Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερωφίλη: Άλλοι γίναμε πιο αλληλέγγυοι κι άλλοι πιο φανατικοί

Ερωφίλη: Άλλοι γίναμε πιο αλληλέγγυοι κι άλλοι πιο φανατικοί

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Η Ερωφίλη μιλά στο in.gr με αφορμή την ιδιαίτερη μουσική συνάντησή της με την Πένυ Παπακωνσταντίνου και τον Δημήτρη Παπαβομβολάκη στη μουσική σκηνή Σφίγγα, τις Δευτέρες 12 και 19 Δεκεμβρίου. Οι τρεις καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα πρόγραμμα γεμάτο αντιθέσεις και συνθέσεις επάνω σε διαφορετικά ηχοχρώματα (παραδοσιακή ελληνική μουσική με αμερικάνικη country/folk, jazz με ρεμπέτικο, alternative rock με λαϊκό) με κεντρικό πρόσωπο την Ερωφίλη. Στην παρέα τους θα βρεθούν επίσης οι Κώστας Λειβαδάς και Σταύρος Σιόλας την πρώτη Δευτέρα (12/12) και οι Μπάμπης Στόκας και Κώστας Παρίσσης την δεύτερη Δευτέρα (19/12).

Μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση με διαφορετικά ηχοχρώματα πραγματοποιείται στη σκηνή της «Σφίγγας», στις 12 και 19 Δεκεμβρίου. Μιλήστε μας για τη σύμπραξη αυτή και τις εκπλήξεις που κρύβει.
«Η σύμπραξη αυτή ξεκίνησε από μια ιδέα της Πένυς Παπακωνσταντίνου, η φιλία μας και η αγάπη μας για τη μουσική είναι ο συνδετικός κρίκος και ο λόγος που αποφασίσαμε να βρεθούμε οι τρεις μας επί σκηνής. Κυρίως η πρόκληση να «παντρέψουμε» διαφορετικά είδη μουσικής (country-παραδοσιακή–σύγχρονη ελληνική) ό,τι αντιπροσωπεύει ο καθένας μας καλύτερα, σε κάποιες τριπλέτες ας πούμε. Εκπλήξεις, μάλλον, είναι κάποιοι συνδυασμοί τραγουδιών που εμείς τους απολαμβάνουμε, και οι διασκευές μας. Όσο για τους φίλους καλεσμένους, τους ευχαριστούμε από καρδιάς και για τις δύο Δευτέρες!».

Με ποιο τρόπο προσφέρει ανακούφιση το τραγούδι, κατά τη γνώμη σας;
«Με όποιο τρόπο επιθυμεί ο καθένας μας. Δεν υπάρχει νομίζω ιδιαίτερη στιγμή της ζωής μας που δεν την έχουμε συνδυάσει με ένα στίχο, με μια μελωδία, με μια φωνή. Είναι η τέχνη που είναι πιο κοντά από κάθε άλλη στην καθημερινότητά μας. Μας χαλαρώνει, μας δυναμώνει, μας γαληνεύει, μας ανακουφίζει όταν πλημμυρίζουμε από ωραίους ήχους και στίχους. Έτσι για μένα θεραπεύει. Και το ότι βρισκόμαστε τόσοι πολλοί σε ένα χώρο να ακούμε, να τραγουδάμε και να μην τσακωνόμαστε, να μην μεταφέρουμε άλλα άγχη».

Θεωρείτε ότι η μουσική και οι Τέχνες γενικότερα, χτίζουν γέφυρες, φιλίες και ελπίδα;
«Φυσικά, έτσι πρέπει να γίνεται, έτσι πρέπει να είναι! Οι τέχνες πρέπει να γκρεμίζουν σύνορα και να φέρνουν ανθρώπους, κουλτούρες, πολιτισμούς, πιο κοντά. Και μέσα από συνεργασίες και μέσα από γνώση».

Η κοινωνία και οι λαοί θα υπάρξουν ποτέ ώριμοι και έτοιμοι να διασχίσουν αυτές τις γέφυρες, να δείξουν ειλικρινή διάθεση για συνεννόηση και ειρηνική συνύπαρξη;
«Δεν ξέρω αν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσω. Είμαι φύση αισιόδοξη και θα ήθελα να πιστεύω πως ναι, αλλά δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε ποτέ να τιθασεύσουμε εγωισμούς και όσα διαπραγματεύονται κάποιοι ή κάποια «συμφέροντα» που δεν είναι στο χέρι μας. Δύσκολο… Ουτοπικό…».

Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μια φράση από την «Ψαρόσουπα» όταν ο Σταμάτης Κραουνάκης ως «Τέρας Ψυχραιμίας» λέει «Η λέξη δε μοιάζει με πράξη και πρέπει ν’ αλλάξεις εσύ εαυτό, αν θέλεις ο κόσμος ν’ αλλάξει» για να σας ζητήσω να μας σχολιάσετε το βάρος, τη σημασία της, καθώς και αν έχει αρχίσει αυτό να φαίνεται με έργα…
«Μιας και αναφέρεστε σε αυτόν το στίχο, να σας πω ότι αυτό ακριβώς με είχε συγκλονίσει στην Ψαρόσουπα του Γιωργου Λεμπέση και στους στίχους του Βαγγέλη Λεμπέση. Πόσο σπουδαία μηνύματα δίνουν στα παιδιά με όχημα ένα οικολογικό παραμύθι. Και ο Σταμάτης συγκινήθηκε όταν το τραγούδησε και οι ηθοποιοί σε κάθε παράσταση. Αυτή είναι η ουσία και το ξέρουμε όλοι. Άλλοι γίναμε πιο αλληλέγγυοι κι άλλοι πιο φανατικοί. Αν αλλάξουμε πραγματικά θα δούμε και τον κόσμο μας να αλλάζει… Ελπίζω σε άλλες γενιές».

Οι μουσικές παραστάσεις πραγματοποιούνται στη μουσική σκηνή Σφίγγα στο κέντρο της Αθήνας. Ποια συναισθήματα σας «γεννά» μια βόλτα στους δρόμους της πρωτεύουσας;
«Ανάμικτα… Είμαι από τους λάτρεις του κέντρου της Αθήνας. Πολύπαθη πόλη, πολυπολιτισμική. Πικραίνομαι όταν βλέπω κατεβασμένα ρολά, άστεγους και παίρνω δύναμη όταν σε πείσμα των καιρών αντέχουμε, βρισκόμαστε στο κέντρο, σε ένα café, ένα ταβερνάκι, μιλάμε, πίνουμε, τραγουδάμε, όσοι αντέχουμε. Η μουσική σκηνή Σφίγγα είναι ένας ιδανικός χώρος –και κοντά σε Μετρό– για μουσικές συναντήσεις. Με αξιόλογες προτάσεις για φέτος αρκετές μέρες την εβδομάδα».

Υπάρχει κάποιος στόχος στη μουσική σας πορεία ο οποίος δεν έχει ακόμα επιτευχθεί;
«Αν δεν υπήρχε το ανικανοποίητο του καλλιτέχνη… Πολλά νομίζω, να γράψω μουσική για παιδικά παραμύθια, να διδάξω ηθοποιούς, να τραγουδήσω καινούρια ωραία τραγούδια, να συνεργαστώ με νέους ανθρώπους, να ταξιδέψω, να μάθω οτιδήποτε καινούριο στη μουσική. Δεν κάνω σχέδια συγκεκριμένα γιατί η ζωή μου έχει δείξει ότι έχει τα δικά της. Είμαι εδώ όμως, ανικανοποίητη και έτοιμη!».

Nέα πράγματα υπάρχουν στα σκαριά;
«Ένα καινούριο τραγούδι που ετοιμάζουμε δισκογραφικά για το οποίο δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμη συντελεστές! Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου θα βρίσκομαι στην Κατερίνη στο Tessera με την Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο. Παραμονή, ανήμερα Χριστουγέννων και 7 Ιανουαρίου στο Ρυθμό Stage με τον αγαπημένο Τάκη Σούκα, το Γιώργο Σαρρή, την Αργυρώ Καπαρού, το Χάρη Μακρή και το Βασίλη Χαραλάμπους. Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, θα βρίσκομαι στο Πεδίον του Άρεος με το μοναδικό γυναικείο συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής SMYRNA, όπου θα συμμετέχω σε συναυλία τους. Παράλληλα ταξιδεύουμε την παράσταση Trigger point σε διάφορες μουσικές σκηνές».

Info
Σφίγγα, Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμή εισόδου: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί

entertainment.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024