Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίτρινα Ποδήλατα: Όσο ζούμε οφείλουμε να ονειρευόμαστε ακόμα

Κίτρινα Ποδήλατα: Όσο ζούμε οφείλουμε να ονειρευόμαστε ακόμα

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση «Εμείς θέλουμε να βγάζουμε προς τους νέους ανθρώπους υγιή στοιχεία δημιουργίας, πειραματισμού, ανήσυχου και ζωηρού πνεύματος σε περιόδους εσωστρέφειας και μιζέριας». Τα Κίτρινα Ποδήλατα, Αλέξανδρος και ο Γιώργος Παντελιάς, έρχονται στη μουσική σκηνή Κρεμλίνο για τέσσερα εναλλακτικά συναυλιακά βράδια. Με αφορμή τη νέα και ιδιαίτερη παράσταση που συγχρονίζει ήχο, φως και […]

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

«Εμείς θέλουμε να βγάζουμε προς τους νέους ανθρώπους υγιή στοιχεία δημιουργίας, πειραματισμού, ανήσυχου και ζωηρού πνεύματος σε περιόδους εσωστρέφειας και μιζέριας».

Τα Κίτρινα Ποδήλατα, Αλέξανδρος και ο Γιώργος Παντελιάς, έρχονται στη μουσική σκηνή Κρεμλίνο για τέσσερα εναλλακτικά συναυλιακά βράδια. Με αφορμή τη νέα και ιδιαίτερη παράσταση που συγχρονίζει ήχο, φως και εικόνα, καθώς και την κυκλοφορία του VOL.2 : «Κίτρινα Ποδήλατα-the Orchestra project», δεύτερου μέρους μιας εντυπωσιακής μουσικής τριλογίας, το σχήμα μιλά στο in.gr.

Aπό τις 12 Νοεμβρίου σας βρίσκουμε στη σκηνή του «Κρεμλίνο» στον Πειραιά, σε μια ξεχωριστή –διαδραστική- μουσική παράσταση με καλεσμένους, καθώς και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Ο λόγος σε εσάς για να μας τα πείτε καλύτερα.
«Η φιλόξενη μουσική σκηνή του Κρεμλίνο αποδεικνύεται ιδανική για τη νέα μας live-παραγωγή, η οποία έχει αρκετές εκπλήξεις και επιχειρεί κατά βάση να παρουσιάσει τη νέα μας δισκογραφική πρόταση the Orchestra project, αλλά και να συνεχίσει την εν γένει άποψή μας σχετικά με τις live εμφανίσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παράσταση που συγχρονίζει ήχο, φως και εικόνα δυναμώνοντας το «σήμα» και το νόημα των τραγουδιών και που μας δίνει τη δυνατότητα να «συμπράξουμε» τόσο με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ όσο και με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες του χώρου! Έιναι μια παρτάσταση με προετοιμασία πολλών μηνών, τις λεπτομέρειες και τις εκπλήξεις της οποίας θα μας επιτρέψετε να τις φυλάξουμε για όσους μας κάνουν την τιμή να βρεθούν στο Κρεμλίνο σε κάποιο από τα επόμενα 4 Σάββατα!».

Μας έχετε συνηθίσει σε ιδιαίτερα και προσεγμένα πρότζεκτ. Το νέο σας άλμπουμ τι περιλαμβάνει;
«Το νέο άλμπουμ Κίτρινα Ποδήλατα-the Orchestra project αποτελεί το δεύτερο μέρος της μουσικής τριλογίας που από τον περασμένο Νοέμβριο ξεκινήσαμε με τη κυκλοφορία του acoustic project. Αποτυπώνει τη συνεργασία μας με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με εξαιρετικές ενορχηστρώσεις από τον Γιάννη Γκίκα και ιδανική διεύθυνση ορχήστρας από τον Αλέξιο Πρίφτη. Παλαιότερα αλλά και νέα τραγούδια μας παρουσιάζονται με έναν ήχο που ανανεώνει και επανα-προτείνει τη μουσική μας άποψη. Εγχείρημα που ούτως ή άλλως, ήταν και είναι ο βασικός στόχος αυτής της τριλογίας. Το άλμπουμ έχει ως βασικό στοιχείο την μέγιστη δυναμική ένταξη της ορχήστρας στην ηλεκτρική μας μπαντα, χωρίς να περιορίζεται σε «συνοδευτικό» ρόλο. Ιδιαίτερα σημεία του άλμπουμ είναι η πρώτη μας προσπάθεια σε ένα «άνοιγμα» στην ιταλική μουσική κουλτούρα αλλά κι ένα οργανικό-κιθαριστικό ντουέτο με τον Al Di Meola».

