Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο δημιουργικά πολυσχιδής, Ιan Ikon, στο in.gr

Ο δημιουργικά πολυσχιδής, Ιan Ikon, στο in.gr

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

«O Γιάννης Οικονομίδης αγαπάει τις τέχνες κι ο Ian Ikon ασκείται αποκλειστικά στην τέχνη του τραγουδιού». Ο συνθέτης και παραγωγός Ian Ikon, έρχεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Gazarte για ένα δυναμικό live, την Παρασκευή 21/10, όπου οι Ιrene, η Natalia Corvington, η Idra Kayne και η Maya Siozou, θα ερμηνεύσουν νέα κομμάτια του, καθώς και μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μουσικής διαδρομής του.

Πώς αποφασίσατε να περάσατε από τον κόσμο της γραφιστικής σε αυτόν της μουσικής και ποιος, ενδεχομένως, είναι ο κοινός παρανομαστής των δυο;
«To 2009 μου ζητήθηκε από την editor ενός βιβλίου μου που εξέδωσα με τον εκδοτικό οίκο Ελληνικά Γράμματα να σχεδιάσω ένα πρωτότυπο ημερολόγιο που θα κυκλοφορούσε ως δώρο ένθετο στην εφημερίδα Το Βήμα στο τέλος της χρονιάς. Μου είπε «κάνε κάτι πολύ καλό» και είχα μια πρωτότυπη ιδέα. Σκέφτηκα να συγκεράσω την εικόνα με τη μουσική και να δημιουργήσω ένα μουσικό ημερολόγιο με τραγούδια και εικονογραφήσεις μαζί. Έγραψα έτσι τη μουσική για κάθε μήνα του χρόνου με σκοπό να κυκλοφορήσει ως ένθετο cd μέσα στο ημερολόγιο. Δώδεκα μήνες, δώδεκα instrumental tracks.
»Μπήκα αμέσως στο studio το τελείωσα γρήγορα, όμως το «φάντασμα» της διαφαινόμενης κρίσης δημιούργησε τριγμούς σε όλο τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη κι έτσι το project δεν υλοποιήθηκε. Κυκλοφόρησαν όμως οι συνθέσεις μου σε μια ανεξάρτητη παραγωγή, ένα cd με τίτλο Months και με το ψευδώνυμο Lunicon.
»Έτσι σιγά σιγά η μουσική άρχισε να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στο πεδίο της καλλιτεχνικής μου έκφρασης. Η μουσική με την τεράστια επιδραστική της δύναμη «νίκησε» τελικά την εικόνα κι έτσι κι εγώ παραδόθηκα αμαχητί στην γλυκιά της εξάρτηση. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει αυτό γιατί από μικρός σκάρωνα διάφορα τραγουδάκια.
Όσον αφορά για τον κοινό παρονομαστή των δύο διαφορετικών τεχνών είναι ένα πράγμα. Ο δημιουργικός οργασμός».

Ποιες είναι οι κύριες μουσικές επιρροές σας;
«Ποτέ δεν ήμουν προσκολλημένος σε ένα είδος. Δεν παύω να επηρεάζομαι διαρκώς από κάθε τι που μου αρέσει. Ως πιτσιρικάς, στα εκκωφαντικά μου χρόνια, άκουγα από την garage και glitter σκηνή Iggy and the Stooges, Velvet Underground, Television, Marc Bolan, T. Rex. Ταυτόχρονα ψαχνόμουν και με μπλουζίστες όπως ο Howlin’ Wolf, John Lee Hooker, Μuddy Waters. Μεγαλώνοντας όμως ανοιγόμουν όλο και πιο πολύ σε περισσότερα είδη μουσικής. Έτσι ανάμεσα από Bowie, Pulp, Nick Cave, Leonard Cohen, Rolling Stones και άλλα δεν με χάλαγε να ακούω Χατζιδάκι, Serge Gainsbourg, Barry White, Ελίζα Μαρέλλι, Jacques Brel, Henry Mancini, Νino Rota.
»Αν έπρεπε όμως να επιλέξω δύο αγαπημένους αυτοί είναι πανθομολογουμένως ο Jim Morisson κι ο David Bowie. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να πω ποιος ή ποιοι από αυτούς που ανέφερα υπήρξαν οι κύριες επιρροές μου έτσι ώστε να αποτυπώνουν το στίγμα τους στα τραγούδια μου. Το τραγούδι είναι μια εσωτερική διαδικασία που αναδεικνύει και τα ιδιαίτερα ιδιοσυγκρισιακά στοιχεία του δημιουργού. Άλλωστε εκφράζομαι σε διαφορετικές μουσικές φόρμες. Και αυτό δεν το θεωρώ κατ’ ανάγκη προτέρημα, προκύπτει από ένα «ελάττωμά» μου… Είμαι δημιουργικά πολυσχιδής… Αλλά αυτό είναι που με ευχαριστεί εντέλει».

Πώς αυτοπροσδιορίζεται ο Γιάννης Οικονομίδης και πώς ο Ιan Ikon;
«O Γιάννης Οικονομίδης αγαπάει τις τέχνες κι ο Ian Ikon ασκείται αποκλειστικά στην τέχνη του τραγουδιού».

Ποιος είναι ο ορισμός του καλού μουσικού κατά τη γνώμη σας;
«Αυτός που αφήνει την καρδιά του να λειτουργήσει ενάντια στο αυτονόητο και το προφανές και περνάει γρήγορα και χωρίς δισταγμούς από τη φάση της έμπνευσης στη φάση της σύνθεσης».

