Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβαλική άνοιξη στην Αθήνα – Τι αξίζει να δείτε

Φεστιβαλική άνοιξη στην Αθήνα – Τι αξίζει να δείτε

Ισχυρή φωνή και πολυσυλλεκτικότητα αποκτά το ελληνικό θέατρο μέσα από ένα μωσαϊκό φεστιβάλ. Μπορεί η αυλαία πολλών παραστάσεων να έχει πέσει, νέα θεάματα, όμως ανθούν. Ορισμένα φεστιβάλ έχουν ξεκινήσει, ενώ άλλα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σε λίγες εβδομάδες. Η θεατρική και μουσική ποικιλία, ο εναλλακτικός χαρακτήρας και η συλλογή νέων και παλιών «κομματιών» […]

Ισχυρή φωνή και πολυσυλλεκτικότητα αποκτά το ελληνικό θέατρο μέσα από ένα μωσαϊκό φεστιβάλ. Μπορεί η αυλαία πολλών παραστάσεων να έχει πέσει, νέα θεάματα, όμως ανθούν. Ορισμένα φεστιβάλ έχουν ξεκινήσει, ενώ άλλα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σε λίγες εβδομάδες.
Η θεατρική και μουσική ποικιλία, ο εναλλακτικός χαρακτήρας και η συλλογή νέων και παλιών «κομματιών» τέχνης πρωτοστατούν φέτος, ενώ σε σχέση με πέρσι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη δραματουργία μέσα από έργα διαχρονικών συγγραφέων.

Ένα αντισυμβατικό παζλ στελεχώνουν νέες θεατρικές ομάδες, ενώ οι έννοιες της περφόρμανς και του διαδραστικού γίνονται περισσότερο από ποτέ αντιληπτές.

Με την πρωτοπορία συμπλέει το Fast Forward Festival(FFF), που μέσα από νέες τεχνολογίες προσπαθεί να μυήσει το κοινό σε νέα μονοπάτια οπτικής παραστάσεων. Πολλοί είναι εκείνοι που το χαρακτηρίζουν θέατρο του μέλλοντος, με το διαδραστικό στοιχείο να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο και την είσοδο σε νέες πραγματικότητες και τρόπους σκέψεις να είναι γεγονός.

Το FFF στελεχώνουν διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, ορισμένοι από τους οποίους, ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχει στοιχεία θεάτρου, περφόμανς, ντοκιμαντέρ και κινηματογράφου.

Ενδιαφέρον θα έχει να παρακολουθήσει κανείς το «No Man’s Land» του διακεκριμένου ολλανδού καλλιτέχνη Nτρις Φερχούφεν, που τα τελευταία χρόνια τον απασχολεί το θέμα της μετανάστευσης. Έτσι μετά τη Γερμανία και την Ισπανία, η Αθήνα θα αναδείξει έναν διαφορετικό περίπατο, όπου είκοσι θεατές συναντιούνται στο Μοναστηράκι με είκοσι οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες και ξεναγούνται στον κόσμο τους με τη συνδρομή ενός iPod μέσα από το οποίο ακούν την ιστορία τους.

Νεανική και εναλλακτική φωνή έχει το Bob Theatre Festival . Το φεστιβάλ συγκεντρώνει για έβδομη χρονιά το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου, φιλοξενώντας πρεμιέρες, διαγωνισμούς, αυτοσχεδιασμούς, stand up comedy, πάρτι, μουσική και θεατρικές παραστάσεις οι οποίες έκαναν αίσθηση.

Αξίζει να δει κανείς το «Romaios Ioulieta Panta R.I.P.» που πρόκειται για μια διαφορετική ανάγνωση του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, όπως και ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διαγωνισμός, όπου 9 ομάδες θα παρουσιάσουν Scratch Performance, δηλαδή 15 λεπτά από την υπό διαμόρφωση παράστασή τους, και το κοινό του φεστιβάλ θα ψηφίσει την καλύτερη.

Έξι διαφορετικές σκέψεις και κωμικές καταστάσεις αναδύονται στην «Αύξηση» του Bob Theatre Festival, μια παράσταση που εισχωρεί στα έγκατα της ψυχοσύνθεσης και δίνει λόγο στη νεανική θεατρική φωνή.

Στην απέναντι όχθη, ένα μουσική τριήμερο «έρχεται» τον Ιούνιο από τις 20 έως και τις 22 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή με το 7ο κατά σειρά «Resistance Festival». Σημαντικά ονόματα, όπως ο Φ.Δεληβοριάς, ο Ψαρογιώργης και οι Nouvelle Vague συμμετέχουν στο line up του φεστιβάλ.

Την αυλαία του φεστιβάλ, την Παρασκευή 20 Ιουνίου, ανοίγουν οι Baba Zula και το σχήμα Ξυλούρης-White, σε μια συναυλία που θα συνδυάσει την παράδοση με τον πειραματισμό και την ψυχεδέλεια. Το Σάββατο 21 Ιουνίου έρχονται οι Nouvelle Vague και οι Penny & The Swinging’ Cats , ενώ την ίδια μέραθα εμφανιστεί ο Νίκος Οικονομίδης με τις μουσικές του Αιγαίου στο βιολί του. Την αυλαία του πολυφωνικού φεστιβάλ θα κλείσει η πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα λιβανέζα, Yasmine Hamdan, μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά την Κυριακή 22 Ιουνίου.