Υπάρχει άγχος για το αποτέλεσμα της νέας μουσικής σας πρότασης, καθώς και για το πώς θα την υποδεχτεί το κοινό;
«Το άγχος στην υπολοίηση ενός πρότζεκτ, υπάρχει μόνο σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα και την πιο ολοκληρωμένη και άρτια υλοποίηση της μουσικής ιδέας που εξ αρχής γεννήσαμε στο μυαλό μας. Σε αυτό το επίπεδο επειδή δουλέψαμε για πολύ καιρό και σε υψηλό επίπεδο σε θέματα σκηνοθεσίας, ήχου και ενορχηστρώσεων με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, νιώθουμε πολύ καλά. Από τη στιγμή που εμείς ως δημιουργοί, αποτυπώσαμε αυτό που ονειρευτήκαμε στο επιθυμητό επίπεδο, δεν υπάρχει κανένα άγχος σε σχέση με το πώς θα το υποδεχτεί ο κόσμος. Πάντοτε αφήνουμε στο χρόνο να αποδειχθούν τέτοια θέματα. Αν δε θέλαμε να «ρισκάρουμε» σε σχέση με την αποδοχή του κόσμου, δεν θα το επιχειρούσαμε καν, θα μέναμε στο γνωστό αυτονόητο, πετυχημένο κι απλώς αναμασημένο. Εμείς θέλουμε να βγάζουμε προς τους νέους ανθρώπους υγιή στοιχεία δημιουργίας, πειραματισμού, ανήσυχου και ζωηρού πνεύματος σε περιόδους εσωστρέφειας και μιζέριας».

Πως χτίζεται κατά την άποψή σας μια γνήσια σχέση με το κοινό και πείτε μας αν πιστεύετε πως το έχετε πετύχει.
«Η ερώτησή σας αυτή έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς. Μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε ξανά τη δική μας οπτική γωνία σχετικά με αυτό.
»Είναι σημαντικό να πούμε στους νέους ανθρώπους, μπροστά στα δύσκολα που αντιμετωπίζουν, πως στην εποχή του «εύκολου», στην εποχή της «εικόνας», στην εποχή του εφήμερου και του «γρήγορου», δυστυχώς παρασύρονται από τη μέθοδο της «στυμμένης λεμονόκουπας». Ο τηλεοπτικός «παράδεισος» πουλάει όνειρα κι ελπίδες εξαμήνου, σε νέους που νιώθουν αδιέξοδο σε σχέση με τη μουσική τους και καλλιτεχνική τους προοπτική.
»Μια αληθινή πορεία, μια αληθινή καριέρα, ό,τι κι αν σημαίνει για τον καθένα αυτό, χτίζεται αυστηρά και μόνο με τη σκληρή δουλειά, τη συνέπεια, την τόλμη, την διαρκή αναζήτηση γνώσης, την αγάπη για τη μουσική ως τέχνη και κυρίως για τους λόγους τους οποίους υπηρετείται (και όχι χρησιμοποιείται). Χρειάζεται πίστη όχι μόνο στο ταλέντο αλλά στην εξέλιξή του και τη διεύρυνσή του αλλά και υπομονή, επιμονή και αντοχές. Έτσι μόνο χτίζει κάποιος μια σχέση βασισμένη σε αλήθεια, σε ουσία και κυρίως σε βάθος χρόνου. Εμείς 16 χρόνια μετά, ακόμη αναζητούμε να χτίζουμε εκ νέου επάνω σε αυτά τα στοιχεία, εξ ου και η νέα πειραματική αναζήτησή μας με το οrchestra project».

