Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Madeleine Peyroux: Ίσως στην Αμερική να αντιμετωπίζουμε το τέλος της Δημοκρατίας

Madeleine Peyroux: Ίσως στην Αμερική να αντιμετωπίζουμε το τέλος της Δημοκρατίας

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Μία από τις κορυφαίες σύγχρονες φωνές της παγκόσμιας jazz σκηνής, η Madeleine Peyroux, επιστρέφει για μια συναυλία στο PassPort Κεραμεικός στις 18 Νοεμβρίου. Λίγο πριν ανέβει στην αθηναϊκή σκηνή, η Madeleine μιλά στο in.gr για τον καινούριο της δίσκο με τίτλο Secular Hymns, το live της στις 18 /11, το αντίο της στον Leonard Cohen, αλλά και την άποψή της για το νέο Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump.

  • Για τη συναυλία στην Αθήνα στις 18/11 στο PassPort Κεραμεικός

«Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένη που θα βρεθώ και πάλι στην Αθήνα, στην πόλη που «γεννήθηκε» η Δημοκρατία. Η Αθήνα πάντοτε με υποδέχεται με ζεστασιά και αγάπη. Αυτό που θυμάμαι από προηγούμενες συναυλίες μου εδώ είναι που χορεύαμε όλη τη νύχτα πίνοντας ούζο.
Θα παίξω ως τρίο, με τους δυο μουσικούς μου, με τους οποίους συνεργάζομαι τα τελευταία δέκα χρόνια, παρουσιάζοντας διαφορετικά είδη τραγουδιών: blues, μπαλάντες, γαλλικά τραγούδια ενώ πρέπει να πω πως έχω ετοιμάσει και ένα τραγούδι στα ελληνικά και ελπίζω να το τραγουδήσουμε μαζί με το κοινό. Θέλω να παίξω κομμάτια που είναι πιστεύω περισσότερο πνευματικά, ικανά να γιατρέψουν την ψυχή μας, να μας εμπνεύσουν ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι περισσότερο ανοιχτόμυαλοι».

  • Για το τελευταίο της άλμπουμ, Secular Hymns.

«Ονόμασα το τελευταίο μου άλμπουμ με τον αντιφατικό τίτλο Secular Hymns γιατί η λέξη Hymns, τουλάχιστον στην Αμερική, συνδέεται με την εκκλησία, ενώ αντίθετα η λέξη Secular σημαίνει κοσμικός, μη θρησκευτικός. Το νόημα που δίνω είναι να ανακαλύψουμε τι θεραπεύει, τι είναι πνευματικό, ενωτικό και πολύτιμο στον καθένα από εμάς και στην καθημερινότητά μας. Να αντιληφθούμε τον εαυτό μας ως μέρος μιας ευρύτερης κοινωνίας και κουλτούρας, ως μέρος όλης της οικουμένης».

  • Για την έμπνευσή της όταν γράφει τραγούδια

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου τραγουδοποιό. Είμαι μια ερμηνεύτρια. Ο ερμηνευτής καλείται να ενσαρκώσει τη μουσική. Κυριολεκτικά και μεταφορικά ο ερμηνευτής πρέπει να ενσαρκώσει τη μουσική, την ποίηση και τους στίχους, όλο το νόημα που βρίσκεται σε ένα κομμάτι. Χρειάζεται να μπει μέσα στο κομμάτι, με την καρδιά, το μυαλό και το σώμα του. Τα τραγούδια μου δείχνουν ποια είμαι, τι κάνω και γιατί το κάνω. Η μουσική έχει τη δύναμη να εκφράσει πάρα πολλά πράγματα και πιστεύω ότι γράφοντας νέα τραγούδια συνεχίζω να θέτω προβληματισμούς. Το τραγούδι είναι ο τέλειος τρόπος να μιλάς για θέματα που μπορεί να μοιάζουν μπερδεμένα ή παρεξηγημένα. Αυτό επιδιώκω και στο νέο μου δίσκο. Σίγουρα υπάρχουν υπέροχα τραγούδια που μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά μας για όσα συμβαίνουν γύρω μας, αλλά θέλω να γράψω τραγούδια που απευθύνονται στους καιρούς και τα προβλήματα του σήμερα».

  • Μια αμερικανίδα καλλιτέχνις με παγκόσμια ψυχή.

