Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάνος Πυροβολάκης: Ο «γάμος» και το «διαζύγιο» με την κρητική μουσική

Μάνος Πυροβολάκης: Ο «γάμος» και το «διαζύγιο» με την κρητική μουσική

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Μέσα από τις σύγχρονες ποπ συνθέσεις του έχει καταφέρει να ενσωματώσει στοιχεία της κρητικής παράδοσης και να ξεχωρίσει ως ένας ιδιαίτερος τραγουδοποιός, αλλά και ως ένας «σύγχρονος λυράρης».

Από τη συνεργασία του με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, ίσως την πιο σπουδαία συνεργασία του μέχρι τώρα, όπως σημειώνει στη συνέντευξή του στο in.gr, προέκυψε ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα του τραγούδια, Στης εκκλησιάς την πόρτα και τον και του άνοιξε το δρόμο για μια ανοδική πορεία στο μουσικό γίγνεσθαι.

Ο λόγος για τον Μάνο Πυροβολάκη, ο οποίος λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Σφίγγας, την Παρασκευή 28 Απριλίου, αφήνει για λίγο το δοξάρι και μιλά στο in.gr.

Ο κρητικός ήχος στα τραγούδια σου είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει και σε ξεχωρίζει ως τραγουδοποιό. Σε κάποιες δουλειές τον έχεις απαρνηθεί. Θα ρίσκαρες ένα «διαζύγιο» με τους ήχους της Κρήτης ή αντίθετα, θα εκανες ολοκληρωμένες δουλειές με παραδοσιακή κρητική μουσική;
«Στα άμεσα σχέδιά μου είναι ένας δίσκος με κρητική παραδοσιακή μουσική, ενώ θα ρίσκαρα κάποια στιγμή αυτό το «διαζύγιο». Εξάλλου η συχνότερη αιτία των διαζυγίων είναι ο ίδιος ο «γάμος»».

Το 2001 βρέθηκες ως μουσικός στο πλευρό του Νίκου Πορτοκάλογλου και το 2004 ήρθε το τραγούδι «Στης εκκλησιάς την πόρτα» το οποίο αγαπήθηκε ιδιαίτερα και σε έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Νίκος Πορτοκάλογλου λοιπόν:
«Είναι η ίσως η πιο σπουδαία συνεργασία μου μέχρι τώρα. Τα χρόνια αυτά με τον Νίκο ήταν ένα μεγάλο σχολείο και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που ήμουν σε αυτή την παρέα».

Λειτουργείς ως μάνατζερ του εαυτού σου; Είναι πλέον αυτό τάση και ανάγκη για τους περισσότερους καλλιτέχνες;
«Σε κάποια πράγματα ναι, αν και ευτυχώς για μένα υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων γύρω μου που με βοηθάνε στα περισσότερα πράγματα που έχουν σχέση με το promo, το κλείσιμο εμφανίσεων κλπ. Ο ρόλος του manager πάντως είναι πολυσύνθετος και απαιτεί μεγάλη ικανότητα και γνώση».

Η ελληνική τηλεόραση βρίθει από talent shows τραγουδιού. Σίγουρα καλές φωνές υπάρχουν αρκετές. Ωστόσο, μπορεί ένα τέτοιο show σήμερα να προσφέρει τη μεγάλη καριέρα σε έναν ανερχόμενο τραγουδιστή;

«Κανείς δεν ξέρει… Στατιστικά μάλλον όχι. Kαι ο κύριος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ικανή δισκογραφία να στηρίξει τα παιδιά αυτά να κάνουν το παραπάνω βήμα. Πρέπει κατά τη γνώμη μου τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιότητα αυτή και όσο το δυνατό πιο γρήγορα να κυκλοφορήσουν κάποιο νέο τραγούδι τους».

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει καλλιτέχνες που δεν περιμέναμε να δούμε σε ρόλο κριτή. Αναφέρω ενδεικτικά τον Κωστή Μαραβέγια, τον Κώστα Μακεδόνα, αλλά και τον Μπάμπη Στόκα. Πώς το σχολιάζεις;
«Δεν μου δημιουργεί κάποια ιδιαίτερη εντύπωση. Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και να δώσουν δύο-τρεις συμβουλές που να είναι χρήσιμες. Τα talent shows πάντως κινούνται κυρίως με τους νόμους μιας τηλεοπτικής εκπομπής παρά με όρους μιας προσπάθειας ανάδειξης νέων καλλιτεχνών…».

Είσαι πολιτικοποιημένος ως άνθρωπος; Λες άφοβα τη γνώμη σου ή φοβάσαι την κριτική του κοινού και τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα;
«Είμαι και έχω δεχθεί κριτική για αυτό και για αυτά που πιστεύω ή για ποιες συναυλίες επιλέγω να στηρίζω και να συμμετέχω».

Στην εποχή των «ψηφιακών τοίχων», αρκεί ένα «έξυπνο» κινητό ή ένα tablet για να αναρτήσει κάποιος τη γνώμη του, να σχολιάσει, να κρίνει, να ανακοινώσει. Εσύ πώς κρίνεις το γεγονός αυτό;
«Το θέμα για μένα δεν είναι το μέσο της ανάρτησης ή της κοινοποίησης, είναι η ίδια η ανάρτηση και αν έχει κάτι ενδιαφέρον να πει και να προτείνει».

Μίλησέ μας για τη μουσική σου παράσταση στη Σφίγγα, καθώς και για τα όσα καινούρια μας ετοιμάζεις το επόμενο διάστημα.
«Θα παίξουμε τραγούδια τόσο από την προσωπική μου δισκογραφία όσο και τραγούδια που κυκλοφόρησα με το group που πρωτοεμφανίστηκα στη δισκογραφία, τα Κινούμενα Σχέδια. Τραγούδια, που υπογράφω όλα αυτά τα χρόνια με τον παιδικό μου φίλο τον κ. Γιάννη Στίγκα. Αρκετές διασκευές από συνθέτες και ερμηνευτές που αγαπώ και φυσικά τραγούδια από την ελληνική παράδοση και κυρίως την παράδοση της Κρήτης.
Να πω εδώ ότι μαζί μου θα βρίσκονται επί σκηνής ο Βαγγέλης Μαμαλάκης στο λαούτο και την κιθάρα, ο Αντώνης Βλάσσης στα τύμπανα, ο Απόστολος Βαλαρούτσος στην ηλεκτρική κιθάρα και στα φωνητικά και τέλος ο Κώστας Γιαννίρης στο μπάσο και στα φωνητικά έχοντας μάλιστα επιμεληθεί και μέρος των ενορχηστρώσεων της παράστασης. Τέλος, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τους δημιουργούς και για τη δισκογραφία προσπαθώ να εκδώσω ένα άλμπουμ με τα καινούρια μου τραγούδια».

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024