Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρένα Μόρφη εκπληρώνει το όνειρο της Σούλης Ανατολή 60 χρόνια μετά

Η Ρένα Μόρφη εκπληρώνει το όνειρο της Σούλης Ανατολή 60 χρόνια μετά

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Η τραγουδίστρια των Imam Baildi, Ρένα Μόρφη παρουσιάζει την φανταχτερή περσόνα Σούλη Ανατολή ζωντανά στο Tiki Bar, τις Τετάρτες 7 και 14 Δεκεμβρίου.
Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα της Ρένας Μόρφη, ποιες οι ομοιότητές της με τη Σούλη Ανατολή και πώς καταφέρνει αυτή η λαμπερή περσόνα να βρει τη θέση της μέσα σε ένα γκρίζο σκηνικό;

Από τη στιγμή που μας σύστησες τη Σούλη Ανατολή -με την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού σου δίσκου- μέχρι σήμερα που συναντιόμαστε στις σελίδες του in.gr, θέλουμε να μας μιλήσεις για αυτήν τη συμπόρευσή σου μαζί της.
«Η πορεία έχει ξεκινήσει αρκετά πριν συστηθεί η Σούλη Ανατολή αφού στο μυαλό μου υπήρχε σαν ιδέα πάνω από πέντε χρόνια και άρχισα να την δουλεύω τα τελευταία τρία. Χωρίς τους κατάλληλους συνεργάτες όμως δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα όπως το φανταζόμουν. Έξι μήνες μετά την πρώτη κυκλοφορία του δίσκου, μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από κάθε προσδοκία μου και νιώθω περήφανη και πανευτυχής. Είναι μια ιδιαίτερη σύλληψη που ανυπομονώ να μοιραστώ και ζωντανά εκτός από δισκογραφικά».

«Σούλη Ανατολή», όπως έχεις δηλώσει ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της γιαγιάς σου, στο Βόλο της δεκαετίας του ‘50. Ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα όλο αυτό το εγχείρημα για εσένα, έτσι δεν είναι;
«Σίγουρα είναι στοίχημα όπως κάθε προσωπική κίνηση στον μουσικό τομέα. Εκτίθεσαι σε ένα ευρύ κοινό με σκοπό να επικοινωνήσεις κάτι που πιστεύεις ότι θα άφορα κι άλλους. Σε τελείως προσωπικό επίπεδο, με το να χρησιμοποιήσω το ψευδώνυμο της γιαγιάς μου ως τίτλο του δίσκου, εκτός του ότι το βρίσκω όμορφο και εύηχο, θέλησα να την τιμήσω για τις επιλογές της και να εκπληρωθεί ένα όνειρο της έστω και 60 χρόνια μετά».

Η Σούλη Ανατολή χαρακτηρίζεται ως μια φανταχτερή περσόνα. Αυτή η περσόνα καταφέρνει να βρει το χώρο της μέσα στο γκρίζο και δύσκολο παρόν;
«Από την ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα φαίνεται πως έχουμε μεγάλη ανάγκη να ξεφύγουμε από το γκρίζο όπως λες. Η μουσική άλλωστε έχει μια δύναμη λύτρωσης από ό,τι μας καταβάλλει. Μάλιστα επειδή το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο δύσκολο από το παρόν, νομίζω ότι το μόνο που μας μένει είναι να χρωματίσουμε την καθημερινότητα μας και να την κάνουμε όσο πιο λαμπερή και αισιόδοξη γίνεται».

Ποια είναι τα κοινά στοιχεία, οι ομοιότητες της Ρένας Μόρφη με τη Σούλη Ανατολή;
«Δεν έχουν και μεγάλες διαφορές. Η Ρένα είναι αναπόσπαστο μέλος του συγκροτήματος των Imam Baildi και η Σούλη (ξανά)ξεκινά από την αρχή με βασικό στοιχείο τον αυθορμητισμό και την μουσική «απελευθέρωσή» της. Επίσης αν μας βάλεις δίπλα με την γιαγιά μου είμαστε φτυστές (θα ‘θελα γιατί είναι μια κούκλα)!».

