα από θεατρικά έργα και ποιήματα, ηχώ από λέξεις και μουσικές και ηθοποιοί βγαλμένοι από έναν ζωντανό πίνακα συνθέτουν μια παράσταση ονείρων (16, 17 & 18/7 – Πειραιώς 260)

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος, που θα κάνει ποδαρικό στο Φεστιβάλ, έρχεται και πάλι για να ολοκληρώσει την περσινή παράσταση του εν εξελίξει έργου του «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη. (31/5 & 1,2/6 – Πειραιώς 260)

Τη «Σαλώμη» συνυπογράφουν ο Νίκος Καραθάνος και ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση με τη σύμπραξη μπαρόκ και ανατολίτικων οργάνων από τους Latinitas Nostra. (5 & 6/7 – Πειραιώς 260)

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συμπράττει με το θέατρο Νο της Ιαπωνίας και τον μεγάλο master Gensho Umewaka, στην παράσταση «Νο- Νέκυια» βασισμένη στη ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου.
(Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου)

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν μετά από μακροχρόνια απουσία επιστρέφει στο Φεστιβάλ με δύο παραστάσεις: τo «Θέλω μια χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη που θα ανέβει σε σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη με τη Ρένη Πιττακή σε ρόλο έκπληξη (!) (30 & 31/7 – Πειραιώς 260) και το «Ευμενίδες 2015» (προσωρινός τίτλος) του Ανέστη Αζά ο οποίος σχεδιάζει μια παράσταση ντοκουμέντο για τον άνθρωπο χωρίς δικαιώματα.

Μαρία Παπουτσή

entertainment.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024