Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοφία Παπάζογλου: Σαν λαός είμαστε ως επί το πλείστον παρτάκηδες

Σοφία Παπάζογλου: Σαν λαός είμαστε ως επί το πλείστον παρτάκηδες

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Μετά τον επιτυχημένο Χτύπο της καρδιάς της, ένα δημιουργικό καλοκαίρι με εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και τη νέα της δουλειά που αναμένεται σύντομα και σε CD, η Σοφία Παπάζογλου επιστρέφει ανανεωμένη για μια συναυλία στα Βριλήσσια, την Πέμπτη 29/09. Σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε η Λίνα Νικολακοπούλου, η ερμηνεύτρια, μεταξύ άλλων, θα μας παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά το ολοκαίνουριο τραγούδι της Μια ματιά σου είδα.

«Ωρίμασα αρκετά και είμαι έτοιμη να μοιραστώ με τον κόσμο όλα αυτά που κουβαλάω στην ψυχή και στις μουσικές αποσκευές μου τόσα χρόνια», αναφέρει η Σοφία Παπάζογλου στο in.gr, με αφορμή τη συναυλίας της Τετάρτης και του επερχόμενου νέου άλμπουμ της. Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Μετά από ένα ιδιαίτερα δημιουργικό καλοκαίρι για εσάς, έρχεται η συναυλία σας στο θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη στα Βριλήσσια, την οποία επιμελείται η Λίνα Νικολακοπούλου. Παράλληλα, έρχεται και μια νέα δισκογραφική δουλειά για εσάς.
«Αυτή η συναυλία είναι πολύ σημαντική για μένα γιατί πρώτη φορά παρουσιάζω επίσημα τα έως τώρα μουσικά μου πεπραγμένα, αφού τραγουδάω επί σκηνής και στη δισκογραφία 21 χρόνια τώρα. Ωρίμασα αρκετά και είμαι έτοιμη να μοιραστώ με τον κόσμο όλα αυτά που κουβαλάω στην ψυχή και στις μουσικές αποσκευές μου τόσα χρόνια. Η αγαπημένη Λίνα Νικολακοπούλου επιμελείται το πρόγραμμα και την ευχαριστώ για τη βοήθεια και τη στήριξή της, όπως και τους μουσικούς που είναι όλοι πρώτης γραμμής και αγαπημένοι συνεργάτες εδώ και χρόνια.

»Όσον αφορά τη νέα δισκογραφική δουλειά τα τραγούδια υπογράφουν ο Παναγιώτης Στεργίου και ο Δημήτρης Τσάφας (μουσική και στίχο αντιστοίχως), έχει ήδη κυκλοφορήσει διαδικτυακά -και σύντομα στα ραδιόφωνα- ένα κομμάτι και η κυκλοφορία αναμένεται έως το τέλος του χρόνου. Τα τραγούδια είναι φρέσκα, σημερινά και κάτι καινούριο και διαφορετικό για εμένα σε σχέση με ό,τι έκανα έως τώρα στην προσωπική μου δισκογραφία».

Ως καλλιτέχνις, σας αρέσουν οι πειραματισμοί, οι νέες μουσικές προκλήσεις και προτάσεις, παίρνετε ρίσκα;
«Σαφώς μου αρέσουν οι πειραματισμοί και οι προκλήσεις και σε αυτήν τη βάση κινούμαι όλα τα χρόνια. Χωρίς ρίσκο δεν προχωράς καλλιτεχνικά. Ακόμη κι αν αποτύχεις στο ρίσκο κάτι άλλο κερδίζεις. Γνώση, εμπειρία κτλ. Το θεωρώ άσκοπο και στάσιμο να μένεις στα ίδια ή να επαναπαύεσαι στις δάφνες σου. Προσωπικά πήρα πολλά ρίσκα ειδικά στη δισκογραφία (ο δίσκος μου με τον Μανώλη τον Πάππο, το μίνιμαλ «Παράξενο ταξίδι» με ακορντεόν, κλασική κιθάρα και φωνή) αλλά σε βάθος χρόνου βλέπω πως έχω καλλιτεχνικό κέρδος και πως εκτιμώνται ιδιαιτέρως από το κοινό οι πειραματισμοί μου. Για να πω την αλήθεια για ό,τι έκανα έως τώρα είχα ως γνώμονα αυτά που επιθυμεί η καρδιά και η ψυχή μου και όχι το σουξέ που προσφέρει άμεση αναγνωρισιμότητα και χρήμα».

