Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Νταλάρας: Όσο υπάρχει κρίση θα υπάρχει και εθελοντισμός

Γιώργος Νταλάρας: Όσο υπάρχει κρίση θα υπάρχει και εθελοντισμός

Τζωρτζίνα Ντούτση Το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Παλλάς, συνέντευξη Τύπου για τις δυο μεγάλες συναυλίες που διοργανώνει στον ίδιο χώρο ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη των Αθηναϊκών Θεάτρων, τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016. Στη σκηνή του Παλλάς, οι δύο μεγάλοι […]

Τζωρτζίνα Ντούτση

Το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Παλλάς, συνέντευξη Τύπου για τις δυο μεγάλες συναυλίες που διοργανώνει στον ίδιο χώρο ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη των Αθηναϊκών Θεάτρων, τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016.

Στη σκηνή του Παλλάς, οι δύο μεγάλοι έλληνες τραγουδιστές Γιώργος Νταλάρας και Μαρία Φαραντούρη συμπράττουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με τραγούδια Ελλήνων συνθετών (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Σταύρος Κουγιουμτζής, κ.α.), καθώς και επιλεγμένες μπαλάντες της Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμοιβές των δύο καλλιτεχνών, οι οποίοι συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής στην Ελλάδα, καθώς και μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) για την υποστήριξη προσφύγων και αστέγων. Με τις συναυλίες αυτές ξεκινά μια σειρά φιλανρθωπικών δράσεων του Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το «παρών» στην συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης έδωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, οι δυο καλλιτέχνες Γιώργος Νταλάρας και Μαρία Φαραντούρη, καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Χρήστος Τεντόμας.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο κ. Καμίνης, δεν έκρυψε τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια που νιώθει για τη συμμετοχή των δυο μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών στην εκδήλωση και τόνισε το ρόλο που διαδραματίζει ο Δήμος της Αθήνας με την ανάπτυξη δομών του για τη στήριξη συνανθρώπων μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Μια από αυτές είναι ο Κόμβος Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας που στεγάζεται στο παλιό Φρουραρχείο απέναντι από το σταθμό Λαρίσης και από τις 1.000 οικογένειες που στήριζε το 2012, σήμερα βοηθάει 8.300 οικογένειες (25.000 περίπου ανθρώπους). Παράλληλα ο δήμος παρέχει γεύματα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σιτίζοντας 5.000, γεύματα σε ολοήμερα σχολεία, ενώ εκτός από αγαθά προσφέρει και υπηρεσίες, όπως νομική και ψυχολογική υποστήριξη όπου παραστεί ανάγκη.

Επιπλέον, ο κ. Καμίνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα τονίζοντας: «Όλοι μαζί πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και ο δήμος έχει αρχίσει να εργάζεται ήδη σε αυτό: πώς αυτούς τους ανθρώπους θα τους στηρίξουμε για να βρουν δουλειά και να στέκονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους μόνοι τους στα πόδια τους. Το έχουμε ήδη αρχίσει και θα το κάνουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όταν φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι να σηκώσουν το κεφάλι και να ανακτήσουν τον αυτοσεβασμό τους, τότε θα έχουμε πετύχει. Πρέπει από τη φιλανθρωπία να πάμε στην αλληλεγγύη με αυτές τις αξίες».

