Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μουσείο Ηρακλειδών: «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» 2015-2016 για σχολεία

Μουσείο Ηρακλειδών: «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» 2015-2016 για σχολεία

Πάνος Βασιλάκης Νέα εκπαιδευτική ενότητα «Αρχαία τέχνη και μαθηματικά». Το καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» του Μουσείου Ηρακλειδών για τα σχολεία ξεκινά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 (Σχεδιασμός-Επιστημονική επιμέλεια: Αποστόλης Παπανικολάου-Άρης Μαυρομμάτης, Ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών). Απευθύνεται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, έχει διάρκεια δύο ωρών και πραγματοποιείται από Δευτέρα έως και […]

Πάνος Βασιλάκης

Νέα εκπαιδευτική ενότητα «Αρχαία τέχνη και μαθηματικά».

Το καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» του Μουσείου Ηρακλειδών για τα σχολεία ξεκινά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 (Σχεδιασμός-Επιστημονική επιμέλεια: Αποστόλης Παπανικολάου-Άρης Μαυρομμάτης, Ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών).

Απευθύνεται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, έχει διάρκεια δύο ωρών και πραγματοποιείται από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο κύκλους, 9:00-11:00 και 11:00-13:00.

Το πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» αποτελεί συμπλήρωμα της σχολικής ύλης στην κατεύθυνση της διδακτικής διαθεματικότητας και στοχεύει στην ανάπτυξη της διερευνητικής σκέψης των μαθητών μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τα εκθέματα και τα επιλεγμένα έργα τέχνης της μόνιμης Διαδραστικής Έκθεσης «Παίζω και Καταλαβαίνω» (Κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών, Α ́ και Β ́ όροφος), η οποία από τον Οκτώβριο του 2014 υποδέχτηκε περισσότερους από 10.000 μαθητές, ενώ από τις 21 Μαρτίου 2014 είναι ανοικτή κάθε Κυριακή 10:00-18:00 και για το ευρύ κοινό.

Περιγραφή προγράμματος
Μέρος Α: Περιήγηση-ελεύθερη αλληλεπίδραση με τα εκθέματα υπό τη διακριτική καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένου καθηγητή με σκοπό τη δημιουργία γόνιμων προβληματισμών.
Μέρος Β́: Παρουσίαση και ανάλυση συγκεκριμένης για κάθε τάξη θεματικής ενότητας με χρήση πολυμεσικού εξοπλισμού και αλληλεπιδραστικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, φέτος το καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκαινιάζει μια νέα ενότητα με τίτλο «Αρχαία τέχνη και μαθηματικά» με το εκπαιδευτικό εργαστήριο για μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού «Με χρώματα, πηλό και γεωμετρία, φτιάχνω τα δικά μου γεωμετρικά αγγεία» (Σχεδιασμός-Εφαρμογή εργαστηρίου: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ), το οποίο στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με τη γεωμετρία μέσα από την βιωματική επαφή τους με τη Γεωμετρική Τέχνη της αρχαιότητας.

Στο τέλος, τα παιδιά θα κληθούν να γίνουν για λίγο μικροί αγγειογράφοι, συμμετέχοντας σε εικαστικό εργαστήρι παρασκευής και διακόσμησης του δικού τους γεωμετρικού αγγείου με την τεχνική της σκιαγραφίας του γεωμετρικού ρυθμού (αποκλειστική χρήση μαύρου χρώματος).

Περιγραφή προγράμματος
Μέρος Α ́: Εξοικείωση με τον εκθεσιακό χώρο και εισαγωγή στο θέμα του προγράμματος. Διερευνητική συζήτηση, με την αξιοποίηση επιλεγμένων διαδραστικών εκθεμάτων κι έργων τέχνης που σχετίζονται με τη γεωμετρία. Η Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος συντονίζει διακριτικά την έρευνα και συνδιαλέγεται με τους μαθητές, εισάγοντας τους στο Γεωμετρικό Ρυθμό της αρχαιότητας μέσα από βιωματικές και κιναισθητικές δραστηριότητες.

Μέρος Β ́: Προβολή ειδικά σχεδιασμένης για την κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα διαδραστικής παρουσίασης για την αρχαία Γεωμετρική Τέχνη και απτική επαφή με αντίγραφο αγγείου γεωμετρικού ρυθμού. Εικαστικό εργαστήρι σχεδίασης γεωμετρικού αγγείου με την τεχνική της σκιαγραφίας του Γεωμετρικού Ρυθμού.

Κρατήσεις για τη συμμετοχή των σχολικών ομάδων μπορούν να γίνουν με τους εξής τρόπους:
1. Τηλεφωνικώς, στο 210 34 61 981, Δευτέρα έως και Παρασκευή, 9:00 έως 17:00, ή
2.Με ηλεκτρονική αποστολή της Φόρμας Εγγραφής στο edu@herakleidon-art.gr
Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, το σχολείο θα λάβει επιβεβαιωτική απάντηση από το μουσείο.
Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ηρακλειδών

Μουσείο Ηρακλειδών
Κεντρικό κτίριο:
Ηρακλειδών 16, 11851 Θησείο, Αθήνα
Παράρτημα: Αποστόλου Παύλου 37, 11851 Θησείο, Αθήνα
Τηλ.: 210 34 61 981 | Fax: 210 34 58 225
info@herakleidon-art.gr
www.herakleidon-art.gr

entertainment.in.gr

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024