Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμητρα Γαλάνη για ΚΕΘΕΑ: Το κράτος να βοηθάει και να συντηρεί πράγματα σημαντικά

Δήμητρα Γαλάνη για ΚΕΘΕΑ: Το κράτος να βοηθάει και να συντηρεί πράγματα σημαντικά

...

Eπιμέλεια: Τζωρτζίνα Ντούτση

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια επετειακή κυκλοφορία για τα 30 χρόνια της Ιθάκης, της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας για χρήστες ουσιών στην Ελλάδα παρουσιάζοντας το άλμπουμ Μια Συμφωνία Για Την Ιθάκη.

Η επίσημη παρουσίαση του CD πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου στο café του Ιανού παρουσία των ερμηνευτών Δήμητρας Γαλάνη, Γιάννη Κότσιρα, Δώρο Δημοσθένους, μουσικών της ΚΟΘ και εκπροσώπων του ΚΕΘΕΑ.

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τα όσα δήλωσαν οι συντελεστές της συλλεκτικής αυτής έκδοσης, στην κάμερα του in.gr.

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή video από τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τις συνεντεύξεις των ερμηνευτών – Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννη Κότσιρα, Δώρο Δημοσθένους, Severine Maquaire.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ, μουσικός αλλά και επιμελητής αυτού του άλμπουμ και μίλησε για το σημαντικό έργο του οργανισμού που πλέον μετράει παραπάνω από 120 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το πώς έχει καταφέρει ν’ αλλάξει την άποψη της ελληνικής κοινωνίας για τον εξαρτημένο άνθρωπο.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Αντώνης Σουσάμογλου, ενορχηστρωτής του άλμπουμ και εκπρόσωπος της ΚΟΘ, ο οποίος μίλησε για τη σχέση της Ορχήστρας με το ΚΕΘΕΑ και τους ανθρώπους του, ενώ επικεντρώθηκε στο μουσικό κομμάτι λέγοντας: «Αυτό που κάναμε ήταν να σεβαστούμε απόλυτα το τραγούδι, τη μελωδία, τη φωνή, τη φόρμα και ταυτόχρονα να το παρουσιάσουμε με πλήρη συμφωνική γλώσσα, χωρίς η ορχήστρα να είναι σε ρόλο αναγκαστικού φτωχού συγγενή».

Στη συνέχεια, η Δήμητρα Γαλάνη μίλησε για το σημαντικό έργο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το πιο κορυφαίο σύνολο που έχουμε στη χώρα υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και την τιμή που ένιωσε συμμετέχοντας σε αυτή τη δουλειά. Επιπλέον, επικεντρώθηκε στην κοινωνική και πολιτική σημασία του εγχειρήματος: «Για εμένα σήμερα έπρεπε να είναι όλα τα υπουργεία εδώ με έναν εκπρόσωπό τους. Αυτό που δεν χωράει στο μυαλό μας είναι πώς γίνεται αυτή η χώρα που φτιάχνει τέτοια αριστουργήματα, να πηγαίνει μετά η ίδια να κάθεται πάνω τους να τα βυθίσει. Επίσης η απουσία των δημοσιογράφων, που δεν είναι θέμα καλλιτεχνικού ρεπορτάζ είναι θέμα πολιτικού και κοινωνικού, πραγματικά με ξεπερνάει.

»Αυτό το δημιούργημα είναι δικό μας δημιούργημα, κανένα κράτος δεν το έχει κάνει, εθελοντές το έκαναν και πάσχοντες. Δεν το θεωρώ απλά μια παρουσίαση καλλιτεχνική, το θεωρώ υποχρέωσή μας να επικοινωνηθεί και αγοράζοντας κάτι τέτοιο αγοράζεις την αξιοπρέπειά σου και στηρίζεις την εθελοντική πρωτοβουλία, γιατί εμείς οι ίδιοι φτιάξαμε τα ΚΕΘΕΑ».

Ο Γιάννης Κότσιρας στη συνέχεια υπογράμμισε με τη σειρά του το πόσο σημαντικό είναι να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια από όλους τους φορείς και τους πολίτες, και δήλωσε: «Είναι τιμή μου να μπορώ να νιώθω ότι η τέχνη μου δεν είναι μόνο για μένα και ότι μπορώ με αυτό τον τρόπο να συμβάλλω σε οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει έστω και στο απειροελάχιστο αυτή την κοινωνία. Δύσκολο μεν, ελπιδοφόρο δε. Εμείς σαν καλλιτέχνες μπορεί να κάνουμε λάθη, όμως είμαστε εδώ και το αποδεικνύουμε σε αυτή την τεράστια κατηφόρα, βάζουμε κάποια βραχάκια που μπορεί κάποιος να πιαστεί».

Τέλος, ο Δώρος Δημοσθένους μίλησε για την πρόκληση της συμμετοχής του σε μια τέτοια καλλιτεχνική δουλειά, αλλά και για την συγκλονιστική εμπειρία που είχε γνωρίζοντας τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω τελικά πόσο προσέφερα, γιατί περισσότερο κέρδισα από αυτή την εμπειρία».

Στο CD συμμετέχουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Κότσιρας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Vassilikos, Δώρος Δημοσθένους και Severine Maquaire οι οποίοι συμπράττουν με ένα από τα μεγαλύτερα συμφωνικά σχήματα της χώρας και ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια κορυφαίων ελλήνων συνθετών σε νέες, ανατρεπτικές, ενορχηστρώσεις, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

Πρόκειται για την αφιλοκερδή προσπάθεια καλλιτεχνών, τεχνικών και επαγγελματιών, με στόχο την ενίσχυση του έργου του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, ενώ όλα τα έσοδα από το CD που κυκλοφορεί από τη Feelgood Records θα διατεθούν για τους σκοπούς του ΚΕΘΕΑ.

entertainment.in.gr

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024