«Αυτό που εννοώ με αυτήν τη φράση είναι πως έχω συνειδητοποιήσει ποια πραγματικά είμαι και αυτό προκύπτει στο ότι νιώθω πολίτης του κόσμου. Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει είναι πως υπάρχουν πολλά πράγματα για να σου δείξουν ποιος πραγματικά είσαι, αν κοιτάξεις λίγο έξω από τον εαυτό σου. Θεωρώ πως οι Αμερικανοί δεν ταξιδεύουν αρκετά και έτσι δεν έχουν μια σωστή αντίληψη του κόσμου που βλέπουν στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή τους. Επιδιώκω λοιπόν να έχω ανοιχτό μυαλό και να εκτιμώ τον κόσμο μας και τους ανθρώπους του. Όλους, από κάθε πολιτισμό και κουλτούρα».

  • Η πορεία των πραγμάτων παγκοσμίως

«Δεν θα έλεγα ότι ο κόσμος γίνεται χειρότερος, αλλά ότι ο κόσμος αλλάζει. Υπάρχει μια παγκόσμια συνειδητοποίηση των πραγμάτων. Όμως έχουμε να δώσουμε πολλές μάχες και ιδιαίτερα οι επόμενες γενιές. Το μονοπάτι μπροστά μας είναι πολύ δύσκολο. Δεν έχω τις απαντήσεις αλλά έχω την πεποίθηση ότι ο καθένας από εμάς είναι ικανός να ανακαλύψει την ομορφιά που κρύβει μέσα του. Και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την οργή που υπάρχει και να βρούμε τη λύση στο πρόβλημα, η οποία δεν είναι να κατηγορούμε τους λάθος ανθρώπους. Θα καταφέρουμε να ανυψώσουμε το πνεύμα μας και την ψυχή μας. Για να καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι πρέπει να γίνουμε πιο γενναιόδωροι, πιο ευγενικοί και καλόκαρδοι και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Η Μουσική, η Αγάπη, η Τέχνη παίζουν κεντρικό και σημαντικό ρόλο στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Και αυτό είναι που καλούμαστε να αποδείξουμε: το πώς θα γίνουμε καλύτεροι μέσα σε αυτό τον τρελό, πολύπλοκο και μπερδεμένο κόσμο που ζούμε. Πιστεύω πως η μουσική μπορεί να συμβάλλει σε αυτό. Εγώ θα συνεχίζω να παίζω τη μουσική μου και εύχομαι να μπορέσω να «γιατρέψω» το κοινό που με ακούει. Θέλω να δείξω ότι είναι ώρα να κοιτάξουμε μέσα μας ειλικρινά, να δώσουμε χώρο στον εαυτό μας και να κοιτάξουμε γύρω μας, τους συνανθρώπους μας που νιώθουν το ίδιο και παλεύουν με τα ίδια προβλήματα, ο καθένας με τον τρόπο του».

  • Το αντίο στον Leonard Cohen

«Δεν θα πω αντίο στον Leonard, γιατί δεν μπορώ να του πω αντίο. Από τη στιγμή που έμαθα ότι ο Leonard Cohen πέθανε, κάθε μέρα στις συναυλίες μου στην Αμερική παίζαμε για εκείνον, παίζαμε τα τραγούδια του. Και η αλήθεια είναι ότι ο Leonard δεν «έφυγε». Η μοναδική ποίηση του Leonard θα υπάρχει για πάντα. Αν έπρεπε λοιπόν να τον αποχαιρετήσω, θα είχα μόνο να πω ότι αυτό δεν είναι το αντίο».

Για την εκλογή του Donald Trump στην Αμερικανική Προεδρία
«Ίσως στην Αμερική να αντιμετωπίζουμε το τέλος της Δημοκρατίας και σαφέστατα θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έρθουν έτσι τα πράγματα στο τέλος. Ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μου περιοδείας, θα μπορέσω να διαδώσω το μήνυμα ότι η Αμερική αυτήν τη στιγμή περνάει δύσκολες στιγμές, όμως όλοι εμείς που έχουμε σοκαριστεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα δουλέψουμε πιο σκληρά από ποτέ να το ξεπεράσουμε αυτό με κάθε δυνατό τρόπο. Με τα τραγούδια μου θέλω να δείξω το πόσο λυπάμαι και είναι σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ήθελαν αυτό το αποτέλεσμα. Εύχομαι ότι ακόμα και αυτοί που ψήφισαν και ήθελαν τον Trump, να αλλάξουν γνώμη».

Πληροφορίες
Opening act: Γιάννα Βασιλείου
Passport Κεραμεικός, Kεραμεικού 58 & Μαραθώνος, Αθήνα
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων:
42 ευρώ – αριθμημένες θέσεις
33 ευρώ – καθήμενοι (χωρίς αρίθμηση)
27 ευρώ – όρθιοι
20 ευρώ – φοιτητικό, άνεργοι
Προπώληση εισιτηρίων: Public, Media Markt, Seven Spots, Reload, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία
και τηλεφωνικά στο 11876. Online sales: www.viva.gr

entertainment.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024