Ο ρόλος της τέχνης και του τραγουδιού είναι ικανός να ενεργοποιήσει την κριτική σκέψη σήμερα; Το σύγχρονο τραγούδι, οι σύγχρονοι δημιουργοί είναι ικανοί να το πράξουν αυτό;
«Η κριτική σκέψη καλλιεργείται και ενεργοποιείται από το σπίτι μας, το σχολείο και το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε. Όταν μια κοινωνία έχει τόσο διαβρωμένες ρίζες όπως συμβαίνει στον τόπο μας, έννοιες όπως η κριτική σκέψη δεν έχουν λόγο ύπαρξης, είναι σε δεύτερη μοίρα και ούτε μπορεί κανένας δημιουργός και τραγούδι να κάνει κάτι για αυτό. Χρειάζονται θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε για να επανέλθει η κριτική σκέψη και ό,τι έχει ουσία και υπόσταση για την ανθρώπινη ψυχή και το πνεύμα».

Τι επιδιώκουν περισσότερο οι καλλιτέχνες σήμερα κατά τη γνώμη σας; Θεωρείτε ότι είναι πιο προσγειωμένοι –ορισμένοι- σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
«Άλλοι έχουν προσγειωθεί ανώμαλα, άλλοι πιο ομαλά και άλλοι είναι στον κόσμο τους και δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει γιατί δεν τους αγγίζουν αυτά που γίνονται γύρω μας. Υποχρεωτικά όμως έχουν μειωθεί τα κασέ, οι απαιτήσεις, έχουν πέσει πολλοί από το βάθρο τους, έχουν ανέλθει εντωμεταξύ αρκετοί μέτριοι και άσχετοι και γενικά επικρατεί ένα απροσδιόριστο και θολό καλλιτεχνικό τοπίο. Τα ριάλιτι είναι ισοπεδωτικά και πλήττουν το τραγούδι και όσους ασχολούνται με αυτό σοβαρά και πάει λέγοντας. Εν τέλει πιστεύω πως είναι τελματική η ελληνική κοινωνία και την ακολουθούν πολλοί τομείς της ζωής μας και της τέχνης. Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Ποια είναι η μεγαλύτερη αυταπάτη ενός καλλιτέχνη;
«Να πιστεύει πως θα είναι για πάντα πρώτος και θα τον προσκυνάνε όλοι. Να θεωρεί πως είναι ο καλύτερος και όλοι οι άλλοι τρώνε τη σκόνη του. Να νομίζει πως όλη του η ζωή είναι η τέχνη του και να στηρίζει την ύπαρξη του σε αυτήν».

Είναι σωστό, κατά τη γνώμη σας, οι καλλιτέχνες να τοποθετούνται και να δηλώνουν δημόσια την όποια άποψή τους -όπως γίνεται συνήθως πλέον- μέσω κοινωνικών δικτύων;
«Ο καλλιτέχνης οφείλει να έχει προσωπικότητα, άποψη, γνώμη και να τη δηλώνει με την καλλιτεχνική του στάση και το έργο του. Αν κάποιος νιώσει την ανάγκη να καταδικάσει κάποιο γεγονός που αποπροσανατολίζει την κοινωνία μας μπορεί να το εκφράσει. Να κατέβει κάποιος καλλιτέχνης σε μια πορεία για να υποστηρίξει τα δικαιώματα αδικημένης κοινωνικής ομάδας, ναι. Άλλωστε η τοποθέτηση άποψης μέσω κοινωνικών δικτύων γίνεται συνήθως εκ του ασφαλούς και μπορεί να αποτελεί και διαφημιστικό τρικ. Προσωπικά δεν την προτιμώ».

Θεωρείτε ότι είστε από τους καλλιτέχνες που έχουν αδικηθεί από τα Μέσα, ότι δεν έχετε προβληθεί όσο θα έπρεπε ή θα σας άξιζε; Είναι κάτι που σας έχει απασχολήσει;
«Δεν νιώθω αδικημένη γιατί προβλήθηκα τόσο όσο το επέτρεψα να προβληθώ. Εννοώ πως δεν ήμουν ποτέ ευνοούμενη κανενός, δεν έκανα κολλητούς μου παραγωγούς και ανθρώπους που βρίσκονται σε καίριες θέσεις σε ραδιόφωνα, στον Τύπο, σε τηλεοράσεις και κινήθηκα μόνη μου στηριζόμενη στις δυνάμεις μου. Έχει τα καλά του, έχει και τα κακά του. Το επέλεξα και δεν δικαιούμαι να παραπονιέμαι και να λέω πως με αδίκησαν».

