Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Elvis Presley: 82 χρόνια από τη γέννηση του «βασιλιά» του rock 'n' roll

Elvis Presley: 82 χρόνια από τη γέννηση του «βασιλιά» του rock ‘n’ roll

Επιμέλεια: Τζωρτζίνα Ντούτση Αν ζούσε σήμερα ο «βασιλιάς» θα γιόρταζε τα 82 του χρόνια… Ο «βασιλιάς» του rock ‘n’ roll θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Από την αρχή της καριέρας του, ο Elvis Presley είχε ένα τεράστιο πολιτιστικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με το περιοδικό «Rolling Stone» «ήταν ο […]

Επιμέλεια: Τζωρτζίνα Ντούτση

Αν ζούσε σήμερα ο «βασιλιάς» θα γιόρταζε τα 82 του χρόνια…

Ο «βασιλιάς» του rock ‘n’ roll θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Από την αρχή της καριέρας του, ο Elvis Presley είχε ένα τεράστιο πολιτιστικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με το περιοδικό «Rolling Stone» «ήταν ο Elvis, που έκανε το rock ‘n’ roll τη διεθνή γλώσσα της pop». Eπιπλέον, τo Rolling Stone περιγράφει τον Presley ως «έναν αμερικανό γίγαντα της μουσικής του 20ού αιώνα, ο οποίος άλλαξε μόνος του την πορεία της μουσικής και του πολιτισμού στα μέσα της δεκαετίας του 1950». Τα τραγούδια του, οι χορευτικές του κινήσεις, το στιλ του, τα ρούχα του διαμόρφωσαν το rock ‘n’ roll και τη μετέπειτα μουσική. Στη λίστα του BBC Radio με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές του 20ού αιώνα, ο Εlvis Presley κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον Frank Sinatra.

Για τον Elvis έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν γραφτεί άρθρα, αφιερώματα, βιογραφίες και συνεχίζουν να γράφονται, οι δίσκοι του συνεχίζουν να πωλούνται, η Graceland το σπίτι του στο Memphis εξακολουθεί να δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες με αποκορύφωμα κάθε χρόνο την επέτειο της ημερομηνίας του θανάτου του -στις 16/08- όπου φτάνουν θαυμαστές του «βασιλιά» από όλο τον κόσμο για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης. Παράλληλα, κάθε είδους αντικείμενο που φέρει το όνομα ή το πρόσωπό του πουλάει σαν τρελό, κάνοντας τη βιομηχανία που έχει στηθεί γύρω από το όνομά του να θησαυρίζει ακόμα.

Ο Elvis Aaron Presley γεννιέται στις 8 Ιανουαρίου 1935 στις 4:35 π.μ. στο East Tupelo, του Mississippi, σε ένα σπίτι δυο δωματίων. Γονείς του είναι οι Vernon Presley και Gladys Love Smith. Ο δίδυμος αδερφός του, Jesse Garon, πεθαίνει στη γέννα, αφήνοντας έτσι τον Elvis να ζήσει ως μοναχοπαίδι. Ο Elvis, στη μνήμη του πρόωρα χαμένου αδελφού του, χρησιμοποιεί ως μεσαίο όνομα το Άρον αντί του Ααρόν όπως είναι κανονικά.

Το 1941, ο Elvis ξεκινά το σχολείο. Οι συμμαθητές του τον πειράζουν συνεχώς καθώς δείχνει ξένος σε σχέση με αυτούς. Σύμφωνα με τους καθηγητές του, είναι καλό παιδί και μέτριος μαθητής. Παράλληλα, το 1945 ο Elvis αποκτά την πρώτη του κιθάρα η οποία είναι μεταχειρισμένη. Εν έτει 1946, ο Presley αλλάζει σχολείο, αλλά το 1948 η οικογένεια μετακομίζει στο Memphis του Tennessee. Ο νεαρός Elvis πηγαίνει στις Συνάξεις του Θεού και εκεί επηρεάζεται ιδιαίτερα από την blues μουσική αλλά και από την gospel. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1953, ο Presley κάνει διάφορες δουλειές όπως οδηγός φορτηγού, ενώ εργάζεται και σε συνεργείο αυτοκινήτων.