Σε παλαιότερη συνέντευξή μας, μου είχατε πει πως «η μουσική χρωματίζει τις ψυχές και τη ζωή όλων μας…». Η μουσική είναι λειτούργημα κατά τη γνώμη σας;
«Η μουσική ξεκινά από το ρυθμό του χτύπου της καρδιάς της μητέρας μας… θέλοντας και μη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συναισθήματά μας, τη ψυχολογία μας και τη δυναμική μας. Για αυτό και δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τη δύναμη αυτή οι δημιουργοί και οφείλουμε να επιστρατεύουμε τις δημιουργίες μας με προσοχή και αγνό σκοπό. Γιατί η μουσική έχει γοητεία και επικοινωνιακή δύναμη που μπορεί να διαμορφώσει συνειδήσεις και να οδηγήσει ή… και να αποχαυνώσει λαούς και γενιές. Το αν είναι ή όχι λειτούργημα εξαρτάται από τον ίδιο το δημιουργό και μόνον. Από την ηθική του, τη φιλοσοφία του και τη διάθεσή του να την υπηρετήσει. Και η ιατρική είναι λειτούργημα, αλλά θα συμφωνήσετε φαντάζομαι πως αυτό εξαρτάται από τον ίδιο το γιατρό…».

Τι επιχειρείτε να διατυπώνετε μέσω της μουσικής σας;
«Φως στην άκρη του τούνελ. Πίστη στον άνθρωπο και τις αξίες που όσο κι αν θάβονται από τη γενική «βιτρίνα», πάντα είναι έτοιμες να λάμψουν αν τις αναζητήσουμε. Τόλμη και ενεργή στάση στα δύσκολα. Μας ενδιαφέρει να προσπαθούμε να ξορκίζουμε τη μιζέρια και την απογοήτευση. Να μη βγάζουμε τις ευθύνες μας από το κάδρο και να προσπαθούμε για το σύνολο και όχι για το αιώνιο ελληνικό βόλεμα. Αυτά αναζητούμε στους στίχους μας. Όσο ζούμε οφείλουμε να ονειρευόμαστε ακόμα…».

Έχετε αποδεχθεί την παρούσα κατάσταση ή θα ήταν «έγκλημα» να αποδεχτούμε μια ζοφερή και νοσηρή κατάσταση;
«Εμεις προσπαθούμε μέσα στην όποια κατάσταση, να βρίσκουμε τρόπους με αυτοκριτική αλλά και τόλμη, να πηγαίνουμε παρακάτω και να μην αποκλείνουμε από τα όνειρά μας. Αν αυτό έχει γίνει πλέον εξαιρετικά δύσκολο και απαιτείται να δώσουμε όλη μας την ενέργεια, όλη τη ζωή μας, τότε απλώς τα δίνουμε και δεν επιτρέπουμε να μας κάνει κανείς να απογοητευτούμε. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να απογοητεύουμε τους εαυτούς μας.
»Πιστεύουμε τέλος, πως ο καθένας από εμάς μπορεί στον όποιο μικρόκοσμό του να αλλάξει τον κόσμο κάθε μέρα που ξημερώνει. Αυτή είναι η αληθινή ζωή, η αληθινή της αξία. Ο άνθρωπος που μπορείς να βοηθήσεις, η φύση που μπορείς να σεβαστείς, η πίστη στην καθημερινότητα και τα μικρά θαύματα της γειτονιάς μας. Κι επειδή η ζωή μας είναι να ταυτισμένη με τη μουσική μας, πιστεύουμε πως αν ακούσετε και δείτε τη νέα μας δουλειά, θα καταλάβετε πως είναι αδύνατον να αποδεχθούμε καμία κατάσταση».

Η κουβέντα μας γίνεται αμέσως μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πώς σας φάνηκε η επιλογή των νέων προσώπων και αν φέρνουν αέρα αισιοδοξίας ή αλλαγής για εσάς ως πολίτες.
«Α ναι! Από αύριο όλα θα είναι πολύ ωραία… πλέον θα ανοίγουμε τους λογαριασμούς και τις εντολές πληρωμής του μήνα με τόση χαρά… νιώθουμε ήδη πολύ καλύτερα, ήταν ακριβώς αυτό που έλειπε από τη χώρα».

Αν υποθέσουμε ότι κοιτάζοντας έξω από το παράθυρό σας το πρωί δεν σας αρέσει αυτό που βλέπετε, τι απαιτείτε από τον εαυτό σας να κάνει;
«Του απαγορεύουμε να κλείσει την κουρτίνα και να ανοίξει την τηλεόραση. Αυτομάτως θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα να αλλάξουμε αυτό που δεν αντέχουμε».

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024