Από ποια ανάγκη προέκυψε ο προσωπικός σου δίσκος και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την πορεία σου με τους Imam Baildi;
«Ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μπαλογιάννης, ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης και με όποιον μοιράστηκα αυτή την ιδέα ενθουσιάστηκε και ήθελε να συμμετάσχει δημιουργικά. Ήταν μία καλλιτεχνική ανάγκη που είχαμε όλοι οι συντελεστές του δίσκου και βασίζεται στον θαυμασμό μας για το κλασικό λαϊκό τραγούδι. Προσωπικά θέλησα να αφομοιώσω όλες μου τις ασύνδετες, φαινομενικά, επιρροές -από τον Héctor Lavoe μέχρι τον Tom Waits και την Βίκυ Μοσχολιού- σε κάτι συμπαγές και ολοκληρωμένο. Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να γίνει με τόση ακρίβεια και γούστο αν δεν αναλάμβαναν οι Imam Baildi την παραγωγή. Ήταν μια πρόκληση και για τον Ορέστη Φαληρέα που μαζί με τον Λύσσανδρο κατάφεραν να κάνουν το αντίθετο ακριβώς από αυτό που έχουμε συνηθίσει στους δίσκους των Imam. Αντί για παλιά τραγούδια με ευφάνταστες λούπες και beat, έφτιαξαν έναν τελείως ακουστικό, λιτό και αναλογικό ήχο με νέο υλικό. Σαν συγκρότημα, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα που εμπνέει ο ένας τον άλλον συνέχεια και χαίρομαι που η συνεργασία μου μαζί τους επεκτείνεται σε πολλά καλλιτεχνικά βήματα».

Θα αποδεχόσουν το χαρακτηρισμό ρετρό;
«Όχι δεν νιώθω καθόλου ρετρό. Θα αποδεχόμουν όμως τον όρο «mix and match»».

Υπάρχουν σκέψεις και για δεύτερο προσωπικό δίσκο και επιπλέον ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας με τους Imam Baildi;
«Προς το παρόν ο Ορέστης και ο Λύσσανδρος ετοιμάζουν τον πέμπτο και επετειακό δίσκο των Imam Baildi καθώς το 2017 το συγκρότημα κλείνει 10 χρόνια παρουσίας. Θα κάνουμε κάποιες επιλεγμένες εμφανίσεις πριν την κυκλοφορία του και παράλληλα η Σούλη Ανατολή θα ξεκινήσει τις ζωντανές της εμφανίσεις εντός και εκτός Αθηνών. Αυτά για το επόμενο εξάμηνο. Πιο μακριά δεν κάνω σχέδια, το έχω γρουσουζιά!».

Μίλησε μας για τις βραδιές στο Tiki Bar, στις 7 και 14 Δεκεμβρίου.
«Έχω τόση λαχτάρα για αυτές τις Τετάρτες! Με τους Imam έχω τραγουδήσει σε τόσες πόλεις και χώρες κι όμως νιώθω ότι θα βγω πρώτη φορά στη σκηνή! Έχω μαζί μου μια εκπληκτική μπάντα, με τέσσερις από τους καλύτερους μουσικούς στο είδος τους: τον Λάμπη Κουντουρόγιαννη στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Ορέστη Μπενέκα στη φαρφίσα και τους Carlos Menéndez και Άγγελο Πολυχρόνου στα κρουστά. Εκτός από τα τραγούδια του προσωπικού μου δίσκου που υπογράφουν ο Φοίβος Δεληβοριας και ο Δημήτρης Μπαλογιάννης, ο οποίος βρίσκεται και αυτός επί σκηνής στην κλασική κιθάρα. Θα ακούσετε τραγούδια που έχουμε αγαπήσει βαθιά σε πολύ ιδιαίτερες εκτελέσεις. Ανακατεύουμε λάτιν ρυθμούς, 60s και 70s τραγούδια που άφησαν εποχή, επαναπροσεγγίζοντας το κλασικό λαϊκό τραγούδι, σε ένα εξωτικό αλλά ταυτόχρονα οικείο άκουσμα που σε ξεσηκώνει να χορέψεις και να τραγουδήσεις. Η Σούλη Ανατολή με τον αυθορμητισμό που τη διακρίνει, θέλει να αποτινάξει τις ταμπέλες και τα μουσικά ταμπού. Αν δεν αγαπάτε το ελληνικό τραγούδι και ακούτε μόνο «ξένα», ελάτε στο Τίκι κι η Σούλη θα σας αλλάξει γούστα!».

Tiki Bar Athens, Φαλήρου 15 (Μετρό Ακρόπολη)
Είσοδος 6 ευρώ
Τηλέφωνο: 2109236908

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024