Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Είκοσι χρόνια «Σταυρός του Νότου»: Μια παρέα που θέλει να περνάει καλά

Είκοσι χρόνια «Σταυρός του Νότου»: Μια παρέα που θέλει να περνάει καλά

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Το 1995 σε ένα παλαιό νεοκλασικό της Θαρύπου στο Νέο Κόσμο, ένα νέο μουσικό στέκι κάνει την εμφάνιση του στη live σκηνή της Αθήνας. Ο λόγος για τον -ιστορικό πλέον- Σταυρό του Νότου, ο οποίος χρωστά το όνομά του στο ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καββαδία και τον ομώνυμο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου: «Πιστεύω πως ο Σταυρός του Νότου είναι ό,τι καλύτερο έχει προκύψει στην ελληνική δισκογραφία και ότι βρίσκεται σε κάθε σπίτι», σημειώνει σχετικά ο Νίκος Λαδάς, ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης του Σταυρού, στη συνέντευξή του στο in.gr.

Mε αφορμή το μεγάλο τριήμερο φεστιβάλ για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων του Σταυρού του Νότου στην Τεχνόπολη όπου πλήθος καλλιτεχνών θα δώσει το «παρών» αφιλοκερδώς, ο Νίκος Λαδάς μάς μιλά για τον ιστορικό αυτό χώρο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη μουσική σκηνή της Αθήνας.

Ένα μόλις χρόνο μετά την εμφάνισή του, Σταυρός του Νότου – ή απλά «ο Σταυρός» όπως έχει πλέον καθιερωθεί – άρχισε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. Ετσι την περίοδο 1996-1997, άρχισαν να φιλοξενούνται στη σκηνή του μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, παράλληλα με το σταθερό σχήμα που είχε πλέον καθιερωθεί. Τη σεζόν αυτή εγκαινίασαν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας σε μια παράσταση που έχει μείνει αξιομνημόνευτη. Την ίδια σεζόν τίμησε με την παρουσία της το χώρο και η Ελευθερία Αρβανιτάκη για μερικές εμφανίσεις, ενώ το 1998, σφραγίστηκε από τις εμφανίσεις του Νίκου Παπάζογλου.

Γιατί οι καλλιτέχνες εμπιστεύτηκαν αμέσως αυτήν τη νέα μουσική πρόταση; «Γιατί υπήρχε και υπάρχει φιλική σχέση, αλληλοσεβασμός και δεν αλλοιώθηκε ο χώρος», εξηγεί ο κ. Λαδάς αναφέροντας μερικά μόνο από τα ονόματα που είδαμε στη σκηνή του όπως αυτά των: «αδερφών Κατσιμίχα, Ελευθερίας Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Νίκου Παπάζογλου, Νίκου Πορτοκάλογλου, Χρήστου Θηβαίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Τάνιας Τσανακλίδου, Σωκράτη Μάλαμα, Urian Heep, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, κλπ.», ενώ παράλληλα μας αποκάλυψε και τους καλλιτέχνες που θα ήθελε να φέρει στο Σταυρό για πρώτη φορά: «θα επιθυμούσα να φιλοξενήσουμε την Χαρούλα Αλεξίου και τον Διονύση Σαββόπουλο, γιατί είναι επιθυμία και του νεανικού κοινού μας».

Όσο για το ποια συναυλία έχει χαρακτεί στη μνήμη του ίδιου όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Λαδάς μας απαντά: «Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συναυλία γιατί κάθε στιγμή είναι ξεχωριστή με την ομορφιά της, την αγωνία αν όλα πάνε καλά, με τα συναισθήματα που υπάρχουν κάθε βραδιά στο χώρο -από τους μουσικούς, τους τραγουδιστές και το προσωπικό- με τη μεγάλη ικανοποίηση που υπάρχει στο τέλος ότι όλα πήγαν πολύ καλά, καθώς και με τα συγχαρητήρια του κόσμου για την όμορφη βραδιά».

