Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλάν Χάρις: Ο κόσμος θα μετανιώσει που ψήφισε Τραμπ

Αλάν Χάρις: Ο κόσμος θα μετανιώσει που ψήφισε Τραμπ

...

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Τον έχουν αποκαλέσει Νατ Κινγκ Κόουλ του 21ου αιώνα. Το ρεπερτόριό του γνωστό για την ευρύτητά του, είναι ανοιχτό σε ποικίλα είδη μαύρης μουσικής και συνθετικές προκλήσεις. Σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής όπως o Tόνι Μπένετ, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε, έχουν απασχολήσει το έργο του Αλάν Χάρις από το 2000, τότε που ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι.

Διακρίσεις και βραβεύσεις από περιοδικά της τζαζ έχουν εμπλουτίσει την καριέρα του μουσικού από το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. O δίσκος του Black Bar Jukebox (2015), σε παραγωγή του βραβευμένου με Γκράμι Brian Bacchus, περιέχει ιδιαίτερες συνθέσεις της τζαζ, αλλά και ποπ διασκευές, ενώ η συνέχεια του, το περσινό Nobody’s Gonna Love You Better, ξεχωρίζει με κομμάτια βραζιλιάνικα και ροκ.

Για πρώτη φορά συνομιλεί με το ελληνικό κοινό ο τζαζίστας που θα βρίσκεται μέχρι τη Δευτέρα στη σκηνή του Half Note.

«Γνώρισα την τζαζ χάρη στην οικογένειά μου. Η μητέρα μου ήταν πιανίστρια και η θεία μου τραγουδίστρια της μπλουζ. Η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή μου, από τα βρεφικά μου χρόνια», δηλώνει στο in.gr ο μουσικός που θυμάται τον Λούις Άρμστρονγκ να έχει βρεθεί, για μια ημέρα, στο ρόλο της γκουβερνάντας φροντίζοντάς τον ως παιδί.

Στο οικογενειακό δέντρο του Χάρις, η μουσική βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Θείος του ο πρώτος μαύρος μουσικός παραγωγός, Κλάρενς Ουίλιαμς.

«Η τζαζ είναι ένα είδος μουσικής που αντέχει στο χρόνο, ενώνει ανθρώπους και κουλτούρες, σε αντίθεση με την ποπ που εμφανίζεται εύθραυστη», επισημαίνει κινούμενος σε ανάλογο ύφος με άλλους τζαζίστες που αρνούνται να μιλήσουν για μουσική πρωτοτυπία αναφερόμενοι στην ποπ.

«Συνήθως η ποπ μουσική δεν είναι σύνθετη και καταντά βαρετή. Εμένα μου αρέσει τα αυτιά μου να είναι ανοιχτά σε ηχητικές προκλήσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χάρις, ο οποίος δεν διστάζει να θίξει το θέμα του ρατσισμού παρουσιάζοντας την πραγματική του διάσταση.

Επισημαίνει ότι ως μαύρος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με ρατσιστικές συμπεριφορές στις ΗΠΑ, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε λευκούς αστυνομικούς και μαύρους έχουν λάβει, το τελευταίο διάστημα, ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ο Χάρις δηλώνει ανήσυχος για την αύξηση των ρατσιστικών επεισοδίων.

«Ο νέος μας πρόεδρος έχει δείξει ότι είναι ανοιχτός σε θέματα ανοχής ρατσισμού και αυτό είναι που με ανησυχεί περισσότερο. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα μετανιώσει στο μέλλον που ψήφισε τον Τραμπ. Υποστηρίζω όλες εκείνες τις διαδηλώσεις που οργανώνονται εναντίον του», καταλήγει εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του για την επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ.


Πληροφορίες

Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22:30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024