Ακόμα ο κ. Καμίνης αποκάλυψε και τη δημιουργία δομής για τη φροντίδα των εξαρτημένων από τις ουσίες άστεγων ανθρώπων για να φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή λέγοντας: «Είναι θέμα υγείας, θέμα πρόνοιας και πρόληψης και εν μέρει αστυνομικό».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κ. Φαραντούρη δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Το κίνητρο είναι ο σκοπός και το περιεχόμενο αυτής της εκδήλωσης, αλλά και οι συντελεστές», και αναφερόμενη στο πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα εξέφρασε τη χαρά της που για πρώτη φορά στην Αθήνα συνεργάζεται μαζί του: «όσο τον γνωρίζω από κοντά βλέπω πόσο παραμένει αφιερωμένος με πάθος στο τραγούδι που αγαπάει» και συνέχισε: «εμείς σαν καλλιτέχνες πάντα εκφράζαμε μέσα από τα τραγούδια μας τις αγωνίες και τους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι παίρνουν πάλι ένα νόημα τα τραγούδια μας, έχουν μια επικαιρότητα». Ακόμη, αναφερόμενη στο παράδειγμα συναυλιών της στο εξωτερικό όπου ξένο κοινό ευαισθητοποιημένο από τα προβλήματα των Ελλήνων προσέφερε είδη πρώτης ανάγκης έξω από τους χώρους των συναυλιών σημείωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε κι εμείς με το τραγούδι μας, που χτυπάει ένα καμπανάκι για να δει κάποιος βαθύτερα το πρόβλημα».

Κλείνοντας την ομιλία της φορτισμένη η κ. Φαραντούρη αναφέρθηκε στα προσφυγόπουλα που πνίγονται στα νερά του Αιγαίου λέγοντας: «Όλοι είδαμε αυτές τις φρικιαστικές εικόνες των παιδιών που πνίγονται, τις εικόνες του θανάτου και πάθαμε ένα πρώτο σοκ. Στην πορεία, θαρρείς πως συνηθίσαμε το φαινόμενο και την εικόνα της βίας και απαθώς και ως άβουλοι θεατές το προσπερνάμε, το θεωρούμε ότι είναι σε απόσταση από εμάς. Αλίμονο αν συνηθίσουμε αυτό το πράγμα, γιατί έτσι δεν βλέπουμε και τους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της κατάστασης. Όλοι αυτοί που συνεχίζουν τους πολέμους, τα συμφέροντα, την τρομοκρατία.

»Αυτά πρέπει να θυμόμαστε και να γινόμαστε πιο ενεργοί. Ως καλλιτέχνες δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Οι δημιουργοί μπορούν να εμπνευστούν από αυτό και εμείς να ερμηνεύσουμε αυτό που θα γράψουν. Η Αθήνα δέχεται τη μεγάλυτερη πίεση και για αυτό ο καθένας μας με τον τρόπο του πρέπει να βοηθήσουμε».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Νταλάρας ανέφερε ότι η συμμετοχή του σε αυτή την εκδήλωση αποτελεί ξεχωριστή χαρά και τιμή για εκείνον, ενώ αποκάλυψε πως αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια παράλληλη σκέψη, αφού πριν από μήνες σε συναυλίες του στο εξωτερικό με τη Μαρία Φαραντούρη, βλέποντας τα είδη πρώτης ανάγκης που προσέφερε το ξένο κοινό, συζήτησαν πως κάτι ανάλογο έπρεπε να κάνουν κι εκείνοι.

Παράλληλα, για τις δυο μεγάλες συναυλίες στο θέατρο Παλλάς δήλωσε: «είναι ένα γεγονός που έχει διπλό χαρακτήρα, τον κοινωνικό και τον καλλιτεχνικό».
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Νταλάρας έκανε μια παρομοίωση λέγοντας χαρακτηριστικά: «η σημερινή κοινωνική μας ζωή μοιάζει με ένα εκκρεμές που κινείται αργά. Κινείται από τη χαρά και το φως στο πένθος και την τραγωδία, και από την ευημερία στη θλίψη και την ένδεια. Αυτό όμως είναι και μια αιτία για να κινητοποιείται η συνείδησή μας για να μας δείχνει σε τι κόσμο ζούμε και πόσο ανάγκη έχει αυτός ο κόσμος να πάρει άλλες στροφές. Δεν θα σταματήσει όσο υπάρχει κρίση αφού οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμα σε μια κατάσταση εφηβική από πλευράς κοινωνικής και πολιτικής ωριμότητας. Όσο υπάρχει κρίση θα υπάρχει και εθελοντισμός, και η δική μας προσπάθεια είναι συμβολική δεν είναι τίποτα σπουδαίο αυτό που θα προσφέρουμε, αλλά είναι συμβολικό».

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024