Αρκετοί ξένοι καλλιτέχνες που έρχονται στη χώρα μας, σε συνέντευξή τους μας έχουν αναφέρει ότι αγαπάνε ιδιαίτερα το ελληνικό κοινό γιατί δείχνει σοβαρότητα, σέβεται τον καλλιτέχνη και είναι συγκεντρωμένο και προσηλωμένο σε αυτό που διαδραματίζεται πάνω στη σκηνή. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;
«Το ελληνικό κοινό μπορεί να είναι υπέροχο, μπορεί να είναι και αδιάφορο. Προσωπικά έχω ζήσει αξέχαστες βραδιές με κοινό που έχει όλα όσα αναφέρετε παραπάνω και άλλες που προτιμώ να μην θυμάμαι γιατί το κοινό ήταν απογοητευτικό. Πιστεύω όμως πως όταν κάποιος πάει σε μια συναυλία έχοντας γνώση του τι θα ακούσει και έχει πληρώσει το αντίτιμο για αυτό που θα δει, σέβεται τον καλλιτέχνη και τον τιμά».

Έχετε γεννηθεί στις Βρυξέλλες, παιδί μεταναστών. Ποιο το σχόλιό σας για τη μεγάλη προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ποια η άποψή σας για όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο Ωραιόκαστρο σχετικά με τα προσφυγόπουλα στα σχολεία;
«Εκτός από παιδί μεταναστών είμαι και εγγόνι προσφύγων και γνωρίζω από διηγήσεις παππούδων και γονιών τι σημαίνει να πηγαίνεις σε ένα άγνωστο μέρος για να ξεκινήσεις τη ζωή σου από το μηδέν. Αφού λοιπόν ως χώρα έχουμε ζήσει και προσφυγιά και μετανάστευση οφείλουμε να σεβαστούμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Ως έλληνες πολίτες ας συμπαρασταθούμε με όποιον τρόπο θεωρούμε καλύτερο. Πιστεύω όμως πως τη λύση στο προσφυγικό οφείλει να τη δώσει η Ευρωπαική Ένωση γιατί είναι δική της αρμοδιότητα και γιατί καταλαβαίνω πως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα για να απορροφήσει τόσους μετανάστες. Όσον αφορά το Ωραιόκαστρο κατοικείται κυρίως από Πόντιους και Μικρασιάτες και έχει χτιστεί από τους παππούδες τους. Θα έπρεπε να θυμηθούν από που προέρχονται πριν προβούν σε τέτοιες ρατσιστικές ανακοινώσεις. Και να μην ήταν έτσι όμως, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μάθηση. Ασχέτως καταγωγής».

Θεωρείτε πως υπάρχει συλλογικότητα στην ελληνική κοινωνία;
«Θεωρώ πως το μεγαλύτερο πλήγμα της ελληνικής κοινωνίας είναι η μη συλλογικότητα. Σαν λαός είμαστε ως επί το πλείστον παρτάκηδες και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μας που ευθύνεται ως έναν βαθμό για την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια».

Καθώς το πρόγραμμα των καλοκαιρινών συναυλιών φτάνει στο τέλος του, θα θέλαμε να μας πείτε τι φέρνει ο χειμώνας για εσάς;
«Ο χειμώνας και το καλοκαίρι που πέρασαν ήταν πολύ δημιουργικά για εμένα καλλιτεχνικά. Κυκλοφόρησε ο δίσκος μου Ο χτύπος της καρδιάς μου με τις διασκευές παλιών λαϊκών τραγουδιών που τον δούλευα δύο χρόνια, έδωσα συναυλίες σε Αμερική, Βέλγιο, αλλά και εντός Ελλάδος και προέκυψαν εντελώς αναπάντεχα καινούρια τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε CD. Συζητάω για εμφανίσεις μες στο χειμώνα που έρχεται ελπίζοντας να έχω νέα σύντομα γιατί θέλω να παρουσιάσω και τον προηγούμενο αλλά και το νέο δίσκο μου. Συνεχίζω το δρόμο μου πλήρης εμπειριών και με προσμονή για τα καινούρια που έρχονται!»

Πληφορορίες για τη συναυλία
*Η συναυλία της Σοφίας Παπάζογλου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 21/09, αναβλήθηκε λόγω των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών και μεταφέρεται για τις 29/09.

Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη: Μεταμορφώσεως Σωτήρος και Υψηλάντου, Βριλήσσια, 2106095505
Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ, ανέργων 8 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων:
-Στα γραφεία του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Βριλησσίων (Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, Μπακογιάννη-Πλαταιών-Υμηττού) 9.00 με 15.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής
-Εκδοτήριο: Ticket Services στην Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
-Τηλεφωνικά: 210 7234567
-Online: www.ticketservices.gr

entertainment.in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024