Το «Resistance Festival» θα παντρέψει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, ενώ θα δώσει πάτημα στην ανάδειξη διαφορετικών ήχων και στην ελεύθερη έκφραση άγνωστων, ίσως, σε πολλούς κουλτουρών. Trip hop, αραβικοί, αλλά και ηλεκτρονικοί ήχοι θα δώσουν το παρών στο φεστιβάλ.

Την εμφάνισή του έχει κάνει και το φεστιβάλ «Το γαλλικό θέατρο à la grecque» που διοργανώνουν από κοινού το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η σύγχρονη γαλλική δραματουργία θα συστηθεί στο ελληνικό κοινό, ενώ το μονόπρακτο του Ζαν Ζενέ «Εκείνη» αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις. Στο έργο θα πρωταγωνιστήσει ο Στράτος Τζώρτζογλου, ενώ όπως είχε αναφέρει ο σκηνοθέτης του, Γιάννης Σκουρλέτης, είναι «ένα έργο σκληρό και λυρικό, σοβαρό και γελοίο πάνω στον μηχανισμό της εξουσίας και στα γοητευτικά της δόκανα. Ένα έργο για τον εαυτό, την εικόνα και το θλιβερό ανάμεσό τους».

Το φεστιβάλ επιχειρεί να δώσει έναν άλλο «αέρα» στο ελληνικό θέατρο, που καλωσορίζει για πρώτη φορά πέντε έργα. Το γαλλικό δράμα σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και τον θάνατο θα εντάξει το θεατή σε νέους κόλπους σκέψης, που έχουν τις ρίζες τους στον 20ο αιώνα.

Αντισυμβατικά θεάματα θα ζωντανέψουν με την υπογραφή διακεκριμένων συγγραφέων, όπως και οι έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της εξουσίας. Κλοντίλ Γκαλέα θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το ελληνικό κοινό μέσα από το ««Στο χείλος» ενώ η Δήμητρα Ματσούκα θα ερμηνεύσει μονόλογο στη «Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα» , για την οποία η μεταφράστρια Έφη Γιαννοπούλου είχε σημειώσει:

«Ο Ζαν-Ρενέ Λεμουάν αντλεί από τις πηγές του μύθου και της τραγωδίας, από τα μυστήρια του έρωτα και του πόθου, αλλά κι από τα πιο μύχια τραύματα της προδοσίας, της συμμόρφωσης και της ενοχής για να συνθέσει το τραγούδι μιας πολλαπλής εξορίας».

«Η πιο δυνατή» , θεατρική περφόρμανς βασισμένη στο έργο του Αugust Strindberg, «Ο Άλλος, ο Εαυτός μου», θεατρική περφόρμανς, «Ταξίδι για μία» , θεατρική περφόρμανς εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Edward Albee «Τρεις ψηλές γυναίκες» και η εικαστική παρέμβαση, «Τζέημς Τζόυς Καφέ», είναι εκείνα που αξίζει να δει κανείς στο νεανικό φεστιβάλ έκφρασης και δημιουργίας στο Τρένο στο Ρουφ, εν ονόματι «Τα 12 Κουπέ» από τις 30 Μαΐου έως και τις 8 Ιουνίου.

Νέοι καλλιτέχνες και νεοσύστατες καλλιτεχνικές ομάδες «συνταξιδεύουν» με μικρές ομάδες θεατών και παρουσιάζουν πρωτότυπες σύντομες περφόρμανς σε ένα «ιδιωτικό» διαδραστικό περιβάλλον. Παράλληλα, μουσικά live και εικαστικές εγκαταστάσεις δυναμιτίζουν το φεστιβάλ.

Πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπου την εμφάνισή τους θα κάνουν 27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου πολλές εκ των οποίων υπογράφονται από νέους, πρωτοεμφανιζόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες.

Ξεκινά την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τη 16η Αυγούστου, ενώ ξεχωρίζουν «Η τριλογία της πόλης» της Λούλας Αναγνωστάκη, η «Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϋ, το «Ιοnesco suite» του Ευγένιου Ιονέσκο, «Οι ληστές» του Φρήντριχ Σίλλερ και ο «Ιδομενέας» του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ, τον οποίο ανεβάζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου σε πανελλήνια πρώτη.

Στη μουσική ξεχωρίζει ο Γιάννης Κόκκος που θα σκηνοθετήσει τον τραγικό σαιξπηρικό ήρωα Οθέλλο, η Νάνα Μούσχουρη συνεχίζει την Happy Birthday Tour με μια μεγάλη συναυλία που θα δώσει στο Ηρώδειο, ενώ στο χορό ο Γιρζι Κυλια, ο σπουδαίος τσέχος δημιουργός έρχεται με το «East Shadow», μια τραγικωμωδία για το αδύνατο της συνύπαρξης και τη φθαρτότητα.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024