Τι μέλλον έχει ο αγγλόφωνος στίχος στην Ελλάδα και ποιους έλληνες καλλιτέχνες του αγγλόφωνου τραγουδιού ξεχωρίζετε;
«Εδώ θα το πω ευθαρσώς: Απλά το έχουμε. Η αγγλόφωνη σκηνή στην Ελλάδα έχει δυνατό παρόν άρα θα έχει και δυνατό μέλλον. Το ταλέντο υπάρχει, όπως επίσης οι καλές παραγωγές, οι ωραίες συνθέσεις, οι εξαιρετικές φωνές. Ξεχωρίζω την Irene, την Idra Kayne, την Irini Skylakaki, τη Μόνικα. Αλλά και o Papercut κι ο Sundayman μου αρέσουν πολύ.
»Το μόνο που λείπει είναι μια καλή προώθηση και επιτυχία στο εξωτερικό γιατί η αγορά εκεί είναι σαφώς μεγαλύτερη και πολλά υποσχόμενη καθώς δεν υπάρχουν τα ελληνικά τραγούδια να συναγωνίζονται τα αγγλόφωνα στη μικρή μας αγορά. Νομίζω δηλαδή πως οι ελληνικές παραγωγές πρέπει να βγουν προς τα έξω. Θα πρέπει να προσεχθεί όμως κάτι στο οποίο οι ξένοι δίνουν μεγάλο βάρος. Το sound engineering. Bρέθηκα καλεσμένος από την BMG να γράψω στο Βερολίνο και ο Α&R της εταιρείας με προέτρεπε να δώσω μεγάλη προσοχή στον ήχο. Έτσι ενώ ξεκίνησα εκεί με ενθουσιασμό να κάνω co-writing με ξένους καλλιτέχνες κάποιοι προσωπικοί λόγοι με ανάγκασαν να επιστρέψω. Δεν πειράζει. Πάντως στο εξωτερικό θα δώσω τραγούδια σύντομα. Κι αυτό πρέπει να κοιτάξουν και οι δικοί μας εγχώριοι καλλιτέχνες μιας και οι περισσότεροι εκτός από songwriters είναι και ερμηνευτές. Να κάνουν αίσθηση και στο εξωτερικό να είναι το ζητούμενο για αυτούς. Οι Aphrodite’s Child κάποτε το έκαναν με τεράστια επιτυχία, γιατί όχι και τώρα τα δικά μας ταλαντούχα παιδιά;».

Είναι στα σχέδιά σας μια μουσική παραγωγή με ελληνικό στίχο;
«Έτυχε να γνωρίσω την Λίνα Νικολακοπούλου και ήταν αυτή που με προέτρεψε να γράψω τραγούδια αποκλειστικά για ελληνικό στίχο. Έτσι υπάρχει έτοιμο και στιχουργικά και συνθετικά ένα σύνολο τραγουδιών το οποίο θα αξιοποιηθεί σύντομα».

Το τελευταίο σας κομμάτι My Jamaican Dream έχει κάνει μια επιτυχημένη πορεία στα ελληνικά ραδιόφωνα. Τι καινούριο ετοιμάζετε και τι project ονειρεύεστε να παρουσιάσετε στο κοινό ως μουσικός;
«To Jamaican Dream ήταν πράγματι μια έκπληξη. O Aλέξης Πατάκης, ο international manager της Universal Greece, με παρότρυνε να γράψω ένα κομμάτι σε house tempo με cool φωνητικά για να παίξει σε ένα ευρύτερο κοινό. Κι είχε δίκιο. Το κομμάτι έπαιξε δυνατά σε 63 ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα και βρέθηκε σύμφωνα με την musicplus.gr για 6 εβδομάδες ως ένα από τα 100 πιο πολυπαιγμένα σε όλη την Ελλάδα σε επιλεγμένους σταθμούς.
»Τώρα βρίσκομαι στο studio ηχογραφώντας το νέο single με τίτλο Destination Unknown που τραγουδάει και πάλι η Irene. Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει από την Universal Μusic. Και ένα πιο μακρινό project είναι η έκδοση μια σειράς instrumental τραγουδιών που είναι και αυτή έτοιμη και πραγματεύεται ένα αγαπημένο μου θέμα, το ταξίδι. Σε αυτό το project το ταξίδι δεν τελειώνει στον τόπο προορισμού. O τελικός σταθμός είναι το εφαλτήριο και η πηγή έμπνευσης για ένα καινούργιο ταξίδι…».

Τι θα ακούσουμε στο Gazarte, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου;
«Θα ακούσουμε παλιά, φετινά αλλά και νέα ακυκλοφόρητα κομμάτια μου με τις τέσσερις αγαπημένες μου φωνές: Irene, Idra Kayne, Natalia Corvington και Μάγια Σιώζου. Θα είναι μια βραδιά με έντονη κυρίως ποπ διάθεση αλλά στο δεύτερο μέρος του προγράμματος θα παιχτούν από την μπάντα εκλεκτά covers από το χώρο της soul, funk και R&B με τη λυρική και αισθαντική φωνή της Irene».

Info
Gazarte Roof Stage, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
Ώρα έναρξης: 22.00
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 8 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, 11876, καταστήματα Public, Ιανός, Reload Stores, Seven Spots, Media Markt, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία


entertainment.in.gr

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024