Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σοφία Παπάζογλου: Η ζωή χωρίς τέχνη θα ήταν στεγνή και στυγνή

Σοφία Παπάζογλου: Η ζωή χωρίς τέχνη θα ήταν στεγνή και στυγνή

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Το Σάββατο 20 Μαΐου η Σοφία Παπάζογλου θα βρεθεί στον «Σταυρό του Νότου Plus» παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τα τραγούδια του νέου της άλμπουμ, «Στου ονείρου τις στροφές», καθώς και άλλες επιλογές από την προσωπική της δισκογραφία και όχι μόνο.

Λίγο πριν τη μοναδική αυτή βραδιά, η Σοφία Παπάζογλου μιλά στο in.gr για τη νέα της δισκογραφική δουλειά, ένα άλμπουμ που την ανανεώνει και αποτελεί ανάγκη της να εκφραστεί με καινούρια τραγούδια, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια η ερμηνεύτρια.

«Όλα τα τραγούδια τα αγαπώ και τα τραγούδησα από καρδιάς. Ο ακροατής μπορεί να τα προσεγγίσει επίσης όπως του μιλάνε στην καρδιά. Ο καθένας μας στα τραγούδια βρίσκει τις δικές του ιστορίες και συγκινήσεις. Αρέσουν πολύ τα τραγούδια, από ό,τι μου λένε, και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά».

«Στου ονείρου τις στροφές» είναι ο τίτλος του νέου σας άλμπουμ και θυμάμαι σε παλαιότερη συνέντευξή μας στο in.gr να σημειώνετε πως η δουλειά αυτή είναι: «κάτι καινούριο και διαφορετικό για εμένα σε σχέση με ό,τι έκανα έως τώρα στην προσωπική μου δισκογραφία». Τι θα ακούσουμε σε αυτό το άλμπουμ;
«Σε αυτό το άλμπουμ θα ακούσετε τραγούδια σημερινά, φρέσκα, άμεσα που πατάνε στο παλιό αλλά έχουν μοντέρνα στοιχεία και η ενορχήστρωση του Αντώνη Γούναρη τα φέρνει στην εποχή μας. Οι μουσικές είναι του Παναγιώτη Στεργίου και οι στίχοι του Δημήτρη Τσάφα.
»Πιστεύω πως με ανανεώνει αυτός ο δίσκος και είναι η ανάγκη μου να εκφραστώ με καινούρια τραγούδια στο ακροατήριο και να τα τραγουδήσουμε μαζί. Μετά τον δίσκο «Ο χτύπος της καρδιάς μου» με διασκευές και επανεκτελέσεις παλιών λαϊκών τραγουδιών, έρχομαι στο προσκήνιο με εντελώς νέα τραγούδια».

Ποιες είναι οι στιγμές που ξεχωρίζετε εσείς μέσα «Στου ονείρου τις στροφές» και πώς θα επιθυμούσατε να το προσεγγίσει ο ακροατής σας;
«Ξεχωρίζω το «Μια ματιά σου είδα» που είναι το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε και με βάση αυτό προχωρήσαμε στην υπόλοιπη διαδικασία του να γίνει ολοκληρωμένος δίσκος. Είναι ένα τραγούδι που με ζωντανεύει και με κάνει να χαμογελάω όταν το ακούω, έχει άνοιγμα ψυχής. Επίσης ξεχωρίζω την μπαλάντα «Είχα κάποτε μια αγάπη» και το ντουέτο μας με τον Παντελή Θαλασσινό.
»Όλα τα τραγούδια τα αγαπώ και τα τραγούδησα από καρδιάς. Ο ακροατής μπορεί να τα προσεγγίσει επίσης όπως του μιλάνε στην καρδιά. Ο καθένας μας στα τραγούδια βρίσκει τις δικές του ιστορίες και συγκινήσεις. Αρέσουν πολύ τα τραγούδια, από ό,τι μου λένε, και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά».