Στις 18 Ιουλίου 1953, ο Presley πληρώνει $3,25 για να ηχογραφήσει ένα δίσκο στη Sun Records με τα τραγούδια «My Happiness» και «That’s When Your Heartaches Begin». Ο Presley χαρίζει το δίσκο αυτό στη μητέρα του, στην οποία έχει μεγάλη αδυναμία, ως δώρο για τα γενέθλια της. Επιστρέφει στη Sun Records στις 4 Ιανουαρίου 1954 και πληρώνει $8,25 για να ηχογραφήσει ένα δεύτερο δίσκο με τα τραγούδια «I’ll Never Stand in Your Way» και «It Wouldn’t Be the Same Without You». Ο ιδρυτής του στούντιο ηχογραφήσεων της Sun, Sam Philips, ο οποίος έχει ήδη ηχογραφήσει καλλιτέχνες όπως οι Howlin’ Wolf, Τζέιμς Κότον, B. B. King και Little Milton, ψάχνει για έναν λευκό με νέγρικο ήχο και συναίσθημα. Ο Presley εμφανίζεται την κατάλληλη χρονική στιγμή, οπότε στις 26 Ιουνίου 1954 αυτός και η συνεργάτις του, Marion Keisker, τον καλούν στο στούντιο για ένα δοκιμαστικό.

Ο Έλβις παίζει με τους Scotty Moore και Bill Black, αλλά αρχικά το δοκιμαστικό κρίνεται ως αποτυχημένο. Κατά τη διάρκεια μιας πρόβας όμως πάνω στο τραγούδι «That’s All Right», ο Phillips κρίνει το αποτέλεσμα ικανοποιητικό και στις 19 Ιουλίου 1954 το βγάζει στην κυκλοφορία. Ο δίσκος γίνεται επιτυχία και ο «βασιλιάς» κάθεται στο θρόνο του…

Μερικά πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για το «βασιλιά»

  • Ο σειριακός αριθμός του στο στρατό ήταν: 53310761
  • Το νούμερο του δρόμου όπου βρίσκεται η Graceland στο Μέμφις είναι: 3764
  • Ο Elvis αγόρασε τη Graceland το 1957 και του κόστισε $100.000, ενώ μετά το θάνατό του η τιμή της εκτινάχτηκε στα $500.000
  • Ο Presley πρωταγωνίστησε σε 31 ταινίες και δυο ντοκιμαντέρ
  • Την κόρη του Lisa Marie αποκαλούσε «Buttonhead» και «Yisa»
  • Ο Εlvis ήταν κάτοχος μιας ροζ Κάντιλακ. Το αρχικό χρώμα της Κάντιλακ όμως ήταν μπλε και την αγόρασε ως δώρο στη μητέρα του Gladys Love το 1956, παρόλο που εκείνη δεν ήξερε να οδηγεί. Επίσης, είχε υποσχεθεί στην κόρη του Lisa Marie ότι θα της χάριζε το αυτοκίνητο όταν θα έκλεινε τα 18 της χρόνια, το 1986.
  • Τη συναυλία του «Elvis: Aloha from Hawaii» της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό, παρακολούθησαν δορυφορικά ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου!
  • Ο Elvis δεν αγαπούσε να ταξιδεύει με αεροπλάνο για αυτό και επέλεγε τη λύση του ιδιωτικού λεωφορείου που συχνά οδηγούσε ο ίδιος.
  • Από κάθε πόλη που επισκέπτονταν έπαιρνε ως σουβενίρ ένα σήμα της αστυνομίας. Όταν επέστρεφε στο Μέμφις φόραγε στολή αστυνομικού, καθώς και το σήμα που είχε αγοράσει και «περιπολούσε» στους δρόμους της πόλης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, σταμάταγε οδηγούς που θεωρούσε ότι οδηγούσαν ανεύθυνα, για να τους συνετίσει.
  • Η πρώτη του λέξη στην πρώτη κινηματογραφική ταινία της καριέρας του «Love me Tender» ήταν «whoa» και απευθυνόταν σε άλογο.
  • Ο Εlvis κάποτε έκανε δώρο μια ρόμπα στον θρυλικό μποξέρ Muhammad Ali, ο οποίος τη φόρεσε για πρώτη φορά στον αγώνα του εναντίον του Ken Norton στις 31/03/1973… και έχασε! Από τότε δεν την ξαναφόρεσε γιατί θεώρησε ότι του έφερε γρουσουζιά…
  • Το φυσικό χρώμα των μαλλιών του Elvis ήταν το καστανόξανθο, όμως τα έβαφε μαύρα για να μιμηθεί τον Tony Curtis για μερικούς ή τον Roy Orbison για άλλους. Μάλιστα, μετά το θάνατό του, το τελευταίο άτομο που άγγιξε το σώμα του ήταν ο κομμωτής Larry Geller για να φροντίσει το χρώμα των μαλλιών του Elvis.
  • Κάποια στιγμή και ενώ επέμενε το κρεβάτι του να είναι στρωμένο με μαύρα μεταξωτά σεντόνια, κάτι συνέβη και τον έκανε να αλλάξει γνώμη.. Τι ήταν αυτό; Έπεσε από το κρεβάτι (γλιστρώντας πάνω στα σεντόνια), χτύπησε το κεφάλι του και από τότε το κρεβάτι του ήταν στρωμένο μόνο με βαμβακερά σεντόνια.

entertainment.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024