Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηχογεωγραφίες: Εξερευνώντας τους Ήχους της πόλης

Ηχογεωγραφίες: Εξερευνώντας τους Ήχους της πόλης

...

Κατά τη διάρκεια των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Atopos cvc Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον επιμελητή ηχητικής τέχνης Andrew Spyrou να «καταλάβει» το κτίριο της Atopos cvc και να δημιουργήσει ένα τριήμερο πρόγραμμα επικεντρωμένο στην εξερεύνηση και την αξιοποίηση των ήχων της Αθήνας.

Ο Spyrou σημειώνει στο κείμενό του: «Σε μια πόλη τόσο πλούσια οπτικά, μπορεί εύκολα να παραμεληθεί η ακρόαση ως πράξη, η δημιουργία ενός ακόμα αισθητήριου στρώματος μέσω του οποίου μπορούμε να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε το περιβάλλον μας».

Στο πλαίσιο των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2017, η Atopos cvc και ο Andrew Spyrou προσκαλούν πέντε κορυφαίους πειραματικούς μουσικούς και sound artists με έδρα την Αθήνα αλλά και το εξωτερικό, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα διερεύνησης των ηχητικών δυνατοτήτων που παρέχει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Αθήνας, αξιοποιώντας παράλληλα το πλούσιο ιστορικό και εθνολογικό παρελθόν που διαθέτει η περιοχή.

Οι Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Alyssa Moxley, Antidröm, Delia Gonzalez και Kostadis έχουν αναλάβει την προετοιμασία πέντε νέων ηχητικών έργων χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηχογραφήσεις και ηχητικά στοιχεία που συναντώνται σε ακτίνα 0.5 χιλ. γύρω από την Atopos cvc, στην περιοχή του Μεταξουργείου. Τα έργα των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν από τις 22 μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου σε διαφορετικές αίθουσες του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου του οργανισμού.

Παράλληλα με την ηχητική έκθεση, το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν πειραματικές ηχητικές performances εμπνευσμένες από τις ηχογραφήσεις και τις ακουστικές εμπειρίες τους από την περιοχή, αντλώντας στοιχεία και τεχνικά χαρακτηριστικά από το πεδίο της ηλεκτρονικής μουσικής και της ηχητικής σύνθεσης.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος η Alyssa Moxley και ο Antidröm θα διοργανώσουν ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό το οποίο θα εστιάζει στην κατασκευή μικροφώνων, την ηχογράφηση και την αξιοποίηση καταγεγραμμένων ήχων.

Σχετικά με την OCCUPY ATOPOS

Το Ococupy Atopos αποτελεί ένα εκθεσιακό πρόγραμμα υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη και λαμβάνει χώρα στην έδρα της Atopos cvc, στη Σαλαμίνος 72. Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή της δημιουργικής διαδικασίας και η υποστήριξη σύγχρονων καλλιτεχνών και επιμελητών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να διαμείνουν στο κτίριο της Atopos cvc παρουσιάζοντας συχνά το έργο τους μέσα από εκθέσεις, εγκαταστάσεις, τοιχογραφίες, zines, ομιλίες, βίντεο ή performances. Στο Occupy Atopos έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, ο φωτογράφος Ren Hang, η artist-critic Clo’e Floirat και η fashion curator με έδρα το Παρίσι Lydia Kamitsis. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 η Atopos cvc συνεργάστηκε με την documenta 14 στο πλαίσιο του Occupy Atopos Residency.

ΗΧΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

21-23 September 2017 – Residency και Σχεδιασμός Performance
Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, η Alyssa Moxley, ο Antidröm, η Delia Gonzalez και ο Kostadis, σε συνεργασία με τον Andrew Spyrou, θα στήσουν το στούντιο τους στο κτίριο της Atopos cvc προκειμένου να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τις τρεις αυτοσχεδιαστικές performances που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου. Οι performances αυτές θα αξιοποιήσουν τους ήχους και τα ακουστικά ερεθίσματα της περιοχή της γύρω από την Atopos cvc, στο πλαίσιο του γενικού θέματος ΠΟΛ(ε)ΙΣ.

22-24 Σεπτεμβρίου 2017 – Ηχητική Έκθεση (Ανοιχτή στο κοινό, 11:00 έως 19:00, Σάββατο 11:00 έως 23:00)
Οι πέντε νέες συνθέσεις / ηχητικά έργα θα λειτουργήσουν ως μια βιωματική εμπειρία για κοινό και θα εκτεθούν σε ξεχωριστά δωμάτια της Atopos cvc.

23 Σεπτεμβρίου 2017 – Performance (Ανοιχτή στο κοινό, ώρα έναρξης 20:30)
Οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε δύο σύνολα, θα παρουσιάσουν τρεις αυτοσχεδιαστικές performances στην αυλή της Atopos cvc.

24 Σεπτεμβρίου 2017- Workshop (Προτείνεται κράτηση θέσης, διάρκεια 11:00-16:00)
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να κατασκευάζουν ένα βασικό μικρόφωνο επαφής (με πιεζοηλεκτρικούς δίσκους), πως να καταγράφουν ήχους με το μικρόφωνό τους και πως να χρησιμοποιούν τους ήχους αυτούς για να σχηματίσουν μια σύνθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

entertainment.in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024