Η κυκλοφορία ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ στις μέρες μας, αποτελεί είδηση χαρμόσυνη, τουλάχιστον για τη μερίδα του κοινού που συνηθίζουν να ακούν ένα δίσκο «αλά παλαιά» όπως έχει πει και ο Θάνος Μικρούτσικος. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης τι έχει να σχολιάσει για αυτό;
«Πιστεύω πολύ στο τρίπτυχο συνθέτης-στιχουργός-τραγουδιστής, αν και πρέπει να προσθέσω και τον ενορχηστρωτή που έχει μεγάλη ευθύνη κι αυτός για το αποτέλεσμα. Συνήθως αυτόν το δρόμο ακολουθώ. Είναι πιο ολοκληρωμένα τα τραγούδια με αυτόν τον τρόπο γιατί δουλεύονται καλύτερα από όλους τους συντελεστές. Παρόλα αυτά, πολλοί δίσκοι όπου συμμετείχαν διάφοροι συνθέτες και στιχουργοί, με έναν όμως τραγουδιστή, υπήρξαν ιδιαιτέρως επιτυχημένοι. Είναι θέμα χημείας νομίζω».

Θα μου επιτρέψετε να πιαστώ από τον τίτλο του δίσκου σας και να σας ρωτήσω αν ο σημερινός Έλληνας επιτρέπει στον εαυτό του να ονειρεύεται.
«Ο σημερινός Έλληνας έχει πολλά στο κεφάλι του που αποτελούν εμπόδιο στα όνειρα. Από την οικονομική του ανεπάρκεια μέχρι την ψυχολογική του ανασφάλεια. Ο καθένας όμως έχει δικαίωμα στο όνειρο και οφείλει να παλέψει για αυτό μέσα του και έξω του».

Η Τέχνη –κατά το παρελθόν- έχει λειτουργήσει ως μέσο αφύπνισης κοινωνικά για πολλούς ανθρώπους. Λειτουργεί έτσι και για εσάς, ως καλλιτέχνιδα και ακροάτρια;
«Λειτούργησε έτσι γιατί το επέτρεψαν και το ευνόησαν οι συγκυρίες. Εγώ πιστεύω πως η τέχνη μας λυτρώνει, για μια στιγμή μας μαγεύει, μας συγκινεί και ανακινεί τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις μας και μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».

Μέσα τις δυσκολίες και την οικονομική στενότητα, γίνονται αξιόλογες προσπάθειες στην Τέχνη και μέσα σε όλη αυτή τη δίνη έχουμε ακόμα την «πολυτέλεια» να ασχολούμαστε με την Τέχνη…
«Ασχολούμαστε με την Τέχνη γιατί το έχουμε ανάγκη, όπως έχουμε ανάγκη να αναπαραχθούμε ως είδος. Η ζωή χωρίς τέχνη θα ήταν στεγνή και στυγνή».

Τι θεωρείτε ως υπερεκτιμημένο στη μουσική, στο τραγούδι, στη δημιουργία;
«Πολλά θεωρώ υπερεκτιμημένα αλλά δεν έχει νόημα να τα αναφέρω. Κάθε εποχή έχει τα δικά της συν και πλην. Σε μια εποχή καταθλιπτική και καταπιεσμένη σε πολλά επίπεδα η μετριότητα έχει οργιάσει. Έτσι κι αλλιώς όλα είναι τηλεκατευθυνόμενα. Παρόλα αυτά γίνονται σοβαρές προσπάθειες από καλλιτέχνες που με τον χρόνο αποδίδουν τους καρπούς τους. Όσοι δεν έχουν τα «μέσα» έχουν τον χρόνο στο πλευρό τους ακούραστο συνοδοιπόρο που όλα τα ξεσκαρτάρει».

Το Σάββατο 20 Μαΐου θα σας συναντήσουμε στον «Σταυρό του Νότου». Μιλήστε μας για τη βραδιά αυτή, καθώς επίσης και για όσα θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο για εσάς.
«Στον «Σταυρό του Νότου» θα παρουσιάσω τα τραγούδια από τον καινούριο μου δίσκο καθώς και παλαιότερα τραγούδια μου, μαζί με άλλα που αγαπώ παλιά και καινούρια. Έχω σούπερ ομάδα μουσικών μαζί μου τους αγαπημένους Παναγιώτη Στεργίου στο μπουζούκι που έγραψε και τα καινούρια τραγούδια, τον Τάσο Αθανασιά στο ακορντεόν, τον Βασίλη Κετεντζόγλου στην κιθάρα, τον Νίκο Γύρα στο μπάσο και τον Νίκο Τσιατσιούλη στα κρουστά. Καλή μας αντάμωση στις 20 Μαΐου!».

Ιnfo
Σταυρός του Νότου Plus, Φραντζή 14, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 9226975
Ώρα έναρξης: 22.30
Είσοδος: 12€ με μπύρα ή κρασί

entertainment.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024