Εκτός από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, ο Σταυρός όλα αυτά τα χρόνια έχει αναδείξει και πολλούς ερμηνευτές που σήμερα κάνουν μια εξαιρετική πορεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Πάνος Μουζουράκης και ο Δήμος Αναστασιάδης οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο ξεπήδησαν μέσα από τις λεγόμενες House Bands, τα σταθερά σχήματα που έχει καθιερώσει ο Σταυρός: «αυτοί που πραγματικά είχαν τη θέληση, το πάθος και είχαν λάμψη πάνω στη σκηνή ήταν το βασικό κριτήριο», επιλογής ενός νέου καλλιτέχνη για να εμφανιστεί στο Σταυρό. Γιατί όμως δεν βλέπουμε και ξένα όνοματα τα τελευταία χρόνια στη σκηνή του; Ο κ. Λαδάς εξηγεί: «δεν υπάρχει ψυχρή λογική ότι πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα επιχειρηματικά. Φυσικά είμαστε επαγγελματίες, έτσι αν υπάρχει ξένο ή ελληνικό όνομα που να μας κάνει το κλικ (γιατί λειτουργούμε ομαδικά) και είναι αξιοπρεπές και το θέλουν και οι δυο πλευρές, τότε καλοδεχούμενο».

Πολύ γρήγορα, από το 1999 η Κεντρική Σκηνή του Σταυρού απέκτησε δυο ακόμα «αδερφάκια», το «Club», που εγκαινιάστηκε το 1999 και το «Απέναντι», το σημερινό «Plus» το οποίο άνοιξε τις πόρτες του δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας χιλιετίας, ωστόσο «δεν μας απασχόλησε ποτέ το ενδεχόμενο μετακόμισης σε άλλο χώρο», ξεκαθαρίζει ο Νίκος Λαδάς.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας τους οι τρεις σκηνές έχουν φιλοξενήσει ονόματα από διαφορετικά είδη μουσικής και καλλιτέχνες που απευθύνονται σε κοινό κάθε ηλικίας: «Δεν υπήρχε ποτέ κάποιος στόχος στο τι κοινό θα θέλαμε. Είμαστε μια παρέα όλοι που θέλουμε να περνάμε καλά, έχουμε σχεδόν τα ίδια ακούσματα μουσικής και το κοινό το καταλαβαίνει όταν έρχεται. Φυσικά παίζει ρόλο και ο εκάστοτε καλλιτέχνης».

Σήμερα, παρόλο τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει,
ο Σταυρός του Νότου συνεχίζει να υποδέχεται το κοινό και στις τρεις σκηνές του και να ανοίγει τις πόρτες του ακόμα και τις καθημερινές, γεγονός απαγορευτικό για τους περισσότερους χώρους της Αθήνας. Στην ερώτησή μας για το πόσο η κρίση έχει επηρεάσει τον Σταυρό και ποιες αλλαγές έχει επιφέρει, ο κ. Λαδάς απαντά: «Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει τον Σταυρό. Πιστεύω ότι έχει πληγεί ο κλάδος της διασκέδασης. Προκύπτει ένα πρόβλημα στον Σταυρό με τα μικρά σχήματα τις καθημερινές που ο κόσμος δεν βγαίνει πλέον έξω λόγω οικονομικών προβλημάτων. Έτσι όμως θα χαθεί το ταλέντο, η δημιουργία και η όρεξη για δουλειά. Ο Σταυρός έδινε πολλές ευκαιρίες σε νέα παιδιά να γίνουν αναγνωρίσιμα».

Λίγο πριν την έναρξη του προγράμματος της νέας σεζόν, ο Σταυρός του Νότου συγκεντρώνει πολλούς από τους καλλιτέχνες που παρέλασαν από τη σκηνή του κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων του, σε ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου. Ο Νίκος Λαδάς αναφέρει για την ανταπόκριση των καλλιτεχνών σε συτό το κάλεσμα:
«Όλοι οι καλλιτέχνες, συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην τριήμερη γιορτή και τα έσοδα θα διατεθούν: στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), στους Γιατρούς του Κόσμου, στο ΚΕΘΕΑ, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα. Οι καλλιτέχνες δέχτηκαν με χαρά να συμμετέχουν στο τριήμερο φεστιβάλ που θα γιορτάσουμε τα 20 χρόνια λειτουργίας καθώς συνδυάσθηκε με φιλανθρωπικό σκοπό».

Συνοψίζοντας την πορεία του Σταυρού όλα αυτά τα χρόνια και τις προσδοκίες του για την επόμενη ημέρα, ο κ. Λαδάς σημειώνει: «Βάζουμε το μεράκι μας, το κέφι μας σαν να παίζει η μπάντα για πρώτη φορά και παράλληλα οι καλλιτέχνες προσπαθούν να παρουσιάσουν την δουλειά τους με σεβασμό στον κόσμο. Εύχομαι ο Σταυρός να συνεχίσει την πορεία του και να ξαναβρεθούμε να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια».

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024